Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επανασχεδιασμός της δράσης στα νέα δεδομένα

Με διευρυμένη σύνθεση από τα επιχειρησιακά σωματεία, συνεδρίασε χτες η κεντρική διοίκηση

Από παλιότερη κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας
Από παλιότερη κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας
Με τη συμμετοχή μελών των ΔΣ από τα επιχειρησιακά σωματεία συνεδρίασε χτες η κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Θέματα της συνεδρίασης ήταν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο ζήτημα των Συμβάσεων και οι επικείμενες εκλογές του Συνδικάτου.

Εισηγητικά, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Νίκος Παπαγεωργίου, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εχουμε από την πρώτη του χρόνου μια νέα ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, που ακολουθεί πιστά την πορεία που είχε αυτή από το 2009 ως σήμερα. Μια πορεία αντιδραστική, που επέβαλε δραματική μείωση της τιμής της εργατικής μας δύναμης και συνάμα καταργούσε ένα - ένα τα όποια δικαιώματα είχαμε κατακτήσει μέσα αγώνες δεκαετιών.

Η πορεία όμως αυτή είχε διαφανεί και με τις ΣΣΕ όλης της δεκαετίας του 2000. Είχαμε από τότε προειδοποιήσει σαν Συνδικάτο ότι η λογική να υπογράφουμε ΣΣΕ δίχως να δοθεί η παραμικρή μάχη, δίχως να γίνει ούτε στο ελάχιστο υπόθεση των εργαζομένων του κλάδου, με όρους που ήταν πάντα στα όρια του να μη θιχτούν ούτε στο ελάχιστο τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας, θα οδηγούσε στην κατάσταση που σήμερα βιώνουμε.

Γι' αυτό και είναι βαριά η ευθύνη αυτών των συνδικαλιστικών ηγεσιών στην Ομοσπονδία που διατηρούν την πλειοψηφία όλα αυτά τα χρόνια. Και ήταν εξέλιξη αναμενόμενη η σημερινή ΣΣΕ, που διατηρεί τη μείωση τού 15% και για τα δύο επόμενα χρόνια, αλλά καταργεί επί της ουσίας το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, επιβάλλοντας διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 10ωρη δουλειά.

Αρα, το ζήτημα της ΣΣΕ που υπογράφηκε πρέπει να είναι κορυφαίο ζήτημα για τον κλάδο αυτό το διάστημα. Γιατί αποκαλύπτει το ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, τη στήριξη, δηλαδή, της εργοδοσίας και σε εποχή κρίσης (-15%), αλλά και σε εποχή ανάπτυξης (κατάργηση σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς), έστω κι αν αυτή πραγματοποιείται σε ένα μόνο κλάδο.

Χρειάζεται να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας, μέσα στο Γενάρη στην Ενωση Ξενοδόχων Αττικής και στη ΓΣΕΒΕΕ, βάζοντας μπροστά το ζήτημα να μην περάσει πουθενά η κατάργηση του 8ωρου που προβλέπει η νέα ΣΣΕ, που αποτελεί σοβαρό ζήτημα, όχι μόνο για τον κλάδο, αλλά για ολόκληρο το εργατικό κίνημα.

Οι επικείμενες εκλογές του Συνδικάτου είναι μάχη με μεγάλη σημασία, γιατί είναι από τα μεγαλύτερα Συνδικάτα στη χώρα, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της ανασύνταξης του κινήματος. Είναι μάχη ιδιαίτερα σκληρή, γιατί ξέχωρα από τη συνολική επίθεση, την υποχώρηση στο κίνημα, επικρατεί σε μεγάλο μέρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων το "εδώ καλά είμαστε".

Αυτό το κάνει ακόμη πιο έντονο η παρέμβαση της εργοδοσίας, που αξιοποιεί τη λογική του μαστίγιου και του καρότου, αλλά και των άλλων δυνάμεων μέσα στο κίνημα που σπέρνουν τη λογική της αναποτελεσματικότητας και του εφησυχασμού. Θα αποτελέσει σημαντικό μας όπλο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα καθήκοντά μας, δηλαδή να στηρίξουμε το Συνδικάτο, να το μαζικοποιήσουμε, να αυξήσουμε τη δυναμική του σε όλο τον κλάδο. Γι' αυτό χρειάζεται καλή προετοιμασία οργανωτική, αλλά και σε επίπεδο περιεχομένου».

Οργάνωση από τα κάτω

Με δεδομένα τα παραπάνω, το Συνδικάτο θα συνεχίσει την πάλη για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης, με αφετηρία την επαναφορά αυτών που ίσχυαν πριν από τις μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2012, αλλά και την υπογραφή επιχειρησιακών Συμβάσεων στα ξενοδοχεία, με βάση τις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων σ' αυτά.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την υπογραφή της κατάπτυστης κλαδικής Σύμβασης, αλλά και τα εμπόδια που βάζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, σπέρνοντας τη μοιρολατρία και την απογοήτευση ανάμεσα στους εργαζόμενους, εντούτοις -όπως φάνηκε και στις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών- ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων καταλαβαίνει τι σημαίνει να δουλεύεις 2 επιπλέον ώρες πέρα από το 8ωρο και μάλιστα χωρίς επιπλέον πληρωμή.

Τι σημαίνει για μια καθαρίστρια να καθαρίζει επιπλέον από τα 15 και 16 δωμάτια που ετοίμαζε μέχρι τώρα μέσα στο 8ωρο; Τι σημαίνει για τους μάγειρες να στέκονται 10 ώρες μέσα στη φωτιά, όπως και για τους σερβιτόρους; Από τους συνδικαλιστές, τονίστηκε ότι ο ισχυρισμός που εκτοξεύεται από ορισμένους, πως η υπερωριακή απασχόληση υπήρχε και με το 8ωρο, κρύβει το γεγονός ότι όταν στον κλάδο εμπεδωθεί το 10ωρο, τότε πολλοί ξενοδόχοι θα επιχειρήσουν να επιβάλουν 12ωρο και 14ωρο. Δηλαδή, δουλειά μέχρι τελικής πτώσης.

Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, η νέα κλαδική Σύμβαση σηματοδοτεί την κλιμάκωση της επίθεσης των εργοδοτών, η οποία δε θα σταματήσει, αν δεν τη σταματήσουν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους. Αυτό δείχνει και η υπογραφή σε ορισμένες επιχειρήσεις από εργοδοτικούς συνδικαλιστές επιπλέον μειώσεων στους μισθούς, πέρα από αυτές που προβλέπονται στην κλαδική. Αυτό δείχνει επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, οι απολύσεις στον κλάδο, η απληρωσιά που πολλές φορές κρατάει για μήνες.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, ιδιαίτερο βάρος πρέπει να πέσει στους νέους του κλάδου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάνουν πρακτική ή εργάζονται με προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης και χωρίς κανένα από τα δικαιώματα των άλλων εργαζομένων. «Ιδια δικαιώματα και ίδιες αμοιβές για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη μορφή απασχόλησης» ήταν η θέση των συνδικαλιστών. Οπως τονίστηκε στη συζήτηση, τα σωματεία πρέπει να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των νέων εργαζομένων, να καταξιωθούν στα μάτια τους, να τους τραβήξουν στη δράση, όπως και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ