ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
«Κατεβάζουν ακουστικά» 4 μεγάλες εταιρείες του κλάδου!

Συγκεντρώσεις στις 8 π.μ. στους χώρους δουλειάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε μια σημαντική αγωνιστική πρωτοβουλία προχωρούν σήμερα για πρώτη φορά εκατοντάδες εργαζόμενοι σε μεγάλα τηλεφωνικά κέντρα. Πιο συγκεκριμένα, απεργούν οι εργαζόμενοι στις 4 μεγάλες εταιρείες του κλάδου των τηλεφωνικών κέντρων, «Teleperformance», «Webhelp», TTEC και «Foundever».

Πρόκειται για απεργία που κήρυξε το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), υλοποιώντας σχετική απόφαση που πήρε η μαζική ανοιχτή συνέλευσή των εργαζομένων την περασμένη Κυριακή και απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.

Στην Αθήνα σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι θα συναντηθούν στις 8 το πρωί μπροστά από τα κεντρικά κτίρια της κάθε εταιρείας («Teleperformance» Γραβιάς 25 - «Webhelp Metropolis» κτίριο Ηλία Ηλιού 39 - TTEC Λαγουμιτζή 40 - «Foundever» 3ης Σεπτεμβρίου 74). Στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούν στο Σύνταγμα για να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Απευθύνουν επίσης κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ, στις 12 Φλεβάρη στις 7 μ.μ.

Σε 24ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη προχωρούν οι εργαζόμενοι της «Teleperformance» και στη Θεσσαλονίκη, με απόφαση του ΣΕΤΗΠ, ενώ συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 π.μ. έξω από το κτίριο της εταιρείας (26ης Οκτωβρίου 43, περιοχή Σφαγεία).

Ακόμα, στα Χανιά ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει κηρύξει στάση εργασίας σήμερα (10 π.μ. - 2 μ.μ.) για την εταιρεία «Teleperformance».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν μεταξύ άλλων: Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους όπου αυτό δεν υπάρχει. Να σταματήσει η ενοικίαση εργασίας. 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο. 20% αύξηση στον μηνιαίο μισθό για όλους τους εργαζόμενους άμεσα. Βίζα εργασίας για όλους τους συναδέλφους εκτός ΕΕ. Αμεση κατάργηση της επαίσχυντης βίζας «ειδικού σκοπού». Κατάργηση του «clean desk policy» (όπου αυτό εφαρμόζεται), που παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, προκαλώντας προβλήματα υγείας και υγιεινής (π.χ. απαγορεύοντας να έχουν οι εργαζόμενοι φάρμακα ή είδη ατομικής υγιεινής μαζί τους στον χώρο δουλειάς), κ.ά.

Διεθνής αλληλεγγύη

Την αλληλεγγύη της στην απεργία των εργαζομένων εκφράζει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η μαχητική φωνή 105 εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο στέκεται απερίφραστα στο πλευρό των εργαζομένων των 4 μεγάλων εταιρειών». Και προσθέτει ότι η απεργία «είναι ο μόνος αξιοπρεπής δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, αφού το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί και οι εταιρείες του κλάδου δεν κάνουν καμία αύξηση μισθών εδώ και χρόνια, απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα των εργαζομένων».

Στο πλευρό των απεργών βρίσκονται ακόμα συνδικάτα από την Ινδία, την Τουρκία, τη Γαλλία, την Τυνησία κ.α.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΔΕΛΤΑ» Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπογράφτηκε η πρώτη επιχειρησιακή ΣΣΕ με αυξήσεις!

Από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη «ΔΕΛΤΑ»
Από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη «ΔΕΛΤΑ»
Μια σημαντική κατάκτηση απέσπασαν οι εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου Τροφίμων - Ποτών, στη «ΔΕΛΤΑ», με το Σωματείο τους στην Αττική να υπογράφει επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων

Η υπογραφή για πρώτη φορά επιχειρησιακής Σύμβασης ήρθε 9 μήνες μετά την ίδρυση του Σωματείου, ως επιστέγασμα μιας πολύμηνης μάχης με μια σειρά αγωνιστικές διεργασίες, δίνοντας ελπιδοφόρο μήνυμα για όλο τον κλάδο αλλά και συνολικά για την εργατική τάξη.

Η Σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 6% στους μισθούς αναδρομικά από 1/1/2024. Ειδικότερα, στον κατώτατο μισθό η αύξηση ορίζεται στο 12,5% (από 800 στα 900 ευρώ) και στο κατώτατο μεροκάματο από 35 σε 39 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται προσαύξηση των καταβαλλόμενων αποδοχών κατά 50 ευρώ σε μια σειρά ειδικότητες (control, παστεριωτές, χειριστές εμφιάλωσης, χειριστές συσκευασίας, χειριστές παραλαβής, βοηθοί clark και pickers αποθήκης).

Δίπλα στις αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, η Σύμβαση διευρύνει κι άλλα δικαιώματα των εργαζομένων: Για τους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου προβλέπει ότι μετά τη συμπλήρωση ενός έτους η σύμβασή τους θα μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Ακόμα, προβλέπει παροχές σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (φόρμες, υποδήματα, μπουφάν, γάλα) και μεταφορά από και προς την εργασία. Αυξάνει το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης. Κατοχυρώνει τη χορήγηση του διαλείμματος εντός του 8ωρου, αποκλείει τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, ενώ για την απασχόληση την 6η μέρα της εβδομάδας θέτει ως όρο τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Επίσης, στις μέρες υποχρεωτικής αργίας προστίθενται η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή και η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

«Αποδεικνύεται ότι μόνο με την οργάνωσή μας και τη διεκδίκηση μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», τονίζει το Σωματείο. Οπως εξηγεί, αυτό που ανάγκασε την εργοδοσία να «κάτσει στο τραπέζι» ήταν η ίδρυση και η μαζικοποίησή του. «Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι μαζικές συλλογικές διαδικασίες, οι Γενικές Συνελεύσεις, η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση, που είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση, και βέβαια η ηχηρή απάντηση που πήραν κυβέρνηση και εργοδοσία με την καθολική συμμετοχή στην απεργία ενάντια στον νόμο Γεωργιάδη, ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, του πενθήμερου, της Κυριακής αργίας και κάθε αργίας στον κλάδο των Τροφίμων», υπογραμμίζει.

Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι «ο αγώνας δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την απόσπαση υπογραφής ΕΣΣΕ», αλλά συνεχίζεται σε μια σειρά ανοιχτά μέτωπα, με επόμενο σημαντικό σταθμό την απεργία στις 28 Φλεβάρη. Εξάλλου, ο αγώνας για την επιχειρησιακή Σύμβαση αποτελεί συμβολή στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας «να αυξηθεί η πίεση προς την ένωση των εργοδοτών για την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης».

Απεργούν στις 15 Φλεβάρη οι μεταλλεργάτες στη Ζώνη

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 15 Φλεβάρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος για να κλιμακώσουν με νέα απεργία στις 28 Φλεβάρη, σύμφωνα με απόφαση που πήρε προ ημερών η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Ωθηση στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας δίνουν οι δύο επιχειρησιακές ΣΣΕ που υπογράφτηκαν στα εργοστάσια των ΕΜΕΚ και «Δημητρίου Κατασκευαστική», με το Συνδικάτο να σημειώνει ότι «είναι μεγάλη η συμβολή των συναδέλφων στα δύο αυτά εργοστάσια στη γενικότερη προσπάθεια που κάνει το Συνδικάτο μας να ανοίξει το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο, ως την μόνη απάντηση στην ακρίβεια και στην αδιαλλαξία του ΣΕΒ να μην υπογράψει κλαδική ΣΣΕ. Μια αδιαλλαξία που στηρίζεται βέβαια στην πλάτη που τους βάζουν οι συνδικαλιστές του προεδρείου της ΠΟΕΜ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που αρνούνται να οργανώσουν κάθε είδους κινητοποίηση σε κατεύθυνση διεκδίκησης».

Στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης του αγώνα, το Συνδικάτο καλεί το σύνολο των εργαζομένων, ανεξαρτήτως πού δουλεύουν, να βγάλουν συμπεράσματα «από τη στάση των εκατοντάδων συναδέλφων που συσπειρώνονται στις γραμμές του Συνδικάτου μας καθημερινά και στον αγώνα που δίνουμε όλοι μαζί για να καλυτερεύσουμε τις ζωές μας. Να συνταχθούν στο πλευρό μας, ισχυροποιώντας τη συνολική προσπάθεια και δίνοντας δύναμη στη δύναμή τους!».

Το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων είναι: Αύξηση 12% στα μεικτά ημερομίσθια σε όλες τις ειδικότητες. Διπλασιασμός των ημερών αποζημίωσης από την επιχείρηση για την άδεια λόγω εργατικού «ατυχήματος» από 25 σε 50 μέρες. Υποχρεωτικός εφοδιασμός ανά επιχείρηση ενός αυτόματου απινιδωτή και υποχρεωτική ύπαρξή του στο πλοίο και γενικότερα στον χώρο που εκτελούνται εργασίες. Καθιέρωση ρητά της πόστας ανά ειδικότητα με έναν τεχνίτη και τον βοηθό του. Υποχρεωτικό διάλειμμα 15 λεπτών ανά ώρα σε αμμοβολή, ικριώματα και στον καθαρισμό μοτέρ, ηλεκτρομηχανών με electroclean. Ενταξη των ειδικοτήτων υπαλλήλων γραφείου και λοιπού προσωπικού, των επιχειρήσεων του κλάδου στη ΣΣΕ, στην κατηγορία του ανειδίκευτου εργαζόμενου. Αποζημίωση 100% επί των αποδοχών για εκτός έδρας εργασίες (από 25%). Χορήγηση ΜΑΠ ειδικά για τις εργασίες κοπής, διαμόρφωσης, μονταρίσματος σε αλουμίνιο, καθώς και αντίστοιχη εγκατάσταση εξαερισμού του χώρου και περισυλλογής των ρινισμάτων με βάση τα σύγχρονα μέσα προστασίας.

Κινητοποιήσεις στις Περιφέρειες όλης της χώρας

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες, με αποφάσεις των Συλλόγων τους και της Ομοσπονδίας (ΟΣΥΑΠΕ), διεκδικώντας την ικανοποίηση αιτημάτων οικονομικών κυρίως, αλλά και οξυμένων θεσμικών.

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων περιλαμβάνει: Σήμερα Πέμπτη συγκεντρώσεις των εργαζομένων, στη λήξη του ωραρίου, έξω από όλα τα κεντρικά κτίρια των Περιφερειών - Περιφερειακών Ενοτήτων, με πανό και συνθήματα. 15 Φλεβάρη πανελλαδική στάση εργασίας και συγκεντρώσεις έξω από όλα τα κεντρικά κτίρια των Περιφερειών - Περιφερειακών Ενοτήτων, με πανό και συνθήματα. Απεργιακή κινητοποίηση μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προς τα τέλη Φλεβάρη (προτεινόμενη ημερομηνία η 28η Φλεβάρη).

Στην Αττική, ο Σύλλογος Υπαλλήλων στην Περιφέρεια καλεί σε συγκέντρωση σήμερα στις 12 μ. στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας (Συγγρού 15), απαιτώντας πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, χορήγηση αποζημιώσεων, μέτρα για την ακρίβεια, στελέχωση - μέσα και εξοπλισμό για υπηρεσίες, όχι άλλη κοροϊδία σε ό,τι αφορά τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα συγκέντρωση στην «TaskUs» ενάντια στις απολύσεις

Σε νέα κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της «TaskUs» προχωρά το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης αύριο Παρασκευή στις 7.45 π.μ., συνεχίζοντας τον αγώνα για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που απολύθηκαν στην εκπνοή του 2023.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ