ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ
Μηνύματα συνέχισης και ενίσχυσης του αγώνα από τις χτεσινές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ
ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ
Την ίδια ώρα που διεξαγόταν χτες η συνάντηση στην Αθήνα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα παρέμεναν στα μπλόκα, σε βασικούς οδικούς κόμβους σε όλη τη χώρα και πραγματοποιούσαν πολύμορφες δράσεις, διαμηνύοντας και με τον τρόπο αυτό ότι παραμένουν ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους. Μάλιστα, με την ολοκλήρωση της συνάντησης, και με την κυβέρνηση να μην ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους άρχισαν αμέσως οι συζητήσεις στα μπλόκα για τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Συμβολικός αποκλεισμός της ΔΕΗ στην Καλαμάτα

Σε συμβολικό αποκλεισμό της ΔΕΗ στην Καλαμάτα προχώρησαν, χτες το μεσημέρι, οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας, που βρίσκονται εδώ και μέρες στο μπλόκο της Μεσσήνης.

Με κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στην πόλη και βρέθηκαν έξω από τη ΔΕΗ, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξημένες τιμές και στο ρεύμα, σημειώνοντας την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα.

Οι αγρότες επισήμαναν ότι και η πληρωμή του ρεύματος συμβάλλει στην εκτόξευση των εξόδων παραγωγής τους, απαίτησαν πλαφόν στην τιμή του για αγροτική χρήση και συμβολικά έριξαν πατάτες στην είσοδο της ΔΕΗ, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά.

Την Εγνατία έκλεισαν οι αγρότες στα Γρεβενά
Την Εγνατία έκλεισαν οι αγρότες στα Γρεβενά
Τόνισαν, επιπλέον, ότι το μόνο που περίμεναν απ' τη συνάντηση αντιπροσωπείας αγροτών με τον πρωθυπουργό ήταν η ικανοποίηση των αιτημάτων τους, διαφορετικά δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τον αγώνα και τις πολύμορφες δράσεις τους.

Μετά τη ΔΕΗ το κομβόι με τα τρακτέρ και τα οχήματα κινήθηκε προς την εφορία της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας.

Σε Μαγνησία και Μακεδονία

Στη Μαγνησία, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα πραγματοποίησαν στο θυρόφραγμα Στεφανοβικείου (σήραγγα) οι αγρότες από το μπλόκο Στεφανοβικείου.

Στη Δυτική Μακεδονία οι αγρότες από το μπλόκο του Φιλώτα και της Φλώρινας μαζί με συναδέλφους τους από άλλες περιοχές προχώρησαν σε αποκλεισμό του τελωνείου της Νίκης, για όλα τα φορτηγά και ΙΧ από τις 12 μ. μέχρι τη 1 μ.μ. και στη συνέχεια μόνο για τα φορτηγά έως τις 4 μ.μ.

Στην Κοζάνη οι αγρότες παρέμεναν στο μπλόκο της ΖΕΠ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μοιράζοντας κρεμμύδια σε περαστικούς και σε αστυνομικούς που τους έχουν ...κατά πόδας. Μάλιστα, οι αγρότες άφησαν και σακούλες έξω από το κτίριο της Περιφέρειας για τους εργαζόμενους.

Στα Γρεβενά οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού στον κόμβο της Μυρσίνας, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την πάλη για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Στον Εβρο, σε συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου Ορμενίου προχώρησαν οι βιοπαλαιστές αγρότες από το μπλόκο Καστανιών. Στο πλευρό των αγροτών κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης βρέθηκαν εκπρόσωποι από φορείς της περιοχής, του Συλλόγου Λογιστών Β. Εβρου, του Δικηγορικού και του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας. Το μπλόκο έχει ενισχυθεί και αριθμεί περίπου 150 τρακτέρ από το Τρίγωνο και τα γύρω χωριά του Βόρειου Εβρου. Με τη λήξη του συμβολικού αποκλεισμού, τα συγκεντρωμένα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από την περιοχή κατευθύνθηκαν προς το μπλόκο, ενισχύοντας τις δυνάμεις που βρίσκονται εκεί από το Σάββατο.

Στη Θάσο, μπλόκο στον κόμβο του Πρίνου έστησαν, χτες το πρωί, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και ψαράδες της περιοχής.

Οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, χτες, παράταξαν τα τρακτέρ τους στα Βασιλικά.

Πολύμορφες δράσεις και συμβολικούς αποκλεισμούς έκαναν οι αγρότες και στις άλλες περιοχές της Μακεδονίας, που διατηρούν και ενισχύουν τα μπλόκα που έχουν στήσει σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική, Ημαθία, Κιλκίς, Δράμα, Καστοριά.

Στη Δυτική Ελλάδα

Μαζική μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας, ξεκινώντας από το μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, επί της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου.

Εβρος, Τελωνείο Ορμενίου
Εβρος, Τελωνείο Ορμενίου
Απαιτώντας την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, οι αγροτοκτηνοτρόφοι κατήγγειλαν παράλληλα τη στάση της κυβέρνησης αλλά και της αστυνομίας, που δεν τους επέτρεπε να κινηθούν στην κεντρική πλατεία του Πύργου, προκειμένου να παρατάξουν στον χώρο τα τρακτέρ τους.

Τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτούν το ξεκλήρισμά τους, οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν πορεία με δεκάδες τρακτέρ και οχήματα στην πόλη. Με κόρνες και συνθήματα, δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Η αποφασιστική τους στάση, η αλληλεγγύη του κόσμου είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσουν και στην κεντρική πλατεία, παρά την προσπάθεια παρεμπόδισης, όπου έγινε μεγάλη συγκέντρωση.

Παράλληλα, με συνθήματα όπως, «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», έριξαν συμβολικά δεμάτια με σανό, γάλα και αγροτικά προϊόντα στην κεντρική πλατεία.

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Χρήστο Γιάνναρο. Την αλληλεγγύη και με την παρουσία τους εξέφρασαν η ΕΛΜΕ, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθώς και συνταξιουχικά σωματεία του νομού.

Κλίμα συνέχισης από τα μπλόκα της Στερεάς και Εύβοιας

ΠΥΡΓΟΣ

Eurokinissi

ΠΥΡΓΟΣ
Δεν ικανοποιούν τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου τους αγρότες σε Στερεά και Εύβοια, ενώ στα μπλόκα τη χτεσινή μέρα κυριαρχούσαν η διάθεση κλιμάκωσης και η αύξηση της πίεσης προς την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή και την ώρα που η αντιπροσωπεία των μπλόκων βρισκόταν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του μπλόκου στην Κήρινθο της βόρειας Εύβοιας προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση με αποκλεισμό του δρόμου Χαλκίδας - Αιδηψού. Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γραμματέα, Ζωή Χαχάμη, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους.

Επίσης, συγκέντρωση διεκδίκησης πραγματοποίησαν χτες, Τρίτη 13 Φλεβάρη, μετά από κάλεσμα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου «Δημήτρης Ρήγας», μελισσοκόμοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην Κρήτη και σε άλλα νησιά

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και νέες μαζικές συγκεντρώσεις προχώρησαν και χτες το πρωί οι αγρότες της Κρήτης. Στο Ηράκλειο δεκάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν στον κόμβο των Πεζών και απέκλεισαν τον δρόμο κατά τη διάρκεια της συνάντησης της αντιπροσωπείας των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντίστοιχα αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χανίων από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

ΠΥΡΓΟΣ

Eurokinissi

ΠΥΡΓΟΣ
Στην Κέρκυρα, μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποιήθηκε το χτες το πρωί, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, η οποία ξεκίνησε από το αεροδρόμιο και κατάληξε στον κόμβο του «Lidl» (Επτανήσου).

Στη Ζάκυνθο, στον μόλο Αγίου Νικολάου παράταξαν τα τρακτέρ οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι, μετά από κάλεσμα του συλλόγου τους, αφού πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη χτες το απόγευμα. Καλούν παράλληλα σε νέα συγκέντρωση στον χώρο αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να προχωρήσουν και σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα.

Στη Ρόδο, σε συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης προχώρησαν χτες βιοπαλαιστές αγρότες σε ένδειξη συμπαράστασης στην αντιπροσωπεία τους, που την ίδια ώρα συναντιόταν με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα.

Στους δρόμους και οι Σύλλογοι Πωλητών Λαϊκών Αγορών

Κινητοποίηση στην Πάτρα, με αίτημα να αποσυρθούν τα φορολογικά μέτρα που τους εξοντώνουν | Στηρίζουν τον αγώνα των αγροτών

Την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, μεταξύ άλλων αυτά της απόσυρσης της απαίτησης από το κράτος για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για τη θεώρηση των αδειών τους, της διαγραφής των προστίμων που προβλέπονται για όσους δεν λειτουργούν POS από την 1η Μάρτη, διαμαρτυρόμενοι ταυτόχρονα και για το νέο φορολογικό νόμο, απαίτησαν με απεργία και μηχανοκίνητη πορεία στην Πάτρα και παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την περασμένη Δευτέρα, οι παραγωγοί και έμποροι λαϊκών αγορών, μετά και από κάλεσμα της Ομοσπονδίας των συλλόγων τους στην Αχαΐα.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που όπως σημείωσαν είναι κοινός, τόνισαν ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων τους θα έχει αντανάκλαση και στα λαϊκά στρώματα, εφόσον θα επιτρέψει και τη μείωση των τιμών στις αγορές κατά 30%.

Υπογράμμισαν ότι τα τελευταία μέτρα που προβλέπει η κυβέρνηση φέρνουν το σύνολο του κλάδου σε πολύ δύσκολη θέση και επισήμαναν ότι οι αγώνες τους θα έχουν συνέχεια.

Στην Περιφέρεια κατατέθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των Συλλόγων, ενώ δίπλα τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Τσιλιγιάννη.

Στηρίζει τα αιτήματα η δημοτική αρχή

Στο πλευρό των συλλόγων πωλητών λαϊκών αγορών ήταν νωρίς το πρωί και η δημοτική αρχή Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, που σε δήλωση στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο που θα πραγματοποιούνταν η λαϊκή τόνισε:

«Οι πωλητές των λαϊκών αγορών, όπως και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, η οποία ακολουθεί κατά βήμα τις πολιτικές της ΕΕ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική και οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους κλάδους αυτούς για να περάσει η αλυσίδα από την παραγωγή ως την κατανάλωση στα χέρια των μεγάλων ομίλων κι έτσι τα αγροτικά προϊόντα να αγοράζονται πολύ φθηνά στο χωράφι και να πωλούνται πανάκριβα στα ράφια μεγιστοποιώντας τα κέρδη των λίγων».

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Κλιμακώνουμε και με κάθοδο στην Αθήνα!

«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε και με κάθοδο στην Αθήνα σε συντονισμό με όλα τα μπλόκα»: Αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση του μπλόκου των αγροτών της Καρδίτσας στον Ε65, μετά την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα.

Ως πρώτη κίνηση κλιμάκωσης οι αγρότες αύριο Τετάρτη το απόγευμα θα κλείσουν τον Ε65, με την οργή να είναι διάχυτη στο μπλόκο, αφού θεωρούν κοροϊδία τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, που ακόμα κι αυτά εξαναγκάστηκε να τα προτείνει υπό την πίεση των μπλόκων.

Διάχυτη είναι και η αποφασιστικότητα, αφού οι αγρότες προτείνουν διάφορες μορφές πάλης, όπως πολύωροι αποκλεισμοί κεντρικών δρόμων, έως και πορεία με τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ κατέληξαν ότι θα συντονιστούν σε κοινά βήματα κλιμάκωσης με τα υπόλοιπα μπλόκα.

«Επιμένουμε για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, για 7 λεπτά στην κιλοβατώρα, αποζημιώσεις 100% από τον ΕΛΓΑ, μη εφαρμογή της ΚΑΠ και αποκατάσταση ζημιών και υποδομών από την πλημμύρα», τονίζουν.

Κλίμα συνέχισης του αγώνα επικρατεί και στα μπλόκα των αγροτών σε Κάστρο, Αταλάντη, Ανθήλη, Αλμυρό, Μάλγαρα και Καστορία, ενώ στα υπόλοιπα έως αργά το βράδυ γίνονταν ενημέρωση. Αύριο Τετάρτη άλλωστε αναμένονται αποφάσεις των συνελεύσεων στα μπλόκα και ήδη εξετάζεται η πιθανότητα για πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων την Πέμπτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ