Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Απεργίες χωρίς απεργούς θέλει η πλειοψηφία

Τακτική εκφυλισμού του κινήματος, με την προκήρυξη κινητοποιήσεων κυριολεκτικά στο «παρά πέντε»

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους στο εμπόριο να πάρουν πάνω τους την οργάνωση του αγώνα και της απεργίας την Κυριακή
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους στο εμπόριο να πάρουν πάνω τους την οργάνωση του αγώνα και της απεργίας την Κυριακή
Την πρόταση για απεργία την Τετάρτη 29/1 κατέθεσαν χτες στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων οι ταξικές δυνάμεις, προβάλλοντας ολοκληρωμένο πλαίσιο, με αιτήματα όπως:

  • Την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης στο εμπόριο, χωρίς μείωση μισθών και επαναφορά των μισθών στα προ της μείωσης επίπεδα.
  • Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να επιβάλλει τη μετατροπή των προσωρινών συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις 8ωρης απασχόλησης και αορίστου χρόνου.
  • Συλλογική Σύμβαση που να προβλέπει ωράριο εργασίας 40 ωρών για όλη τη βδομάδα, με κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.
  • Την υπογραφή επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς στα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες πολυεθνικές.

Στον αντίποδα, οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στην Ομοσπονδία (ΕΜΕΙΣ - πρώην στελέχη ΠΑΣΚΕ και ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) πρότειναν και τελικά αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας για μεθαύριο, Κυριακή. Η απόφαση πάρθηκε, με αφορμή το γεγονός ότι η ερχόμενη Κυριακή είναι μία από τις εφτά του έτους, κατά τις οποίες θα ανοίξουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο (4177/2013), που κάνει ένα βήμα πιο πέρα στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας αποφάσισε να προχωρήσει σε μια απεργία που την υπονομεύει συνειδητά από τα γεννοφάσκια της, αφού την προκηρύσσει κυριολεκτικά στο «παρά πέντε».

Μετά τις χτεσινές εξελίξεις, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της απεργίας την Κυριακή, χωρίς να χάσουν από τα μάτια τους τις ευθύνες που βαραίνουν την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας. Καλεί τους εργαζομένους, με τη συμμετοχή τους στην απεργία, να προετοιμαστούν για τη συνέχεια, σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και συζήτηση για το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της: «Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ σε καλεί να απεργήσεις, να κανείς την απεργία δική σου υπόθεση. Γιατί εργοδότες και κυβέρνηση προχωρούν με γρήγορα βήματα στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Εργοδότες και κυβέρνηση προχωρούν σε νέες μειώσεις στους μισθούς μας, στην "Καρφούρ Μαρινόπουλος" προχώρησαν σε κόψιμο των επιδομάτων που για τους εργαζομένους σημαίνει μείωση από 50 έως 200 ευρώ, στα "Πράκτικερ" θα προχωρήσουν σε μείωση 7% κ.λπ. Απαιτούν νέες μειώσεις μισθών, εκβιάζοντας με απολύσεις και άλλα μέτρα τους εργαζόμενους».

  • Να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή 19/1 καλούν, από τη δική τους πλευρά, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους οι Γραμματείες Ηρακλείου και Χανίων της ΠΑΣΕΒΕ. Η Γραμματεία Χανίων χαιρετίζει «τη στάση των συναδέλφων που αντιστέκονται και μέχρι τώρα δεν υπέκυψαν, αλλά περιφρούρησαν την Κυριακάτικη αργία και τους καλεί να συνεχίσουν (....) Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (όπως προηγήθηκαν και άλλα) είναι μέτρο που "ανοίγει τον ασκό του Αιόλου" και όπως και τα προηγούμενα χτυπάνε το ίδιο και τους ΕΒΕ όσο και τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ