ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ
Εκατοντάδες συνδικάτα κάθε μέρα και κάθε ώρα στη μάχη

Μεγάλες κινητοποιήσεις σε κλάδους ενώνονται στο απεργιακό ποτάμι με 28 Εργατικά Κέντρα, 13 Ομοσπονδίες και πάνω από 170 Πρωτοβάθμια | Απεργία και στο Δημόσιο

Το απεργιακό κύμα που απλώνεται σε κλάδους και χώρους δουλειάς, οι συνελεύσεις και συσκέψεις, σε αρκετές περιπτώσεις με διακριτή μαζική συμμετοχή, δείχνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στην ανάπτυξη των αγώνων η απεργία στις 28 Φλεβάρη, για την οποία έχουν πάρει ήδη αποφάσεις συμμετοχής δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, εκατοντάδες πρωτοβάθμιες κλαδικές και επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Καθημερινά εντάσσονται και νέοι χώροι δουλειάς που οργανώνουν κινητοποιήσεις, με πλαίσια πάλης για ουσιαστικές αυξήσεις, για υπογραφή ΣΣΕ, για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία της ζωής, της υγείας των εργαζομένων.

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί μπροστά στην προετοιμασία της απεργίας, που η μέρα της συμπίπτει και με τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη. Αλλωστε, αποφάσεις απεργιακής συμμετοχής έχουν πάρει ήδη οι σιδηροδρομικοί με την Ομοσπονδία τους.

Ανάμεσα στις αγωνιστικές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη (βλ. σελ. 12), ο τόνος δίνεται αυτήν τη βδομάδα από τους εργαζόμενους στο Μέταλλο που απεργούν αύριο στη Ζώνη του Περάματος. Την ίδια στιγμή, νέα απεργία οργανώνουν οι εργαζόμενοι στα μεγαλύτερα τηλεφωνικά κέντρα, ενώ χτες το προσωπικό στον πιο μαζικό χώρο του κλάδου ίδρυσε το δικό του Σωματείο δίνοντας ανάσα αισιοδοξίας και ελπίδας συνολικά στην εργατική τάξη. Σε στάση εργασίας κατεβαίνουν αύριο και οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες της χώρας, ενώ την απεργιακή σκυτάλη παίρνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία με την απεργία στις 22 Φλεβάρη.

Ολα κομμάτια ενός αγώνα που ξετυλίγεται μέρα με τη μέρα, ενώνονται για να σχηματίσουν το μεγάλο απεργιακό ποτάμι στις 28 Φλεβάρη.

Αποφάσεις για την απεργία

Μέχρι τώρα 28 Εργατικά Κέντρα και 13 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα έχουν πάρει απόφαση για απεργία, ενώ πληθαίνουν οι αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, που πλέον ξεπερνούν τα 170 σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σημαντικές είναι οι απεργιακές αποφάσεις των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, αφού στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη. Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες του Δημοσίου.

Στο απεργιακό μέτωπο περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας (3ωρη στάση), Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λακωνίας, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Θεάματος - Ακροάματος, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Συσκέψεις Σωματείων

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μαζί με σωματεία και φορείς, προχωρά σε κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κερατσίνι την Παρασκευή 1 Μάρτη, με αιχμές τα ζητήματα του master plan, της Υγείας και του περιβάλλοντος. Επίσης, πραγματοποιεί το ετήσιο απολογιστικό του συνέδριο το Σάββατο 17 Φλεβάρη.

Σε σύσκεψη καλεί το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ζακύνθου την Τετάρτη 21 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου.

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, στο πλαίσιο των περιφερειακών συσκέψεων με σωματεία, οργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Σάββατο 17 Φλεβάρη, στις 11 π.μ.

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους της Βόρειας Κέρκυρας σε σύσκεψη την Κυριακή 18 Φλεβάρη στις 12 μ., στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αχαράβης.

Το Σωματείο Οικοδόμων Ελασσόνας καλεί τα σωματεία της πόλης σε σύσκεψη, σήμερα Τετάρτη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου.

Στην Ξάνθη, αύριο Πέμπτη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης καλεί σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Μέχρι τώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις για την 28η Φλεβάρη:

Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα του Λιγνιτωρύχου

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Εδεσσα, 11 π.μ., μικροί Καταρράκτες

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν και στις 22 Φλεβάρη για την Υγεία του λαού

Κλαδική πανελλαδική απεργία στο δημόσιο σύστημα Υγείας έχουν προκηρύξει για τις 22 Φλεβάρη η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ, απαιτώντας την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Μάλιστα, η ΟΕΝΓΕ έχει πάρει απεργιακή απόφαση και για τις 28 Φλεβάρη, μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Επίσης, διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, αλλά και μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απέναντι στις δικαιολογίες της κυβέρνησης ότι τάχα ψάχνει προσωπικό αλλά δεν βρίσκει, διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς κι ένταξη στα ΒΑΕ και στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Στις διεκδικήσεις των υγειονομικών ξεχωρίζει η απαίτηση για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο σύστημα Υγείας, για να πεταχτούν οι εργολάβοι έξω από τα νοσοκομεία.

Οσο η κυβέρνηση σχεδιάζει πάνω στα συντρίμμια του σημερινού συστήματος Υγείας το «νέο ΕΣΥ», ιδιωτικοποιώντας όλο και περισσότερες υπηρεσίες, κλείνοντας ή συγχωνεύοντας τμήματα και κλινικές, ανταλλάσσοντας δωράκια και δωρεές με τους επιχειρηματίες Υγείας, λαός και υγειονομικοί στενάζουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, με την κατάσταση να έχει από καιρό ξεπεράσει κάθε όριο.

Με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, στην καλύτερη περίπτωση το δημόσιο σύστημα λειτουργεί στο όριο ασφαλείας, τις περισσότερες κάτω απ' αυτό. Το 30% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστό, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές καταρρέουν από τις σερί βάρδιες, πάνω από 90.000 είναι τα εκκρεμή χειρουργεία, τουλάχιστον 6.500 είναι τα οργανικά κενά στους γιατρούς, ξεπερνούν τις 20.000 τα κενά στους νοσηλευτές σύμφωνα ακόμα και με τα σημερινά ανεπαρκή και απαρχαιωμένα οργανογράμματα. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση απαντά με «επί πληρωμή» χειρουργεία, οραματίζεται ιδιωτικές πτέρυγες εντός των δημόσιων νοσοκομείων και κάθε τόσο αναμασά κάποιες «χιλιάδες προσλήψεις» που δεν γίνονται, αλλά εάν κι όποτε συμβούν θα είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Την Πέμπτη 22 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας λένε «ως εδώ». Και απαιτούν αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες παροχές Υγείας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ' ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΒΙΟΣ
Απέτρεψαν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας στη Θεσσαλονίκη

Νέα παρέμβαση σήμερα στις 4 μ.μ. στην «doValue»

Από τη χθεσινή παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη
Από τη χθεσινή παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη
Την αποτροπή πλειστηριασμού της κατοικίας και του μαγαζιού λαϊκής οικογένειας που ήταν προγραμματισμένη για τις 14/3 πέτυχαν σωματεία αυτοαπασχολούμενων και φορείς, με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες στα γραφεία της εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων «Intrum» και της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη.

Τα σωματεία και οι φορείς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση πέτυχαν την αποτροπή του πλειστηριασμού, αλλά και ευνοϊκότερη ρύθμιση, που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της οικογένειας.

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι μπροστά στην ουσιαστική ανυπαρξία της προστασίας της λαϊκής περιουσίας, που έχουν θεσπίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις, και μπροστά στη δίψα για κέρδη των funds, των τραπεζών και λοιπών «κορακιών», η μόνη απάντηση που μπορεί να φέρει αποτελέσματα είναι ο οργανωμένος αγώνας του λαϊκού κινήματος μέσα από τα ταξικά σωματεία και τους φορείς του!

«Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας φόβος, παντού ξεσηκωμός» και «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην κινητοποίηση.

Νέα κινητοποίηση σήμερα στην Αθήνα

Σε κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη στις 4 μ.μ. έξω από τα γραφεία της «doValue» (Κύπρου 27), απέναντι στον κίνδυνο να πλειστηριαστεί η πρώτη κατοικία ενός ακόμα εργαζόμενου, καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.«Δεν θα αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο αβοήθητο. Κανένα σπίτι στα χέρια αρπακτικού ή τραπεζίτη. Να σταματήσουν τώρα οι πλειστηριασμοί, οι εξώσεις και οι κατασχέσεις», σημειώνει στο κάλεσμά του το Συνδικάτο.

Στη σημερινή παρέμβαση καλεί τα σωματεία να πάρουν μέρος και η Επιτροπή του ΠΑΜΕ για τους πλειστηριασμούς. Απαιτεί να σταματήσει τώρα το έγκλημα που διαπράττεται ενάντια στον λαό της χώρας μας και υπογραμμίζει πως «ο λαός έχει τη δύναμη να τους σταματήσει. Απαιτείται κάθε χώρος δουλειάς και κάθε γειτονιά να γίνουν κάστρα αντίστασης και αλληλεγγύης. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ