ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμφίρροπα και με το σταγονόμετρο τα αποτελέσματα

Για προσπάθεια αλλοίωσής τους έκανε λόγο το ΡΤΙ του Καν

Copyright 2024 The Associated

Συνέχιζαν να οξύνονται οι εντάσεις στο Πακιστάν, μέχρι αργά την Παρασκευή, μετά τις εκλογές της Πέμπτης, και ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συνεχιζόταν πολύ αργά, φουντώνοντας καταγγελίες για προσπάθεια αλλοίωσής τους...

Οι υποψήφιοι από το «μεταρρυθμιστικό» κόμμα ΡΤΙ του Ιμράν Καν φέρονταν - έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, και με βάση όσα μετέδιδαν μεγάλα πακιστανικά ΜΜΕ - να συγκεντρώνουν 58 από τις 266 έδρες.

Είχαν προηγηθεί, ανήμερα των εκλογών, η διακοπή πρόσβασης στο ίντερνετ αλλά και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας - με το υπουργείο Εσωτερικών να επικαλείται την «υπεράσπιση της σταθερότητας» - και άλλα μέτρα μέσα στα οποία οι ψηφοφόροι πήγαιναν στις κάλπες, όπως το κλείσιμο συνοριακών διαβάσεων (με Ιράν και Αφγανιστάν) και ο ακροβολισμός 600.000 μελών σωμάτων ασφαλείας σε όλη την επικράτεια.

Η Μουσουλμανική Πακιστανική Ενωση (PML-N, που συνδέεται με την οικογένεια Σαρίφ, για χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, με προτεραιότητα τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ) εμφανιζόταν να συγκεντρώνει 43 έδρες και το Λαϊκό Κόμμα (PPP, συνδέεται με την οικογένεια της δολοφονηθείσας πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο) 34.

Θυμίζουμε ότι μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του ΡΤΙ (την άνοιξη του 2022, εν μέσω καταγγελιών του Καν για εμπλοκή ξένων δυνάμεων), η PML-N ηγήθηκε νέας κυβέρνησης συνασπισμού, με τη στήριξη και του ΡΡΡ (το οποίο προηγουμένως είχε συγκυβερνήσει με το ΡΤΙ).

Οι εκλογές της Πέμπτης οργανώθηκαν και έγιναν εν μέσω απανωτών κατηγοριών σε βάρος του Καν - που τελικά φυλακίστηκε, μετά και την πρόσφατη καταδίκη του - για διαφθορά, απόπειρα συνωμοσίας κ.λπ.

Επιπλέον, επειδή στους υποψήφιους βουλευτές του ΡΤΙ «επιβλήθηκε» ως όρος να πάρουν μέρος στις εκλογές ως ανεξάρτητοι, το κόμμα τους δεν θα περιληφθεί σε όσα μοιραστούν τις 70 έδρες (προορίζονται για γυναίκες και μη μουσουλμάνους, στο όνομα της αντιπροσωπευτικότητας) της Βουλής, που κατανέμονται στις δυνάμεις που μπαίνουν στο νέο Σώμα ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Ενώ την Παρασκευή συνεχιζόταν ακόμα η καταμέτρηση, η ηγεσία του ΡΤΙ ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για νόθευση των αποτελεσμάτων», έχοντας νωρίτερα εκτιμήσει ότι είναι «σε θέση να σχηματίσει την επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση με πλειοψηφία δύο τρίτων».

Στο μεταξύ, ο στενός βοηθός του Ναουάζ Σαρίφ (για χρόνια επικεφαλής της PML-N και πρωθυπουργού), Ισάκ Νταρ, δήλωσε ότι η ηγεσία του κόμματος θα μιλήσει σύντομα με το ΡΡΡ, επιδιώκοντας κυβερνητική συνεργασία.

Σημειωτέον, τα παραπάνω καταγράφονται ενώ μια σειρά βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε διάφορες περιοχές του Πακιστάν (για τουλάχιστον 2 ανέλαβε την ευθύνη το «Ισλαμικό Κράτος»), προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 40 ατόμων και αναζωπυρώνοντας την όλη συζήτηση για την προτεραιότητα των «αντιτρομοκρατικών» συνεργασιών και σχεδιασμών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕΡΒΙΑΣ
Εντονη αντίδραση για την παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου

Υψώνονται οι τόνοι και με την αντιπολίτευση

Την έντονη διαμαρτυρία της σερβικής κυβέρνησης προκάλεσε το ψήφισμα που ενέκρινε την Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο (με 461 ψήφους υπέρ, 53 κατά και 43 αποχές) υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες εκλογές στη Σερβία «χαρακτηρίστηκαν από πολυάριθμες διαδικαστικές ελλείψεις» και ζητώντας τη σύσταση διεθνούς επιτροπής ειδικού σκοπού (ad hoc) για να εξετάσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποίησε ακόμα και με αναστολή χρηματοδότησης της Σερβίας εάν το Βελιγράδι δεν συνεργαστεί ή «εάν τα πορίσματα της έρευνας δείξουν ότι οι σερβικές αρχές συμμετείχαν άμεσα σε εκλογική νοθεία».

Η Σέρβα πρωθυπουργός, Αννα Μπρνάμπιτς, μιλώντας στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS), έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου με το τελεσίγραφο που έστειλε στη Σερβία το 1914 η Αυστροουγγαρία, πριν από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, λέγοντας: «Εάν από εμένα, ως πρωθυπουργό, έστω και με τεχνική εντολή, κάποιος ζητήσει να επιτρέψω διεθνή έρευνα στη χώρα μου, πιστέψτε με, θα παραιτηθώ εκείνη τη στιγμή». Επέκρινε δε έντονα τη σερβική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι η προσφυγή στο Ευρωκοινοβούλιο υπονομεύει την κυριαρχία της χώρας. Σημειωτέον, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ χαρακτήριζαν «προδότες» τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και στους δρόμους του Βελιγραδίου εμφανίστηκαν αφίσες με στελέχη της αντιπολίτευσης και τη λεζάντα «Κουίσλινγκ».

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν το ψήφισμα σημαντικό «για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελεύθερης βούλησης του σερβικού λαού». Η ηγέτις του συνασπισμού «Η Σερβία ενάντια στη βία», Μαρινίκα Τέπιτς, είπε ότι το ψήφισμα «υπερασπίζεται την ελευθερία των πολιτών στη Σερβία και τον αγώνα για ισχυρούς θεσμούς που δεν θα υπηρετούν ένα κόμμα ή έναν άνθρωπο».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χαρακτήρισε την απαγόρευση του δηναρίου που ανακοίνωσαν οι κοσοβάρικες αρχές «επίθεση στον σερβικό πληθυσμό». Κατηγόρησε δε την Πρίστινα για «μια σειρά από σοβαρά, προγραμματισμένα, καλά οργανωμένα και μακροπρόθεσμα εφαρμοσμένα και συστηματικά μέτρα», με τα οποία επιδιώκει «να δημιουργήσει, τελικά, αφόρητες συνθήκες διαβίωσης και διώξεις σε βάρος των Σέρβων».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπογραφή στρατιωτικού συμφώνου με τη Σομαλία

Σύμφωνο Οικονομικής Συνεργασίας και Αμυνας υπέγραψαν την Πέμπτη στην Αγκυρα ο Σομαλός υπουργός Αμυνας, Αμπντουλκαντίρ Μοχάμεντ Νουρ, και ο Τούρκος ομόλογός του, Γιασάρ Γκιουλέρ, με τον τελευταίο να επισημαίνει ότι η Σομαλία είναι «σημαντικός εταίρος της Τουρκίας στην Αφρική».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου διαβεβαίωσαν ότι η στενότερη διμερής «αμυντική συνεργασία» θα έχει στόχο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η επίσκεψη του Σομαλού υπουργού στην Αγκυρα έγινε σε περίοδο όξυνσης της έντασης στις σχέσεις Σομαλίας - Αιθιοπίας με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψαν στις αρχές Γενάρη οι αιθιοπικές αρχές με τη (μη αναγνωρισθείσα διεθνώς) κυβέρνηση της Σομαλιλάνδης, μέσω της οποίας η Αιθιοπία αποκτά πρόσβαση σε λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας με αντάλλαγμα την αναγνώριση της αποσχιστικής κυβέρνησης. Η Σομαλία έχει απορρίψει τη συμφωνία αυτή ως «παραβίαση» των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, απολαμβάνοντας την υποστήριξη της Τουρκίας που έχει δημοσίως στηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της αφρικανικής χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ