Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Στους δρόμους στις 28 Φλεβάρη μαζί με τους εργαζόμενους και τη νεολαία

Την οργάνωση των κινητοποιήσεών τους συζήτησαν χτες σωματεία και ενώσεις σε σύσκεψη που κάλεσε η ΟΒΣΑ

Τη συμμετοχή τους μαζί με τους εργαζόμενους στην απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φλεβάρη συζήτησαν ενώσεις και σωματεία αυτοαπασχολούμενων στη σύσκεψη που οργάνωσε χτες το απόγευμα η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν 1 Συνομοσπονδία, 5 Ομοσπονδίες, 23 Πρωτοβάθμια κλαδικά Σωματεία, Ενώσεις και Εμπορικοί Σύλλογοι και 2 Επιτροπές Αγώνα.

Μπροστά στη φορολεηλασία που εντείνεται από την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου, ο οποίος εισάγει τεκμαρτό εισόδημα για τους επαγγελματίες, κάτω από το βάρος συσσωρευμένων χρεών και οφειλών, αλλά και στη μέγγενη της ακρίβειας που βιώνουν στο σπίτι και τη δουλειά τους, οι αυτοαπασχολούμενοι έθεσαν στο επίκεντρο την ανάγκη να δοθεί συνέχεια στον αγώνα για το εισόδημα και τη ζωή τους.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφάσισαν να δώσουν το δικό τους «παρών» στην κινητοποίηση που οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στις 28 Φλεβάρη, συνεχίζοντας την αγωνιστική δράση και τις μαζικές κινητοποιήσεις που έγιναν τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 2023.

«Πως θα πληρωθούν οι αυξημένες εισφορές ενώ μας απειλούν ότι όποιος δεν τα καταφέρει θα αποκλειστεί αυτός και η οικογένεια από την πρόσβαση σε παροχές υγείας; Τι θα γίνει με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημα μας, τι θα γίνει με τα συσσωρευμένα χρέη που μας φέρνουν αντιμέτωπους με την καταστολή του κρατικού μηχανισμού που κλιμακώνει τις κατασχέσεις και εξώσεις ακόμα και από την πρώτη κατοικία;» ήταν μερικά από όσα απασχόλησαν τη σύσκεψη, εκφράζοντας την αγωνία των μικρών επαγγελματιών.

«Η νέα χρονιά μάς βρίσκει με αυξημένες ανάγκες για να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στην επίθεση», επισήμανε στην εισηγητική του ομιλία ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ. «Τον Απρίλη - Μάη όλους μας περιμένουν στην εφορία μεγάλες αυξήσεις», υπενθύμισε, καθώς έχει μπει πλέον σε εφαρμογή ο νέος τρόπος φορολόγησης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η «ψηφιακή επιδρομή» στο εισόδημά τους, μέσα από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια κ.ά. Από το βήμα της σύσκεψης απαίτησε να μην επιβάλει η κυβέρνηση κανένα πρόστιμο σε επαγγελματίες «που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ψηφιακό λαβύρινθο», καταγγέλλοντας ότι οι σχετικές ρυθμίσεις εκτινάσσουν το κόστος και κάνουν πιο ασφυκτικές τις συνθήκες λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνόψισε τα κρίσιμα αιτήματα και διεκδικήσεις για αφορολόγητο όριο, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή μέρους των άδικων οφειλών. Υπογράμμισε ότι τα αιτήματα αυτά είναι επιτακτικά, ειδικά στις συνθήκες στις οποίες η ακρίβεια συνεχίζει να τρώει το εισόδημα. Παράλληλα, σχολίασε πως από την ακρίβεια αυτή δεν είναι όλοι χαμένοι: Οι αλυσίδες στο εμπόριο τροφίμων θησαυρίζουν, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι «στρατηγικοί επενδυτές» ενισχύονται από την κυβέρνηση με κάθε τρόπο, δεν καταγράφουν απλά κέρδη αλλά επιδοτούνται κιόλας για τα κέρδη αυτά.

«Στις 28 Φλεβάρη σηκώνουμε τη σημαία των αιτημάτων μας και ενώνουμε τις φωνές μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα που θίγονται από τις ίδιες πολιτικές. Με τους εργάτες. Με τους αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους στα μπλόκα. Με τους μαθητές και τους φοιτητές που έχουν υψώσει τείχος προστασίας του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας», ανέφερε ο Θ. Καλαμπαλίκης.

Στα μπλόκα των αγροτών αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Λαϊκών Αγορών, μεταφέροντας την πρόταση που έχει καταθέσει η Επιτροπή στην Ομοσπονδία Παραγωγών να κλείσουν οι λαϊκές αγορές τη μέρα που οι αγρότες θα αποφασίσουν να κατέβουν στην Αθήνα και να στηριχθεί η κινητοποίησή τους.

Για την απόφαση του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) να προκηρύξει απεργία στις 27 και 28 Φλεβάρη ενημέρωσαν άλλοι συνδικαλιστές, εξηγώντας πως η απεργία αυτή θα είναι η αφετηρία ενός αγωνιστικού σχεδιασμού που θα ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες.

Τον λόγο πήραν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων από άλλους κλάδους (ξύλο, εστίαση, λογιστές, επισκευαστές υποδημάτων, υδραυλικοί, κομμωτήρια) μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουν την παρέμβασή τους για τα οξυμένα προβλήματα των επαγγελματιών και τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση στις 28 Φλεβάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούμε και διεκδικούμε Συμβάσεις, αυξήσεις, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς! (2024-04-12 00:00:00.0)
Δεν παζαρεύουμε τις ανάγκες μας, στις 17 Απρίλη βγαίνουμε στον δρόμο (2024-04-03 00:00:00.0)
Στον δρόμο και οι επαγγελματίες στις 28 Φλεβάρη (2024-02-13 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο της φοροεξόντωσης! (2023-12-05 00:00:00.0)
Στη μάχη για μέτρα στήριξης του εισοδήματος, κόντρα στην αβεβαιότητα (2021-09-16 00:00:00.0)
Σύσκεψη της ΟΒΣΑ στις 19 Νοέμβρη (2018-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ