ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Ράβε - ξήλωνε» από την κυβέρνηση αντί για ουσιαστική ενίσχυση

Αφόρητη η κατάσταση με τις ελλείψεις - Μαχητικές κινητοποιήσεις για προσλήψεις και χρηματοδότηση

Ολο και πιο αφόρητη γίνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση που αντιμετωπίζουν γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με την κυβέρνηση να απογειώνει τα «μπαλώματα» και τις «μετακινήσεις» για να καλύψει κενά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό.

Χαρακτηριστική είναι για μια ακόμα φορά η εικόνα από το Νοσοκομείο Νίκαιας (Κρατικό), μετά τη γενική εφημερία της περασμένης Δευτέρας, με ασθενείς να περιμένουν μέχρι και χτες το μεσημέρι (!) στα Επείγοντα για να βρεθεί κενό κρεβάτι προκειμένου να νοσηλευτούν, αφού ήδη από το βράδυ είχαν γεμίσει όλα τα κρεβάτια του νοσοκομείου. «Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η ίδια πολιτική που θεωρεί την Υγεία κόστος, που έχει αφήσει τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα, που είναι υπεύθυνη για τις τεράστιες λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία, πάνω από 90.000 πανελλαδικά, είναι η ίδια που συνεχίζει να βάζει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών που αναμένουν για ώρες ένα κρεβάτι για να νοσηλευτούν», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Νοσοκομείου Νίκαιας. «Φαίνεται για άλλη μια φορά ότι μοναδική λύση είναι οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμού προκειμένου να μπορούν οι ασθενείς να απολαμβάνουν υπηρεσίες Υγείας που να αντιστοιχούν στον 21ο αιώνα».

Από τη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Νάουσας
Από τη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Νάουσας
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο «Ριζοσπάστης» είχε δημοσιοποιήσει την αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση και στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι», το οποίο στερείται ακόμα και πνευμονολόγους, την ώρα που οι θάλαμοι είχαν ξεχειλίσει από περιστατικά.

Και σε αυτήν την περίπτωση, το υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας την πεπατημένη, αντί να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού επιλέγει τις μετακινήσεις, επιδεινώνοντας τα προβλήματα στα νοσοκομεία προέλευσης.

Τελευταίο θύμα είναι πνευμονολόγος - φυματιολόγος, η οποία υπηρετεί πάνω από 30 χρόνια και έχει οριστεί από το 2016 προσωρινός προϊστάμενος του Πνευμονολογικού Τμήματος του ΓΝΑ «Λαϊκό». Η γιατρός ενημερώθηκε μέσω ...email από την 1η ΥΠΕ ότι θα πρέπει να στηρίξει την εφημεριακή λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΟΝΚ «Οι Αγιοι Ανάργυροι». Στο μεταξύ, την ίδια ημερομηνία έπρεπε να εφημερεύει και στο ΤΕΠ του ΓΝΑ «Λαϊκό», αδιαφορώντας για τους εκεί ασθενείς και εργαζόμενους!

Συμβολικός αποκλεισμός του Νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση που όλο και χειροτερεύει κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις υγειονομικών και εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συμβολικό αποκλεισμό της πύλης του νοσοκομείου προχώρησαν χτες εργαζόμενοι στον «Αγιο Δημήτριο» Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας τα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης όλων των τμημάτων και κλινικών.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση για μετακίνηση δύο αναισθησιολόγων του νοσοκομείου στο «Παπανικολάου», που οδηγεί σε κλείσιμο μιας χειρουργικής αίθουσας και σε αναβολή δεκάδων επεμβάσεων.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, υπάρχουν 24 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, 72 νοσηλευτών και 78 λοιπού προσωπικού, κάτι που έχει αποτέλεσμα π.χ. τα κενά στο ακτινολογικό να καλύπτονται με γιατρούς από άλλα νοσοκομεία.

Το «πηγαινέλα των γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο δεν είναι λύση. Λύση είναι οι μαζικές προσλήψεις» φώναξαν οι εργαζόμενοι, απαιτώντας άμεσα μέτρα για να μην καταρρεύσει το νοσοκομείο.

Στις Σέρρες

Να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών σε άλλα νοσοκομεία και να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών, απαιτούν επίσης οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών, που οδηγείται σε κατάρρευση μετά τις παραιτήσεις συναδέλφων τους.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών (ΕΝΙΣ), η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου είναι πλέον οριακή λόγω των μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού, που οδήγησε σε παραιτήσεις, ενώ επίκεινται κι άλλες παραιτήσεις παθολόγων με πολύχρονη πείρα στα δημόσια νοσοκομεία. Μια κατάσταση που έρχεται να προστεθεί στο κλείσιμο Τμημάτων και Κλινικών, όπως η Ουρολογική, και στην υπολειτουργία του Αναισθησιολογικού.

Εξαιτίας των συνεχών μετακινήσεων προς το Νοσοκομείο Δράμας και της υπερεφημέρευσης, λόγω έλλειψης προσωπικού, ο διευθυντής παθολόγος ζήτησε στις αρχές του μήνα τις οφειλόμενες άδειες για πρόωρη συνταξιοδότηση και στις 9 Φλεβάρη κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους 4 ακόμη παθολόγοι.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών, μέσα από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία των υγειονομικών στις 22/2 και στην 24ωρη απεργία στις 28 Φλεβάρη (βλ. σελ. 11 - 12). Την Κυριακή πραγματοποίησαν και σύσκεψη με σωματεία και φορείς με στόχο την από κοινού οργάνωση του αγώνα. Επίσης, καλούν σε σύσκεψη ενημέρωσης τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών και τους βουλευτές, αύριο, Πέμπτη 15 Φλεβάρη.

Η ΕΝΙΣ αναδεικνύει άλλωστε ότι αυτή η πρακτική των μετακινήσεων παθολόγων από το Νοσοκομείο Σερρών, για να καλύψουν τη λειτουργία της Παθολογικής του Νοσοκομείου Δράμας, έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλη.

Παρά τις προειδοποιήσεις για παραίτηση παθολόγων αν συνεχιστούν οι μετακινήσεις, η διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών προκαλούσε τους γιατρούς να παραιτηθούν με απαντήσεις όπως «παραιτηθείτε εσείς και εμείς θα φροντίσουμε να γίνει γρήγορα αποδεκτή η παραίτησή σας», «δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι στο ΕΣΥ, όποιος θέλει μπορεί να αποχωρήσει», «δεν κάνετε και πάρα πολλές εφημερίες»...

Τώρα, με νέα απόφαση της ΥΠΕ, καλούνται οι παθολόγοι του Νοσοκομείου Σερρών να μετακινηθούν στο Νοσοκομείο Δράμας για 10 μέρες τον Φλεβάρη και 10 μέρες τον Μάρτη.

«Είναι σαφές ότι με αυτήν την κατάσταση που δημιουργείται, το Νοσοκομείο Σερρών οδηγείται σε επισφαλή λειτουργία, που υποβαθμίζει το νοσοκομείο και θα οδηγήσει κι άλλους γιατρούς σε παραίτηση», σημειώνει η ΕΝΙΣ. Και αναδεικνύει ότι αιτία αυτής της κατάστασης είναι η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, το άνοιγμα της δημόσιας Υγείας στην ελεύθερη αγορά.

Καταγγέλλει την κυβέρνηση που αντί να αυξήσει τους μισθούς των γιατρών στα επίπεδα πριν από την κρίση, έρχεται να νομιμοποιήσει το «φακελάκι» με τα απογευματινά χειρουργεία και να εντείνει την εμπορευματοποίηση.

Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Νάουσας

Την άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή απαίτησαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, με τη μαζική και μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί έξω από το Νοσοκομείο Νάουσας.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν τα συνταξιουχικά σωματεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νάουσας υλοποιώντας την απόφαση της ΣΕΑ Συνταξιουχικών Οργανώσεων για κλιμάκωση του αγώνα για σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία (βλ. και σελ. 19), κόντρα στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποστελέχωσης.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας και του Σωματείου Εργαζομένων στη «Νηματουργία Βαρβαρέσος».

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γρηγόρης Τούπος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Νάουσας του ΙΚΑ. Μέσα από την κινητοποίηση αναδείχθηκε η απόφαση για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Φλεβάρη στην κεντρική πλατεία της Νάουσας.


Σε θέσεις μάχης οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη δράση τους, ενώνοντας τη φωνή τους με τους εργαζόμενους και ωφελούμενους των εγκεκριμένων «στεγνών» προγραμμάτων, είναι και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, με το Σωματείο τους να οργανώνει τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση των φορέων πρόληψης. Πιο συγκεκριμένα, ζητούν να μην καταργηθούν το άρθρο 60 του ν. 4139/2013 και το άρθρο 61 του ν. 3459/2006, όπως σχεδιάζεται με το άρθρο 46 του υπάρχοντος προσχεδίου νόμου, καθώς με τα άρθρα αυτά: Προβλέπεται η αναγνώρισή τους ως εγκεκριμένων φορέων πρόληψης (άρθρο 60), επομένως και η πάγια και τακτική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από το κράτος, μέσω των δύο ονομασμένων πηγών (υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών), προγραμματικές συμβάσεις οι οποίες ανανεώνονται, και κάποιες ρήτρες που δυσκολεύουν το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης (άρθρο 61).

Διεκδικούν μεταξύ άλλων να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της Πρόληψης, της Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης. Να διαφυλαχθούν η αντίστοιχη φιλοσοφία και οι πρακτικές που εμπεριέχουν τα διαφορετικά θεραπευτικά προγράμματα.

Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και συνολικά, οι οποίοι με την άνω των 30 ετών εμπειρία τους και τις επιστημονικές τους παρεμβάσεις έχουν συμβάλει στο να είναι η Ελλάδα μία από τις πρώτες χώρες πανευρωπαϊκά στη μείωση της εξάρτησης σε νέες ηλικίες.

Να στελεχωθούν άμεσα οι 130 κενές θέσεις προσωπικού, να υπάρξει πλήρης, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να δημιουργηθούν Κέντρα Πρόληψης σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν: Ανατολική - Δυτική Αττική, Πειραιάς και άλλοι δήμοι στο Λεκανοπεδίο, Λασίθι κ.λπ.

Τέλος, απαιτούν τη δημιουργία ενιαίου φορέα Κέντρων Πρόληψης, δημόσιου χαρακτήρα, που θα εξασφαλίζει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης, στη βάση των αποφάσεων του Σωματείου, και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο, πιστοποιημένο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.


Ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» σε αρχαιρεσίες

Ενισχυμένη σε ψήφους αναδείχθηκε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) στις εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκαν με αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων, προσθέτοντας ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα σε αρχαιρεσίες στον χώρο της Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, ψήφισαν 840 (από 762 στις προηγούμενες εκλογές) και η ΑΣΥ (ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) πήρε 217 ψήφους (από 162) και διατήρησε τις 2 έδρες της στο ΔΣ. Το «Ενιαίο» πήρε 355 ψήφους (είχε 314) και διατήρησε τις 4 έδρες του στο ΔΣ, ενώ η «Ενωτική» πήρε 247 (είχε 255) και διατήρησε τις 3 έδρες της στο ΔΣ.

Ελπιδοφόρο μήνυμα αποτελεί και η σημαντική ενίσχυση της ΑΣΥ στις αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Με συμμετοχή 482 εργαζομένων (από 334 στις προηγούμενες εκλογές) η ΑΣΥ πήρε 100 ψήφους και κατέλαβε 2 έδρες στο ΔΣ του Σωματείου. Η «Ενωτική» (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 164 ψήφους και 3 έδρες, η ΑΚΕ (ΔΑΚΕ) 161 ψήφους και 3 έδρες και η «Αλληλεγγύη» (ΠΑΣΚΕ) 42 ψήφους και 1 έδρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ