Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καμπάνιες» αντί για μέτρα μπροστά στον κίνδυνο από σοβαρές ασθένειες

Αλλο ένα παιδί έχασε τη ζωή του από στρεπτόκοκκο και βαριά πνευμονία. Πρόκειται για ένα 9χρονο κορίτσι που άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Επίσης, την περασμένη βδομάδα στον Τύρναβο πέθανε από στρεπτόκοκκο ένας 28χρονος.

Να σημειωθεί ότι εδώ και δύο χρόνια, σύμφωνα με αναφορές διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων δημόσιας υγείας, καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων στρεπτόκοκκου, ενώ την περίοδο αυτή αναφέρθηκαν αρκετοί θάνατοι σε παιδιά κάτω των 10 ετών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιρλανδία.

Παρ' όλα αυτά, και η ελληνική κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας εντός και εκτός σχολείων, αρνείται την ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν ΠΦΥ και την ίδια στιγμή αρκείται σε ...συστάσεις τήρησης των κανόνων υγιεινής και επικοινωνίας με τον παιδίατρο, που έτσι κι αλλιώς ισχύει για όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η απουσία ενός κεντρικά σχεδιασμένου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, που ευθύνη του θα είναι και ο αναγκαίος εμβολιασμός του πληθυσμού, αποτυπώνεται και στην αναβίωση ασθενειών που έτειναν να εξαλειφθούν. Για παράδειγμα, απέναντι στην αναφορά για έξαρση ιλαράς στη Ρουμανία - με περισσότερα από 3.000 δηλωμένα κρούσματα - και σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστρία, που επιβεβαιώνει τον επικίνδυνο χαρακτήρα των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει ως μέτρο τη ...«σύσταση ομάδας εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και την αντιμετώπιση πιθανής έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επιδημική έξαρση ιλαράς σημειώθηκε στην Ελλάδα το 2017 - 2018, με περισσότερα από 3.200 κρούσματα, ενώ τα έτη 2022 και 2023 δεν αναφέρθηκε κάποιο κρούσμα. Το 2024 έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία αφορούσαν ενήλικες, ενώ διερευνάται η πιθανότητα άλλων δύο κρουσμάτων μεταξύ των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό).

Και σ' αυτήν την περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση με «οδηγό» την πολιτική της ΕΕ για περιορισμό των δαπανών και λειτουργία των μονάδων Υγείας με την εμπορευματική λογική «κόστους - οφέλους», περιορίζει τα όποια μέτρα στην επίκληση της ατομικής ευθύνης του λαού και σε ενημερωτικές καμπάνιες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ