Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εδώ και τώρα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας

Με τα εργατικά «ατυχήματα» να είναι καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς των ΟΤΑ, με τους εργαζόμενους να έχουν θρηνήσει δεκάδες συναδέλφους τους τα τελευταία χρόνια, και με δημοτικές και περιφερειακές αρχές να «νίπτουν τας χείρας τους», παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες στο υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων για την υγεία και ασφάλεια.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε μάλιστα με τον διευθυντή του γραφείου της υπουργού Εργασίας, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, με τον διευθυντή να επικαλείται ότι είναι ...καινούριος στο πόστο του και δεν μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα... Για «υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα» έκανε λόγο η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, ώστε οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας σε παρέμβαση του Συνδικάτου το καλοκαίρι του 2023. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από ελέγχους σε 12 δήμους της Αττικής, σε διάρκεια πέντε μηνών μέσα στο 2023. Στο διάστημα αυτό σημειώθηκαν 44 εργατικά «ατυχήματα», χωρίς να διευκρινιστεί η σοβαρότητά τους, σε 8 δήμους είχαν εμβολιαστεί κάποιοι και όχι όλοι οι εργαζόμενοι, σε 7 δήμους κάποιοι εργαζόμενοι δεν είχαν ατομικούς ιατρικούς φακέλους, ενώ σε 7 δήμους δεν υπήρχε βεβαίωση καταλληλότητας σε κάποιους εργαζόμενους ως προς το αντικείμενο εργασίας τους. Σε έναν δήμο δεν είχαν δοθεί καθόλου Μέτρα Ατομικής Προστασίας, σε 6 δήμους απορριμματοφόρα δεν διέθεταν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ σε 2 δήμους η συντήρηση των οχημάτων δεν ήταν επαρκής. Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι ένα καλαθοφόρο μηχάνημα δεν είχε πιστοποιητικό καταλληλότητας και άλλα 6 είχαν «εν μέρει».

Σοβαρός τραυματισμός διανομέα

Στο μεταξύ, ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» με θύμα έναν διανομέα σημειώθηκε στη Χίο προχτές Δευτέρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υπεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.

Το ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου εύχεται γρήγορη ανάρρωση, απαιτεί να διερευνηθούν τα αίτια του «ατυχήματος», σημειώνοντας ότι «και με αυτό το "ατύχημα" έρχονται στην επιφάνεια οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι διανομείς, η εντατικοποίηση, τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, με την πλειοψηφία των εργαζομένων στον επισιτισμό να κάνει δυο και τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα».

Το Σωματείο προβάλλει αιτήματα για τη λήψη μέτρων που αφορούν κυρίως στην προστασία της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ακόμα, για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο ζητά να του δοθεί αποζημίωση, με ευθύνη του κράτους και της εταιρείας, για όσο καιρό δεν μπορεί να εργαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ