Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΔΕΛΤΑ» Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπογράφτηκε η πρώτη επιχειρησιακή ΣΣΕ με αυξήσεις!

Από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη «ΔΕΛΤΑ»
Από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη «ΔΕΛΤΑ»
Μια σημαντική κατάκτηση απέσπασαν οι εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου Τροφίμων - Ποτών, στη «ΔΕΛΤΑ», με το Σωματείο τους στην Αττική να υπογράφει επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων

Η υπογραφή για πρώτη φορά επιχειρησιακής Σύμβασης ήρθε 9 μήνες μετά την ίδρυση του Σωματείου, ως επιστέγασμα μιας πολύμηνης μάχης με μια σειρά αγωνιστικές διεργασίες, δίνοντας ελπιδοφόρο μήνυμα για όλο τον κλάδο αλλά και συνολικά για την εργατική τάξη.

Η Σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 6% στους μισθούς αναδρομικά από 1/1/2024. Ειδικότερα, στον κατώτατο μισθό η αύξηση ορίζεται στο 12,5% (από 800 στα 900 ευρώ) και στο κατώτατο μεροκάματο από 35 σε 39 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται προσαύξηση των καταβαλλόμενων αποδοχών κατά 50 ευρώ σε μια σειρά ειδικότητες (control, παστεριωτές, χειριστές εμφιάλωσης, χειριστές συσκευασίας, χειριστές παραλαβής, βοηθοί clark και pickers αποθήκης).

Δίπλα στις αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, η Σύμβαση διευρύνει κι άλλα δικαιώματα των εργαζομένων: Για τους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου προβλέπει ότι μετά τη συμπλήρωση ενός έτους η σύμβασή τους θα μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Ακόμα, προβλέπει παροχές σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (φόρμες, υποδήματα, μπουφάν, γάλα) και μεταφορά από και προς την εργασία. Αυξάνει το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης. Κατοχυρώνει τη χορήγηση του διαλείμματος εντός του 8ωρου, αποκλείει τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, ενώ για την απασχόληση την 6η μέρα της εβδομάδας θέτει ως όρο τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Επίσης, στις μέρες υποχρεωτικής αργίας προστίθενται η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή και η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

«Αποδεικνύεται ότι μόνο με την οργάνωσή μας και τη διεκδίκηση μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», τονίζει το Σωματείο. Οπως εξηγεί, αυτό που ανάγκασε την εργοδοσία να «κάτσει στο τραπέζι» ήταν η ίδρυση και η μαζικοποίησή του. «Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι μαζικές συλλογικές διαδικασίες, οι Γενικές Συνελεύσεις, η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση, που είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση, και βέβαια η ηχηρή απάντηση που πήραν κυβέρνηση και εργοδοσία με την καθολική συμμετοχή στην απεργία ενάντια στον νόμο Γεωργιάδη, ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, του πενθήμερου, της Κυριακής αργίας και κάθε αργίας στον κλάδο των Τροφίμων», υπογραμμίζει.

Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι «ο αγώνας δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την απόσπαση υπογραφής ΕΣΣΕ», αλλά συνεχίζεται σε μια σειρά ανοιχτά μέτωπα, με επόμενο σημαντικό σταθμό την απεργία στις 28 Φλεβάρη. Εξάλλου, ο αγώνας για την επιχειρησιακή Σύμβαση αποτελεί συμβολή στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας «να αυξηθεί η πίεση προς την ένωση των εργοδοτών για την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδικητική απόλυση και άμεση αντίδραση του σωματείου (2014-08-23 00:00:00.0)
Σήμερα η πανελλαδική απεργία στο Εμπόριο (2014-01-19 00:00:00.0)
Απεργίες χωρίς απεργούς θέλει η πλειοψηφία (2014-01-17 00:00:00.0)
Κοινή ανακοίνωση από 47 σωματεία για τη ΣΣΕ (2013-12-03 00:00:00.0)
Το πλαίσιο πάλης της κοινωνικής συμμαχίας (2013-11-09 00:00:00.0)
Εξασφαλίζουν απροστάτευτους εργάτες (2013-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ