Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο «λάδι στη φωτιά» από τις αμερικανικές επιδρομές σε Ιράκ, Συρία και Υεμένη

Η κλιμάκωση του ισραηλινού εγκλήματος στη Λωρίδα της Γάζας, με τη στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι οποίοι εντείνουν στρατιωτικές επιθέσεις και κινήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών, μεγαλώνοντας τους κινδύνους γενικής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στις 2 και 3 Φλεβάρη οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ και στη Συρία (χτυπώντας πάνω από 80 «στόχους»), ενώ στις 6 Φλεβάρη πραγματοποίησαν νέα επίθεση μέσα στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας διοικητή της ιρακινής σιιτικής «φιλοϊρανικής» οργάνωσης Καταΐμπ Χεζμπολάχ.

Οι επιθέσεις αυτές εξαπολύθηκαν στο πλαίσιο των αντιποίνων πολλών φάσεων και μακράς διάρκειας που εξήγγειλε η Ουάσιγκτον με αφορμή την επίθεση της ιρακινής πολιτοφυλακής «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» στις 28 Γενάρη στην αμερικανική «άτυπη» βάση «Πύργος 22», στη μεθόριο Ιορδανίας - Συρίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 3 Αμερικανών στρατιωτών.

Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ, όπως και η Βρετανία και η ΕΕ, εντείνουν τη στρατιωτική τους κινητικότητα σε μια περιοχή κρίσιμη για τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με Κίνα, Ρωσία κ.ά. στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουν και αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ συνεχίστηκαν και οι αμερικανοβρετανικές επιδρομές στην Υεμένη εναντίον των Χούθι, οι οποίοι εκτοξεύουν πυραύλους και drones σε «δυτικά» εμπορικά πλοία ως απάντηση στη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα.

Αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιεί στην περιοχή και η ΕΕ, με τη γερμανική φρεγάτα «Hessen», με 240 ναύτες, να αναχωρεί την Πέμπτη από λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας, ως προπομπός της ευρωενωσιακής ναυτικής αποστολής στην Ερυθρά, όπου η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει «ηγετικό» ρόλο, για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας.

Στο μεταξύ, μετά την αμερικανική επίθεση της 8ης Φλεβάρη στο κέντρο της Βαγδάτης, που προκάλεσε τον θάνατο 3 Ιρακινών της οργάνωσης Καταΐμπ Χεζμπολάχ, η κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι αντέδρασε έντονα στην πολλοστή παραβίαση των ιρακινών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Κλιμάκωσε δε την πίεση στις ΗΠΑ, πετυχαίνοντας την έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων στις 11 Φλεβάρη με στόχο την αποχώρηση των περίπου 2.500 Αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν σε στρατιωτικές βάσεις του Ιράκ, στο πλαίσιο του «διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» που συγκροτήθηκε προ δεκαετίας στο όνομα της καταπολέμησης των τζιχαντιστών.

Από το εύφλεκτο «ναρκοπέδιο» της περιοχής δεν λείπει ο Λίβανος, καθώς οι εχθροπραξίες στα σύνορα με το Ισραήλ συνεχίζονται καθημερινά από τις 8 Οκτώβρη, με τάσεις κλιμάκωσης.

Ο σοβαρός τραυματισμός διοικητή της Χεζμπολάχ την περασμένη Πέμπτη συνοδεύτηκε από την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών σε μεθοριακές ισραηλινές πόλεις.

Την ίδια περίοδο εντείνονται - μακριά από τα φώτα μεγάλης δημοσιότητας - τα διπλωματικά παζάρια των ΗΠΑ και της Γαλλίας σε Τελ Αβίβ και Βηρυτό για «πολιτική» λύση, που θα επιτρέψει στο Ισραήλ αφενός να αποφύγει αυτήν την περίοδο δεύτερο ανοιχτό πολεμικό μέτωπο, στα βόρεια σύνορά του, αφετέρου να επιτύχει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων πολιτών στις εστίες τους, από όπου έφυγαν για να μη βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.


Δ.Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ