Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Πολλαπλασιάζονται τα συνδικάτα που μπαίνουν στη μάχη της απεργίας

25 Εργατικά Κέντρα, 12 Ομοσπονδίες και 116 πρωτοβάθμια σωματεία με απεργιακές αποφάσεις μέχρι στιγμής

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Ολοένα και μεγαλώνει ο κατάλογος των συνδικαλιστικών οργανώσεων που παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, ενώ συνεχίζεται η μάχη προκειμένου η επιτυχία της να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, μέσα από μαζικές, συλλογικές διαδικασίες, παράλληλα με την οργάνωση κινητοποιήσεων σε χώρους δουλειάς, όπως η σημερινή απεργία στα τηλεφωνικά κέντρα 4 μεγάλων εταιρειών και η απεργία που θα πραγματοποιήσουν οι μεταλλεργάτες στη Ζώνη στις 15 Φλεβάρη (βλ. σελ. 9).

Απεργιακές αποφάσεις

Μέχρι τώρα 25 Εργατικά Κέντρα και 12 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα έχουν πάρει απόφαση για απεργία, ενώ έχουν γίνει γνωστές οι απεργιακές αποφάσεις 116 πρωτοβάθμιων κλαδικών και επιχειρησιακών συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες του Δημοσίου.

Τα Εργατικά Κέντρα είναι τα εξής: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λακωνίας, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας.

Πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής έχει ορίσει τη σημερινή μέρα, Πέμπτη, μέρα δράσης για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για τη δημιουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατ. Αττική.

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου καλεί σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (αίθουσα συνεδριάσεων, Κομνηνάκη 43).

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τα σωματεία σε τακτική συνέλευση των αντιπροσώπων την Κυριακή 11 Φλεβάρη. Επίσης, στις 6 Μάρτη καλεί σε μεγάλη εκδήλωση - συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις. Επιπλέον, παίρνει την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Αγώνα δρόμου - αγώνα ζωής - τρέχουμε για την Παλαιστίνη» στις 25 Φλεβάρη.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε σύσκεψη για τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα, την Τρίτη 13 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στη Νέα Σμύρνη (πίσω από το σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας»).

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου πραγματοποιεί την ετήσια Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του την Κυριακή 18 Φλεβάρη.

Περιφερειακές συσκέψεις οργανώνει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Σάββατο 10 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης και την Κυριακή 11 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αττική.

Σήμερα στη Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας καλεί σε σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς της περιοχής. Ξεχωρίζει η δράση του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας για τη διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε όλες τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις του νησιού.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις διοικήσεις επιχειρησιακών σωματείων της περιοχής, το Συνδικάτο της Εύβοιας καλεί σωματεία και εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις σε σύσκεψη την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 10 π.μ. στο δημαρχείο Νέας Αρτάκης. Σημειωτέον, η τελευταία κλαδική Σύμβαση στην πτηνοτροφία υπεγράφη το 2010 και τα επόμενα χρόνια επιβλήθηκαν μειώσεις από τους εργοδότες του κλάδου, ή στην καλύτερη ημερομίσθια και μισθοί έχουν μείνει παγωμένα εδώ και 12 - 14 χρόνια, με το Συνδικάτο να τονίζει: «Φτάνει πια. Αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών».

Δυναμικά συνεχίζει τη δράση του για την προετοιμασία της απεργίας και το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Βοιωτίας. Μπροστά δε στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Φλεβάρη στη Χαλκίδα, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Βοιωτίας πραγματοποίησε της τελευταίες μέρες μια σειρά εξορμήσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς στην περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου, όπως στα εργοστάσια της «Coca-Cola», της «Παπαδόπουλος ΑΕ» και της «Knorr», καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση του αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και με δικαιώματα.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον Εβρο

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συνταξιούχων, φοιτητών, μελισσοκόμων και άλλων μαζικών φορέων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η σύσκεψη που κάλεσαν τα εργατικά σωματεία του Εβρου μπροστά στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει στις 10.30 π.μ. μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Από την πλούσια συζήτηση που έγινε αναδείχθηκαν η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά με την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, τα προβλήματα στις δομές Υγείας και Εκπαίδευσης στον Εβρο, οι συνθήκες που επικρατούν με έργα και αποζημιώσεις που δεν έχουν προχωρήσει 5,5 μήνες μετά την πυρκαγιά, καθώς και οι πρόσφατες νέες απειλές και η στοχοποίηση του λαού εξαιτίας της μετατροπής της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Αποφασίστηκαν επίσης: Στήριξη στον αγώνα των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, ελαιοπαραγωγών. Ενταση της κοινής δράσης σωματείων, φοιτητών, μαθητών, γονέων ώστε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συμμετοχή στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό την οποία διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης την Παρασκευή 16/2. Και η διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα τα εργατικά «ατυχήματα», την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Αγωνιστικές δράσεις συνδικάτων

Στην Πέλλα, σωματεία και φορείς καλούν σε σύσκεψη την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ. στο δημαρχείο Γιαννιτσών.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί στην απεργία στις 28 Φλεβάρη και σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη, στις 4 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Wyndham» (Μ. Αλεξάνδρου 2, Μεταξουργείο).

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Μέχρι τώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις για την 28η Φλεβάρη:

Αθήνα, 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ικαρία, 11 π.μ. στην πλατεία Ευδήλου.

Πάτρα, 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Σάμος, 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ.

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ. στο δημαρχείο


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ