ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο, φουντώνουν οι εστίες σε χώρους δουλειάς και κλάδους

28 Εργατικά Κέντρα, 13 Ομοσπονδίες και 116 πρωτοβάθμια σωματεία έχουν αποφασίσει απεργία μέχρι στιγμής

Με νέες αποφάσεις ενισχύεται το μέτωπο των συνδικαλιστικών οργανώσεων που οργανώνουν την απεργία στις 28 Φλεβάρη και θέτουν για μία ακόμα φορά στην ημερήσια διάταξη το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Κάθε απεργιακή απόφαση συνδικάτου συνδυάζεται με πρωτοβουλίες διεκδίκησης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για αυξήσεις σε μισθούς, για δικαιώματα. Μέσα από κάθε συνέλευση, σύσκεψη και συλλογική δράση η επιτυχία της απεργίας συνδέεται με τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις των εργαζομένων και η προετοιμασία της γίνεται υπόθεση των ίδιων.

Στην κατεύθυνση αυτή, η χτεσινή επιτυχημένη απεργία των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα 4 μεγάλων εταιρειών δίνει νέα ώθηση ώστε το απεργιακό κάλεσμα να «αγγίξει» περισσότερους χώρους δουλειάς, που δεν είχε γίνει το τελευταίο διάστημα. Αντίστοιχα, η απεργία που έχουν προκηρύξει οι μεταλλεργάτες στη Ζώνη στις 15 Φλεβάρη γίνεται εφαλτήριο για να δυναμώσει και να κλιμακωθεί ο αγώνας.

Μέχρι τώρα 28 Εργατικά Κέντρα και 13 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα έχουν πάρει απόφαση για απεργία, ενώ διαρκώς καταφτάνουν αποφάσεις από πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, που ήδη φτάνουν τις 142 σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικές είναι οι απεργιακές αποφάσεις των εργαζομένων στον Σιδηρόδρομο, αφού στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες του Δημοσίου.

Στο απεργιακό μέτωπο περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας (3ωρη στάση), Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λακωνίας, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Θεάματος - Ακροάματος.

Βγαίνουμε μπροστά για την επιτυχία της απεργίας

Κάλεσμα αγώνα σε όλα τα εργατικά σωματεία με μαζικές συλλογικές διαδικασίες να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ. «Ολοι στην απεργία στις 28 Φλεβάρη. Τα κέρδη τους, οι ζωές μας. Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς», τονίζει στην ανακοίνωσή του. «Τώρα που οι εργαζόμενοι υποφέρουν από την ακρίβεια, τώρα είναι η ώρα και η ανάγκη για να βγούμε μπροστά, να οργανώσουμε τον διεκδικητικό αγώνα με αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή και στους χώρους δουλειάς», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, μεταξύ τους πολλούς φοιτητές, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μια διαρκή, ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. «Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή! Εναν χρόνο μετά, κάνουμε την υπόσχεσή μας πράξη! Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί! Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν!», ξεκαθαρίζει.

Πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου καλεί σε σύσκεψη σήμερα Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (αίθουσα συνεδριάσεων, Κομνηνάκη 43).

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τα σωματεία σε τακτική συνέλευση των αντιπροσώπων την Κυριακή 11 Φλεβάρη. Καλεί επίσης σε μεγάλη εκδήλωση - συγκέντρωση στις 6 Μάρτη ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις. Επιπλέον, παίρνει την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Αγώνα δρόμου - αγώνα ζωής - τρέχουμε για την Παλαιστίνη» στις 25 Φλεβάρη.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε σύσκεψη για τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα, την Τρίτη 13 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στη Νέα Σμύρνη (πίσω από το σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας»).

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου πραγματοποιεί την ετήσια Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του την Κυριακή 18 Φλεβάρη.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μαζί με σωματεία και φορείς, προχωρά σε κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κερατσίνι τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη, με αιχμές τα ζητήματα του master plan, της Υγείας και του περιβάλλοντος. Επίσης, πραγματοποιεί το ετήσιο απολογιστικό του συνέδριο το Σάββατο 17 Φλεβάρη.

Περιφερειακές συσκέψεις οργανώνει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Σάββατο 10 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης και την Κυριακή 11 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αττική.

Συζητούν για τα αιτήματά τους, αποφασίζουν συμμετοχή στην απεργία

Παρεμβάσεις και συνελεύσεις σε εργοστάσια του κλάδου πραγματοποιεί η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία ν. Αττικής μπροστά στην απεργία. Παράλληλα με τις διαδικασίες στους χώρους δουλειάς η Ενωση προετοιμάζει τη Γενική της Συνέλευση, που θα γίνει την Κυριακή 11 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η συζήτηση που ξεδιπλώνεται στις πρωτοβουλίες αυτές αφορά το σύνολο της ζωής των εργαζομένων, την πάλη για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την υπογραφή επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς. Πιο συγκεκριμένα, στον «Κασσινάκη» οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στην πύλη του εργοστασίου και αποφάσισαν τη διεκδίκηση ΣΣΕ που θα διασφαλίζει αύξηση στα ημερομίσθια, διάλειμμα σε κατάλληλο χώρο και μέτρα για την ασφάλεια στην εργασία. Στην κατεύθυνση αυτή, αντιπροσωπεία θα ζητήσει συνάντηση από την εργοδοσία για την υπογραφή της Σύμβασης. Αντίστοιχα, στην «Upfield» πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων την Τετάρτη στον χώρο του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, ενώ διαμόρφωσαν πλαίσιο αιτημάτων για προσλήψεις προσωπικού και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Στο ίδιο μήκος κύματος, έχουν προγραμματιστεί συνελεύσεις και σε άλλους χώρους («Drapa Chemie», «Μινέρβα» κ.α.).

Κινητοποιήσεις στις περιφέρειες

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες όλης της χώρας, με αποφάσεις των Συλλόγων τους και της Ομοσπονδίας (ΟΣΥΑΠΕ), για αυξήσεις στους μισθούς, χορήγηση αποζημιώσεων και στελέχωση των υπηρεσιών. Χτες πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις έξω από κεντρικά κτίρια των Περιφερειών - Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ στις 15 Φλεβάρη έχουν προγραμματιστεί πανελλαδική στάση εργασίας και συγκεντρώσεις.

Δραστηριότητα σωματείων

Το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας καλεί σωματεία και εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις σε σύσκεψη την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 10 π.μ. στο δημαρχείο Νέας Αρτάκης, με θέμα τον αγώνα για ΣΣΕ. Το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Βοιωτίας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 11 Φλεβάρη στη Χαλκίδα, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Στην Πέλλα, σωματεία και φορείς καλούν σε σύσκεψη την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ. στο δημαρχείο Γιαννιτσών.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί στην απεργία στις 28 Φλεβάρη και σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη, στις 4 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Wyndham» (Μ. Αλεξάνδρου 2, Μεταξουργείο).

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Μέχρι τώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις για την 28η Φλεβάρη:

Αθήνα, 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ. στο δημαρχείο

Ικαρία, 11 π.μ. στην πλατεία Ευδήλου.

Πάτρα, 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Σάμος, 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ.

Την Πέμπτη 15/2 απεργούν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 15 Φλεβάρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, ενώ η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας έχει ήδη αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέα απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Με ώθηση από τις δύο επιχειρησιακές ΣΣΕ που υπογράφτηκαν πρόσφατα στα εργοστάσια των ΕΜΕΚ και «Δημητρίου Κατασκευαστική», το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν τη νέα απεργιακή τους μάχη, για αυξήσεις στα μεροκάματα, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς κ.ά.

Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στα ΕΑΣ

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο Μετάλλου καταγγέλλει το σοβαρό εργατικό «ατύχημα» που συνέβη την Τετάρτη στο μηχανουργείο του εργοστασίου των ΕΑΣ στον Υμηττό και απαιτεί να διευκρινιστούν ακριβώς οι αιτίες του ατυχήματος.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά όταν η φρέζα «πήρε» το χέρι του, προκαλώντας του πολλαπλά κατάγματα. Με αφορμή το περιστατικό, το Συνδικάτο καταγγέλλει την πλήρη απαξίωση των εγκαταστάσεων και τη συνεχή μετακίνηση εργαζομένων από πόστο σε πόστο, φαινόμενα και πρακτικές για τα οποία ευθύνονται τόσο η κυβέρνηση όσο και οι διοικήσεις των ΕΑΣ. Μάλιστα, ο εργαζόμενος που τραυματίστηκε είχε εξαναγκαστεί να μεταφερθεί πριν από 4 μήνες, στα 57 του χρόνια, σε άλλο πόστο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ενώ οι συνθήκες επιδεινώνονται και ο κίνδυνος για εργατικά «ατυχήματα» αυξάνεται, «με απόφαση της διοίκησης και της κυβέρνησης κόβεται από 1/1/2024 το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας».

Προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, το Συνδικάτο διεκδικεί να συντηρηθεί ο εξοπλισμός, να γίνουν οι κατάλληλες εκπαιδεύσεις κ.λπ., αλλά να σταματήσει και το αίσχος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, να στελεχωθούν τα τμήματα με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και, προφανώς, να μην κοπεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

ΠΑΜΕ
Την Κυριακή η κοπή της πίτας

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας διοργανώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ. στο κέντρο «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111). Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα σε επιμέλεια του Γρηγόρη Βασίλα, ενώ τραγουδούν: Τριανταφυλλίδης Κώστας, Τσιακίρη Νίκη. Παίζουν οι μουσικοί: Νικόπουλος Γιώργος (κιθάρα), Βεντούρης Γιώργος (μπάσο), Χατζηιορδάνου Ντίνος (ακορντεόν). Προσκλήσεις διατίθενται από τα συνδικάτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ