ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Το «δεν πάει άλλο» κραυγή και διεκδίκηση της αυριανής απεργίας

Στην Αθήνα, συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Ηχηρή απάντηση στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί το δημόσιο σύστημα Υγείας δίνουν αύριο οι εργαζόμενοι σε αυτό σε ολόκληρη τη χώρα. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και η ΠΟΕΔΗΝ παναττική στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια και απεργία στην περιφέρεια.

Στην Αθήνα η απεργιακή κινητοποίηση θα έχει σημείο εκκίνησης στις 8.30 π.μ. την πλατεία Μαβίλη και με πορεία θα τερματίσει στο υπουργείο Υγείας. Συγκεντρώσεις επίσης πραγματοποιούνται σε Πάτρα (10.30 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας»), Καρδίτσα (11.30 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου), Βόλο (11 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου), Λάρισα (12 μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου), Σάμο (10 π.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου).

Στο αίσχος της κυβερνητικής απόφασης για τη λειτουργία των επί πληρωμή χειρουργείων, με το «νόμιμο» φακελάκι να φτάνει 2.000 ευρώ, αλλά και στο επόμενο βήμα, την αξιοποίηση των κρατικών υποδομών από τους κλινικάρχες προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους και να μειώσουν το κόστος, υποτίθεται για τη «μείωση της λίστας αναμονής για τους ασθενείς», οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας προτάσσουν τις διεκδικήσεις τους:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων. Μόνο στην ειδικότητα των αναισθησιολόγων οι κενές θέσεις αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία είναι 280. Συνολικά στους γιατρούς οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 6.500, πάνω από 30.000 κενά είναι σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Η κυβέρνηση αντί να προκηρύξει προσδιορισμούς για όλες τις θέσεις, προκηρύσσει ένα ελάχιστο μέρος, ώστε να αποβαίνουν άγονες.
  • Μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σήμερα πάνω από το 25% των εργαζομένων που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι συμβασιούχοι (επικουρικών, ΣΟΧ, μέσω ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενων νοσηλευτών) που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με κουτσουρεμένα δικαιώματα. Η κυβέρνηση τους απολύει διαδοχικά παραδίδοντας υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, η σίτιση και η φύλαξη στους εργολάβους, διευρύνει τις ΣΔΙΤ τάχα για να καλύψει τα κενά που σκόπιμα έχουν δημιουργήσει όλες οι κυβερνήσεις.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ένταξη στα ΒΑΕ, επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό προκειμένου να διασπάσει το μέτωπο που συσπειρώνεται και μεγαλώνει απέναντι στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. Οχι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Στη Θεσσαλονίκη

Σε συμμετοχή στην αυριανή πανυγειονομική απεργία, αλλά και στην πανελλαδική απεργία στις 28/2 καλεί η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργίας, αύριο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 π.μ., έξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, με τη συμμετοχή όλων των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων και ΚΥ, των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών και όλων των υγειονομικών της Β. Ελλάδας.

Στο πλευρό τους θα διαδηλώσουν και τα συνταξιουχικά σωματεία της Θεσσαλονίκης που έχουν ορίσει προσυγκέντρωση την ίδια μέρα στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ τονίζει ότι η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας είναι τραγική εξαιτίας της διαχρονικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Αυτό οδηγεί «στις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, για την κάλυψη με μπαλώματα των κενών στις δημόσιες μονάδες Υγείας, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για ασθενείς και προσωπικό. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η συνέχιση της κάλυψης πληρωμάτων του ΕΚΑΒ από υγειονομικούς των ΚΥ.

Σε υπερεργασία και εξάντληση των υγειονομικών, με πρόσφατη την κατάρρευση της συναδέλφου αναισθησιολόγου στη διάρκεια μιας από τις πολλές εφημερίες στο ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου". Σε κλείσιμο και υποβάθμιση κλινικών τμημάτων και νοσοκομείων. Σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, πολύμηνες αναμονές για χειρουργείο ή εξέταση, πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ, πληρωμή υπέρογκων δαπανών από την τσέπη των ασθενών».

Η ΕΝΙΘ στέκεται στο πλάι των εργαζομένων που βρίσκονται στη μάχη για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, των φοιτητών που παλεύουν ενάντια στον νόμο που ιδιωτικοποιεί τα δημόσια πανεπιστήμια και των αγροτών που παλεύουν για την επιβίωσή τους.

  • Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Κοζάνης καλούν σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία, απαιτώντας να παρθούν μέτρα για τη δημόσια Υγεία - Πρόνοια.
Διαδηλώνουν και οι επαγγελματίες στις 28 Φλεβάρη

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που οργανώνεται στις 28 Φλεβάρη, μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που τη συγκεκριμένη μέρα απεργούν, προετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και άλλες Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία καλούν σε συγκέντρωση την Τετάρτη 28 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώνοντας τη φωνή των μικρών επαγγελματιών με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τη μικρομεσαία αγροτιά. «Στις 28 Φλεβάρη όλοι στον δρόμο μαζί με όλο τον λαό. Να βροντοφωνάξουμε και πάλι, έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη: "'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας"», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ.

Ανάμεσα στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται από συνδικαλιστικούς φορείς των επαγγελματιών ξεχωρίζει η απόφαση του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) για 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Φλεβάρη. Στις 27 Φλεβάρη το ΣΑΤΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ στις 28 Φλεβάρη καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 11 π.μ. στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

Στις 28 Φλεβάρη βγαίνουμε στον δρόμο γιατί τα «Τέμπη» είναι πολλά

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το μεγάλο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών. Από εκείνες τις συγκλονιστικές ημέρες που πυροδότησε αυτό το απερίγραπτο γεγονός. Τα εκατομμύρια του κόσμου που έκανε τον πόνο του οργή και την οργή συλλογικό αγώνα. Που έκανε την αγανάκτησή του διεκδίκηση απέναντι στα συντρίμμια που έχει γίνει η ζωή του από την πολιτική που θεωρεί την προστασία της κόστος σε σχέση με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Σε μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση, ένα κυριολεκτικά ανθρώπινο ποτάμι που τοποθετήθηκε ξεκάθαρα απέναντι στο δίλημμα που ανέδειξε αυτή η εκρηκτική κατάσταση, λέγοντας: «`Η οι ζωές μας ή τα κέρδη τους»!

Η απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φλεβάρη δεν είναι απλά μια αγωνιστική υπενθύμιση για όλα αυτά που και τώρα δεσπόζουν στη ζωή μας, ένα μεγάλο «δεν θα ξεχαστεί» απέναντι στην αποδεδειγμένα κατάπτυστη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών και των ενόχων από την κυβέρνηση κι άλλους μηχανισμούς. Είναι μια επιβεβλημένη απάντηση στην ασφυκτική κατάσταση που δημιουργεί η βαρβαρότητα αυτής της πολιτικής στη ζωή μας. Με την ακρίβεια που αφανίζει το εισόδημά μας, τους μισθούς που σε περίοδο ανάπτυξης παραμένουν σε επίπεδα προ δεκαετίας, την πλειοψηφία των εργαζομένων να δουλεύουν χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τη φορολεηλασία που έχει γονατίσει τα λαϊκά στρώματα. Το γεγονός πως κάθε μας ανάγκη γίνεται ένα εμπόρευμα πολυτελείας για λίγους, γιατί μετατρέπονται σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως συμβαίνει στην Υγεία, στην Παιδεία.

Το γεγονός πως αγοράζουμε πανάκριβα στα σούπερ μάρκετ τα προϊόντα που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πωλούν φθηνά! Γι' αυτό η θέση μας είναι στο πλάι των χιλιάδων αγροτών στη Λάρισα, στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και αγωνίζονται για το ψωμί και το δίκιο τους. Διεκδικώντας αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, παλεύοντας ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής!

Στη Θεσσαλία όπως και σε άλλες περιοχές ακόμα μετράμε τις πληγές μας. Ακόμα μετράμε την κρατική αδιαφορία να ρέει άφθονη σαν το νερό που την έπνιξε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Στις 28 Φλεβάρη θα κοντεύει ένα εξάμηνο από τότε κι εκτός από υποσχέσεις και «μεγάλα σχέδια», καμία ουσιαστική αποκατάσταση δεν έχει υπάρξει, κανένα έργο, καμία συγκεκριμένη εξαγγελία και χρονοδιάγραμμα, καμία ουσιαστική ενίσχυση.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι ώρα ευθύνης για τα συνδικάτα, απέναντι στην ανάγκη για άμεση παρέμβαση στην επίθεση που είναι σε εξέλιξη και δυναμώνει. Ανεξάρτητα από τις αφετηρίες που έχει ο καθένας. Αυτήν την ευθύνη αναλάβαμε δεκάδες φορείς απ' όλη τη Θεσσαλία και όλη την προηγούμενη περίοδο συντονίσαμε τη δράση μας, οργανώσαμε τον αγώνα για την επιβίωση του λαού της περιοχής και την αποκατάσταση της ζωής του.

Στις 28 Φλεβάρη βγαίνουμε στον δρόμο γι' αυτό το διαρκές έγκλημα που συμβαίνει στη ζωή μας. Γιατί τα «Τέμπη» είναι πολλά για να τα προσπεράσει κανείς. Τα αναπαράγει διαρκώς αυτή η πολιτική που θυσιάζει την ασφάλεια στη ζωή μας για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των μεγαλοβιομηχάνων, των τραπεζιτών. Να αφήσουμε την οργή να ξεχειλίσει ξανά στους δρόμους του αγώνα. Δεν ξεχνάμε την υπόσχεσή μας απέναντι στους 57 αδικοχαμένους, δολοφονημένους συνανθρώπους μας. Να πλημμυρίσουμε τις πλατείες, να νεκρώσουμε τους χώρους δουλειάς απαιτώντας να προστατευτεί το εισόδημά μας, να προστατευτεί πλήρως η ζωή μας με κάθε τρόπο, χωρίς εκπτώσεις και σε όλα τα επίπεδα. Η ζωή μας δεν είναι κόστος!

(Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Τα Νέα»)


Γιάννης ΣΚΟΚΑΣ
Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ