ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Σπουδαία επιτυχία για τις Πλατανιώτη και Μαλκογεώργου

Το ελληνικό ντουέτο στην καλλιτεχνική κολύμβηση πέτυχε τον στόχο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Associated Press

Μία ακόμα σημαντική επιτυχία ήρθε για την ελληνική αποστολή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Ντόχα κατά τη χθεσινή μέρα από το αγώνισμα της καλλιτεχνικής κολύμβησης, με το ντουέτο της Ευαγγελίας Πλατανιώτη και της Σοφίας Μαλκογεώργου να πετυχαίνει τον στόχο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού στο Παρίσι. Το ελληνικό δίδυμο πήρε την 6η θέση στον τελικό του ελεύθερου προγράμματος στο ντουέτο, συγκεντρώνοντας 236.783 βαθμούς στο σύνολο, καθώς οι δύο αθλήτριες εκτέλεσαν άψογα το πρόγραμμά τους, το οποίο βαθμολογείται από τους κριτές με 87,4500 στην καλλιτεχνική εκτέλεση και με 149,3334 στην εκτέλεση. Θυμίζουμε ότι στον τελικό του τεχνικού μέρους, που είχε προηγηθεί, οι Πλατανιώτη - Μαλκογεώργου είχαν καταλάβει την 8η θέση με 245.908 βαθμούς.

Οι ελληνικές διακρίσεις στην καλλιτεχνική κολύμβηση συνεχίστηκαν και στο ομαδικό, με την ελληνική ομάδα να προκρίνεται στον τελικό του ελεύθερου προγράμματος. Οι Μαρία Αλζιγκούζη, Θάλεια Δαμπάλη, Ζωή Καράγγελου, Μαρία Καραπαναγιώτου, Δανάη Καριώρη, Ιφιγένεια Κρομμυδάκη, Σοφία Μαλκογεώργου και Σοφία Ρηγάκου αγωνίστηκαν στα προκριματικά και με 270,9751 βαθμούς που συγκέντρωσαν για το πρόγραμμά τους κατέλαβαν την 8η θέση, που τους έφερε εντός της 12αδας που προκρίθηκε στον τελικό.

ΠΟΛΟ: Για την πρωτιά η Εθνική ανδρών

Με στόχο την κατάκτηση της πρωτιάς στον 2ο όμιλο του τουρνουά πόλο ανδρών, η οποία οδηγεί απευθείας στα προημιτελικά, η Εθνική ομάδα αντιμετωπίζει σήμερα τη Γαλλία (18.00 ΕΡΤ3) για την 3η και τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Πρόκειται ουσιαστικά για το ντέρμπι κορυφής μεταξύ των δύο αήττητων ομάδων του ομίλου (αμφότερες έχουν 2 στα 2), το οποίο θα κρίνει την ομάδα που θα καταλάβει την 1η θέση, στέλνοντας τον 2ο στον έξτρα γύρο των χιαστί αγώνων. Για το πρώτο σημαντικό τεστ στη διοργάνωση (σε σχέση με τις νίκες επί της Κίνας και της Βραζιλίας) έκανε λόγο ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θοδωρής Βλάχος, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εικόνα των διεθνών απέναντι στη Γαλλία και για την επίτευξη του στόχου της πρωτιάς.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ: Βουτάει στα ...βαθιά ο Τσίρικος

Με στόχο να κάνει την υπέρβαση, κερδίζοντας μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, ο Θάνος Τσίρικος ρίχνεται σήμερα στο κυνήγι της διάκρισης στο άθλημα των καταδύσεων, ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας σε αυτό. Ο νεαρός πρωταθλητής, στην τέταρτη παρουσία του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, θα πάρει μέρος στο αγώνισμα των 10 μ. σταθερού βατήρα, αρχίζοντας τις προσπάθειές του από τον σημερινό προκριματικό (11.30 ώρα Ελλάδας), με πρώτο στόχο να περάσει στον αυριανό τελικό (17.30 - ERT Sports 2), κάτι που θα του δώσει και την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Με το βλέμμα στο Παρίσι

Αντίστροφα μετρούν για την έναρξη των υποχρεώσεών τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου τα μέλη της ελληνικής αποστολής στην κολύμβηση, που ρίχνονται στη μάχη της διάκρισης από την Κυριακή 11/2, οπότε πραγματοποιείται η πρεμιέρα του αγωνίσματος στην Ντόχα. Η αποστολή που αναχώρησε χθες για την πρωτεύουσα του Κατάρ είναι η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ, καθώς για πρώτη φορά η Εθνική ομάδα θα συμμετάσχει σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με 20 κολυμβητές, εκ των οποίων 11 άνδρες και 9 γυναίκες. Στόχος των ελληνικών «δελφινιών», εκτός της διάκρισης στη διοργάνωση, είναι και η επίτευξη όσο το δυνατόν περισσότερων Ολυμπιακών προκρίσεων πέραν των 5 αθλητών (Χρήστου, Γκολεμέεφ, Ντουντουνάκη, Μπίλας, Σίσκος). Γι' αυτό η έμφαση δίνεται στα αγωνίσματα της σκυταλοδρομίας, όπου - επίσης για πρώτη φορά - η Ελλάδα θα έχει συμμετοχή σε 6 από αυτά.

NATIONS LEAGUE 2024
Στα δύσκολα η Εθνική ανδρών

Σε όμιλο με Αγγλία, Ιρλανδία και Φινλανδία η «γαλανόλευκη» στο πλαίσιο της 2ης κατηγορίας της διοργάνωσης

Στα δύσκολα έριξε την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου η κλήρωση της UEFA για το Νations League της σεζόν 2024 - 2025. Το ελληνικό συγκρότημα, στο πλαίσιο της 2ης κατηγορίας της διοργάνωσης όπου θα πάρει μέρος, κληρώθηκε στον 3ο όμιλο μαζί με Αγγλία, Φινλανδία και Ιρλανδία, αντιπάλους που σαφώς ανεβάζουν τον πήχη της δυσκολίας για την Εθνική και τον στόχο της για άνοδο στην 1η κατηγορία του θεσμού. Να σημειωθεί ότι βάσει του συστήματος διεξαγωγής η Εθνική θα αντιμετωπίσει τους αντιπάλους της εντός και εκτός έδρας στις 6 αγωνιστικές, με τον νικητή του ομίλου να ανεβαίνει στην 1η κατηγορία και τον 2ο να έχει μια δεύτερη ευκαιρία ανόδου μέσω των πλέι οφ. Η 3η ομάδα του ομίλου θα παίξει στα πλέι οφ για την παραμονή στην κατηγορία, ενώ η 4η ομάδα υποβιβάζεται στην 3η κατηγορία. Σημειώνουμε επίσης ότι εκτός του στόχου της ανόδου για την Εθνική, η επόμενη διοργάνωση του Nations League αποτελεί και μια ευκαιρία να κυνηγήσει το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας για πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ του 2026, πέραν την προσπάθειας που θα κάνει γι' αυτό μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών της διοργάνωσης.

  • Οι υπόλοιποι όμιλοι της 2ης κατηγορίας: 1ος: Τσεχία, Ουκρανία, Αλβανία, Γεωργία. 3ος: Αυστρία, Νορβηγία, Σλοβενία, Καζακστάν. 4ος: Ουαλία, Ισλανδία, Μαυροβούνιο, Τουρκία.
SUPER LEAGUE
Τέλος ο Καρβαλιάλ, έρχεται ο Μεντιλίμπαρ

Ο Ολυμπιακός οριστικοποίησε χτες την αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία

Επισημοποιήθηκε χτες το φινάλε στη συνεργασία του Ολυμπιακού με τον Πορτογάλο τεχνικό Κάρλος Καρβαλιάλ, ο οποίος πλήρωσε το... μάρμαρο για τις τελευταίες αποτυχίες της ομάδας στο πρωτάθλημα που την απομάκρυναν από την κορυφή αλλά και τον αποκλεισμό στο Κύπελλο. Με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ γνωστοποίησε τη λήξη της συνεργασίας των δύο πλευρών μόλις μετά από σχεδόν 2,5 μήνες. Με τον χρόνο να πιέζει ενόψει και της έναρξης των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων στο Conference League, οι «ερυθρόλευκοι» προχώρησαν άμεσα στην εύρεση αντικαταστάτη του Πορτογάλου. Πρόκειται για τον Ισπανό Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, με τον οποίο οι διοικούντες την ΠΑΕ ήρθαν σε συμφωνία για συνεργασία με διάρκεια αρχικά 1,5 χρόνο και αναμένεται στην Ελλάδα αρχές της βδομάδας. Ο Μεντιλίμπαρ βρισκόταν μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη στο τιμόνι της Σεβίλλης, με την οποία κατέκτησε το περσινό Europa League. Ενόψει του επερχόμενου αγώνα με τον ΟΦΗ για το πρωτάθλημα, χρέη α' προπονητή θα εκτελέσει ο τεχνικός της Κ19, Σωτήρης Συλαϊδόπουλος.

Τίμησαν τα θύματα της τραγωδίας στη θύρα 7

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και με πλήθος κόσμου να δίνει το «παρών» πραγματοποιήθηκε χτες στο «Γ. Καραϊσκάκης» το ετήσιο μνημόσυνο για την τραγωδία της θύρας 7, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 21 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας, στις 8 Φλεβάρη του 1981, μετά τον αγώνα Ολυμπιακού - ΑΕΚ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν άνθρωποι της διοίκησης του Ολυμπιακού, μέλη του προπονητικού επιτελείου της πρώτης ομάδας και από όλα τα τμήματα του συλλόγου. Ενώ ανακοινώσεις για την 43η επέτειο της τραγωδίας εξέδωσαν αρκετές ομάδες της Super League και άλλων σπορ, όπως και αθλητικοί φορείς.

ΕUROCUP
Η Προμετέι το εμπόδιο για τον Αρη

Κόντρα στην ουκρανική Προμετέι, με μειονέκτημα έδρας, θα διεκδικήσει την πρόκριση στα προημιτελικά του Eurocup ο Αρης. Μετά τη νίκη τους με 84-77 επί της Τρέντο στο Αλεξάνδρειο, οι «κιτρινόμαυροι» κατέλαβαν την 5η θέση στον 2ο όμιλο και έτσι για τα play in της διοργάνωσης έπεσαν πάνω στον 4ο του 1ου ομίλου, που είναι η Προμετέι. Ο μεταξύ τους αγώνας θα είναι μονός και θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι η έδρα που χρησιμοποιεί η Προμετέι) στις 5 ή 6 Μάρτη, καθώς μεσολαβεί διακοπή για το Κύπελλο και για τα πρώτα προκριματικά παράθυρα του Eurobasket 2025.

Τα υπόλοιπα ζευγάρια για τις 4 θέσεις που θα συμπληρώσουν την οκτάδα είναι τα εξής: Λόντον Λάιονς - Τουρκ Τέλεκομ, Γκραν Κανάρια - Μπεσίκτας, Ουλμ - Μπανταλόνα. Στα προημιτελικά έχουν ήδη προκριθεί οι ομάδες που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις των ομίλων: Παρί, Χάποελ Τελ Αβίβ (από τον 1ο), Μπουργκ και Κλουζ Ναπόκα (από τον 2ο).

EUROLEAGUE
Για την αντίδραση και την τετράδα ο ΠΑΟ

Χωρίς πρακτικά και ψυχολογικά περιθώρια απωλειών μετά τις δύο συνεχόμενες αποτυχίες σε Κάουνας και ΟΑΚΑ για Ευρώπη και πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται σήμερα τη Φενερμπαχτσέ (21.15, Νovasports Prime) για την 26η αγωνιστική της Euroleague. Οι «πράσινοι», προερχόμενοι από την εκτός έδρας ήττα από τη Ζαλγκίρις την προηγούμενη αγωνιστική αλλά και το εντός έδρας στραβοπάτημα κόντρα στον Αρη για το πρωτάθλημα, θέλουν να δείξουν αντίδραση ψάχνοντας την επιστροφή στις επιτυχίες. Πολύ περισσότερο δε που σε πρακτικό επίπεδο ο στόχος της παραμονής στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας στη διοργάνωση και το κυνήγι για την απόκτηση του πλεονεκτήματος έδρας στα προημιτελικά δεν επιτρέπουν νέες... στραβοτιμονιές για το συγκρότημα του Εργκίν Αταμάν. Ειδικά από τη στιγμή που η διοργάνωση διανύει την τελική ευθεία της κύριας φάσης, όπου θα καθοριστούν οι ισορροπίες. Ενόψει του σημερινού αγώνα στον Παναθηναϊκό δεν δείχνουν να σταματούν τα προβλήματα αφού εξαιρετικά αμφίβολος είναι ο Κώστας Σλούκας καθώς ταλαιπωρείται από νέες ενοχλήσεις στον αριστερό προσαγωγό. Αντίθετα, στην αποστολή εντάχθηκαν οι Λεσόρ και Παπαπέτρου που ταλαιπωρήθηκαν από ίωση τις προηγούμενες μέρες, καθώς και ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ που ξεπέρασε τον τραυματισμό του στο δάχτυλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ