Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕΡΒΙΑΣ
Εντονη αντίδραση για την παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου

Υψώνονται οι τόνοι και με την αντιπολίτευση

Την έντονη διαμαρτυρία της σερβικής κυβέρνησης προκάλεσε το ψήφισμα που ενέκρινε την Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο (με 461 ψήφους υπέρ, 53 κατά και 43 αποχές) υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες εκλογές στη Σερβία «χαρακτηρίστηκαν από πολυάριθμες διαδικαστικές ελλείψεις» και ζητώντας τη σύσταση διεθνούς επιτροπής ειδικού σκοπού (ad hoc) για να εξετάσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποίησε ακόμα και με αναστολή χρηματοδότησης της Σερβίας εάν το Βελιγράδι δεν συνεργαστεί ή «εάν τα πορίσματα της έρευνας δείξουν ότι οι σερβικές αρχές συμμετείχαν άμεσα σε εκλογική νοθεία».

Η Σέρβα πρωθυπουργός, Αννα Μπρνάμπιτς, μιλώντας στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS), έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου με το τελεσίγραφο που έστειλε στη Σερβία το 1914 η Αυστροουγγαρία, πριν από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, λέγοντας: «Εάν από εμένα, ως πρωθυπουργό, έστω και με τεχνική εντολή, κάποιος ζητήσει να επιτρέψω διεθνή έρευνα στη χώρα μου, πιστέψτε με, θα παραιτηθώ εκείνη τη στιγμή». Επέκρινε δε έντονα τη σερβική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι η προσφυγή στο Ευρωκοινοβούλιο υπονομεύει την κυριαρχία της χώρας. Σημειωτέον, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ χαρακτήριζαν «προδότες» τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και στους δρόμους του Βελιγραδίου εμφανίστηκαν αφίσες με στελέχη της αντιπολίτευσης και τη λεζάντα «Κουίσλινγκ».

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν το ψήφισμα σημαντικό «για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελεύθερης βούλησης του σερβικού λαού». Η ηγέτις του συνασπισμού «Η Σερβία ενάντια στη βία», Μαρινίκα Τέπιτς, είπε ότι το ψήφισμα «υπερασπίζεται την ελευθερία των πολιτών στη Σερβία και τον αγώνα για ισχυρούς θεσμούς που δεν θα υπηρετούν ένα κόμμα ή έναν άνθρωπο».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χαρακτήρισε την απαγόρευση του δηναρίου που ανακοίνωσαν οι κοσοβάρικες αρχές «επίθεση στον σερβικό πληθυσμό». Κατηγόρησε δε την Πρίστινα για «μια σειρά από σοβαρά, προγραμματισμένα, καλά οργανωμένα και μακροπρόθεσμα εφαρμοσμένα και συστηματικά μέτρα», με τα οποία επιδιώκει «να δημιουργήσει, τελικά, αφόρητες συνθήκες διαβίωσης και διώξεις σε βάρος των Σέρβων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ