ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Κλιμάκωση με νέα απεργία στις 19 Φλεβάρη

Το δικό τους σωματείο έχουν πλέον οι εργαζόμενοι στην «Teleperformance»!

Από την πρόσφατη μαζική απεργιακή κινητοποίηση στην «Teleperformance»
Από την πρόσφατη μαζική απεργιακή κινητοποίηση στην «Teleperformance»
Στη μάχη για την επιτυχία της δεύτερης απεργίας τους τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη, την οποία κήρυξε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, έχουν ριχθεί εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα των εταιρειών «Teleperformance», «Webhelp», TTEC, «Foundever», ενώ αυτήν τη φορά θα απεργήσουν και στην «Cosmote e-Value».

Η απόφαση για απεργία λήφθηκε στη μαζική σύσκεψη την προηγούμενη Κυριακή, με πολύτιμη παρακαταθήκη τη μεγάλη συμμετοχή στην προηγούμενη απεργία στις 8 Φλεβάρη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 3.000 εργαζόμενοι.

Τη μέρα της απεργίας θα γίνουν συγκεντρώσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών στις 8 το πρωί. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας,«για να συναντηθούμε και να απαιτήσουμε λύση στα αιτήματά μας». Ακόμα, θα προχωρήσουν στη διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη των απεργών που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.

Επίσης, αποφασίστηκε την Παρασκευή 16 Φλεβάρη να γίνει κινητοποίηση στο υπουργείο Μετανάστευσης, καθώς στα τηλεφωνικά κέντρα οι εργαζόμενοι από χώρες εκτός ΕΕ δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς της «βίζας ειδικού σκοπού».

Το πλαίσιο αιτημάτων

Οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα απαιτούν συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους και να σταματήσει η ενοικίαση εργασίας. Για τα ωράριά τους, 5 μέρες - 7 ώρες τη μέρα - 35 ώρες τη βδομάδα, ενώ για τους μισθούς τους: 20% αύξηση στον μηνιαίο μισθό για όλους, αυτόματη αναπροσαρμογή μισθών με βάση τον δείκτη αύξησης στα είδη βασικής κατανάλωσης. Ανθυγιεινό επίδομα ακουστικού 15%. Επίδομα ξένης γλώσσας 10% για κάθε γλώσσα, με αναγνώριση των πτυχίων όλων των γλωσσών που κατέχει ο εργαζόμενος, συμπεριλαμβανομένης και της μητρικής σε περίπτωση που είναι διαφορετική της ελληνικής. Επίσης, βίζα εργασίας για όσους κατάγονται από χώρες εκτός ΕΕ, με άμεση κατάργηση του καθεστώτος σύγχρονης δουλείας που επιβάλλει η «βίζα ειδικού σκοπού», και άλλες διεκδικήσεις.

«Γέννημα» των μαζικών αγώνων η ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου στην «Teleperformance»

Στο μεταξύ, και ενώ ετοιμάζεται η δεύτερη απεργιακή απάντηση, οι εργαζόμενοι στην «Teleperformance», σε έναν από τους μεγαλύτερους χώρους δουλειάς των τηλεπικοινωνιών, με εκατοντάδες προσωπικού, ίδρυσαν το δικό τους σωματείο.

Το όνομα του Σωματείου είναι Σωματείο Εργαζομένων «Teleperformance» (ΣΕΤΕΠ) και η χτεσινή μέρα ίδρυσής του αποτελεί μέρα χαράς και ελπίδας για τους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν στην απεργία στον κλάδο των τηλεφωνικών κέντρων, αφού αποτελεί το επιστέγασμα των μαζικών αγωνιστικών δράσεων που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα απαιτώντας βελτίωση των όρων εργασίας και ζωής τους.

Η ίδρυση γίνεται γνωστή με κοινή ανακοίνωση από το ΣΕΤΕΠ και το ΣΕΤΗΠ, όπου αναφέρεται:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για όλους εμάς τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους της "Teleperformance", καθώς και πρώην εργαζόμενους που παρακολουθούν στενά τον αγώνα μας και καθημερινά εκφράζουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους.

Σήμερα ο αγώνας μας πέτυχε μια σημαντική νίκη για τα τηλεφωνικά κέντρα στην Ελλάδα, στέλνοντας παράλληλα ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στους εργαζόμενους της "Teleperformance" σε 95 χώρες.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι οι εργαζόμενοι της "Teleperformance" ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν επίσημα το δικό τους σωματείο, σε επίπεδο εταιρείας, που θα εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους της "Teleperformance".

Η προσωρινή διοίκηση που έχει εκλεγεί από τους υπογράφοντες θα έχει την αρμοδιότητα να εγγράψει μέλη και να προετοιμάσει τις επικείμενες εκλογές, προκειμένου να αναδειχθεί η αντιπροσωπευτική ηγεσία του ΣΕΤΕΠ, Συνδικάτο Εργαζομένων στην "Teleperformance".

Το ΣΕΤΕΠ θα είναι το εφόδιο για όλους τους μελλοντικούς αγώνες των εργαζομένων στην "Teleperformance".

Το ΣΕΤΕΠ θα είναι το χέρι που θα οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων και θα ηγηθεί των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως ίσοι μεταξύ ίσων με τη διοίκηση "Teleperformance". Μέσα από το παράδειγμά μας στεκόμαστε στο πλευρό όλων των εργαζομένων άλλων εταιρειών τηλεφωνικών κέντρων που θέλουν να δημιουργήσουν σωματεία στις εταιρείες τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της "Teleperformance" να συσπειρωθούν στις γραμμές της δικής τους δημιουργίας, του δικού τους σωματείου. Να το δυναμώσουν, να διαφυλάξουν τον ταξικό προσανατολισμό και τον διεθνισμό του και να παραμείνει στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα επόμενα χρόνια.

Κανένας υπάλληλος της "Teleperformance" δεν θα νιώσει ποτέ ξανά μόνος, κανείς δεν θα νιώσει ποτέ εύκολα αναλώσιμος και φόβο στην απομόνωση της τηλεργασίας.

Τώρα είμαστε πιο έτοιμοι να οργανώσουμε μια επιτυχημένη και μαζική απεργία που δεν έχει ξαναδεί ο τομέας Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα!

Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για συλλογικά δικαιώματα».

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στην «Cosmote E-value»

Παράλληλα, σε παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα Τετάρτη, στις 8 π.μ., στο κτίριο της επιχείρησης στον Κεραμεικό καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote E-value» ν. Αττικής, για να καταθέσουν τα αιτήματά τους στη διοίκηση, αλλά και να θέσουν άλλα σημαντικά προβλήματα, όπως βάρδιες στις εργαζόμενες μητέρες, την ακαταλληλότητα του κτιρίου της Δάφνης, για το οποίο προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, την κατάσταση στα έργα της ΔΕΗ που είναι 24ωρα. Παράλληλα, καλεί στη Γενική Συνέλευσή του στις 18 Φλεβάρη, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εδώ και τώρα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας

Με τα εργατικά «ατυχήματα» να είναι καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς των ΟΤΑ, με τους εργαζόμενους να έχουν θρηνήσει δεκάδες συναδέλφους τους τα τελευταία χρόνια, και με δημοτικές και περιφερειακές αρχές να «νίπτουν τας χείρας τους», παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες στο υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων για την υγεία και ασφάλεια.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε μάλιστα με τον διευθυντή του γραφείου της υπουργού Εργασίας, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, με τον διευθυντή να επικαλείται ότι είναι ...καινούριος στο πόστο του και δεν μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα... Για «υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα» έκανε λόγο η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, ώστε οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας σε παρέμβαση του Συνδικάτου το καλοκαίρι του 2023. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από ελέγχους σε 12 δήμους της Αττικής, σε διάρκεια πέντε μηνών μέσα στο 2023. Στο διάστημα αυτό σημειώθηκαν 44 εργατικά «ατυχήματα», χωρίς να διευκρινιστεί η σοβαρότητά τους, σε 8 δήμους είχαν εμβολιαστεί κάποιοι και όχι όλοι οι εργαζόμενοι, σε 7 δήμους κάποιοι εργαζόμενοι δεν είχαν ατομικούς ιατρικούς φακέλους, ενώ σε 7 δήμους δεν υπήρχε βεβαίωση καταλληλότητας σε κάποιους εργαζόμενους ως προς το αντικείμενο εργασίας τους. Σε έναν δήμο δεν είχαν δοθεί καθόλου Μέτρα Ατομικής Προστασίας, σε 6 δήμους απορριμματοφόρα δεν διέθεταν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ σε 2 δήμους η συντήρηση των οχημάτων δεν ήταν επαρκής. Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι ένα καλαθοφόρο μηχάνημα δεν είχε πιστοποιητικό καταλληλότητας και άλλα 6 είχαν «εν μέρει».

Σοβαρός τραυματισμός διανομέα

Στο μεταξύ, ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» με θύμα έναν διανομέα σημειώθηκε στη Χίο προχτές Δευτέρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υπεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.

Το ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου εύχεται γρήγορη ανάρρωση, απαιτεί να διερευνηθούν τα αίτια του «ατυχήματος», σημειώνοντας ότι «και με αυτό το "ατύχημα" έρχονται στην επιφάνεια οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι διανομείς, η εντατικοποίηση, τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, με την πλειοψηφία των εργαζομένων στον επισιτισμό να κάνει δυο και τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα».

Το Σωματείο προβάλλει αιτήματα για τη λήψη μέτρων που αφορούν κυρίως στην προστασία της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ακόμα, για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο ζητά να του δοθεί αποζημίωση, με ευθύνη του κράτους και της εταιρείας, για όσο καιρό δεν μπορεί να εργαστεί.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Αύριο η μεγάλη απεργιακή μάχη για αυξήσεις και ασφαλείς συνθήκες εργασίας

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, αύριο Πέμπτη, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας, και κλιμάκωση με νέα απεργία στις 28 Φλεβάρη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος με αποφάσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιώς - Αττικής και νήσων.

Το Συνδικάτο Μετάλλου απαιτεί ΣΣΕ με καθολική εφαρμογή, με αυξήσεις, δουλειά με δικαιώματα και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους. Το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, αναφέρεται στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος για την εφαρμογή της ΣΣΕ και των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Και επισημαίνει ότι νέες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε εργολάβους που δεν έχουν υπογράψει τη ΣΣΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Στάση εργασίας για αυξήσεις και ενίσχυση των υπηρεσιών

Συγκέντρωση αύριο στις 12.30 μ.μ. στην Περιφέρεια Αττικής

Με πανελλαδική στάση εργασίας (11.30 π.μ. - λήξη ωραρίου) αύριο Πέμπτη και κλιμάκωση του αγώνα με τη συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, χορήγηση αποζημίωσης, μέτρα για την ακρίβεια, ενίσχυση των υπηρεσιών με προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό. Την απόφαση για στάση εργασίας έχει πάρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας. Στην Αθήνα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής καλεί στη στάση εργασίας και σε συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι, στο κτίριο της Περιφέρειας (Συγγρού 15-17).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ