ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
Το «δεν πάει άλλο» ειπωμένο από χιλιάδες στόματα!

«Σήμερα σπέρνουμε την ελπίδα», το μήνυμα που έστειλαν με τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς τους στο συλλαλητήριο αγρότες, εργαζόμενοι και νεολαίοι

«Τώρα με τα πόδια και με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ».

Με το σύνθημα αυτό άνοιξε τη συγκέντρωση ο Κώστας Τζέλλας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και του Μπλόκου Ε65. «Είμαστε εδώ σήμερα αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, από την Κρήτη ως τον Εβρο», είπε και συνόψισε τα δίκαια αιτήματά τους κόντρα στην κοροϊδία της κυβέρνησης, για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, φθηνό αγροτικό ρεύμα, επιδότηση σε ζωοτροφές και αγροτικά εφόδια, τερματισμό της πρακτικής «ελληνοποιήσεων» προϊόντων.

Οσον αφορά τη νέα ΚΑΠ, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση και λύση στον στραγγαλισμό που επιφέρουν οι ρυθμίσεις της. «Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ ξέρουμε ότι χάνουμε εισόδημα, ότι γινόμαστε φτωχότεροι, ότι μας αναγκάζουν να φεύγουμε από τα χωράφια και τα χωριά μας», τόνισε και εξήγησε πως αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θέλει «να μαζέψει τη γη σε χέρια λίγων».

Ιδιαίτερα στάθηκε στη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. «Δεν σταματάμε τη διεκδίκηση για να δοθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Ολο τον χρόνο αγωνιζόμαστε, όπως αγωνιζόμαστε στα χωράφια και στα μαντριά μας», ξεκαθάρισε, απαντώντας στις συκοφαντίες της κυβέρνησης πως τάχα οι κινητοποιήσεις τους είναι εθιμοτυπικές. «Καλή συνέχεια, καλόν αγώνα. Θα νικήσουμε», κατέληξε μέσα σε χειροκροτήματα.

«Ο αγώνας σας αγώνας όλων μας»


Τον δίκαιο αγώνα των αγροτών χαιρέτισε από το βήμα της συγκέντρωσης εκ μέρους των συνδικάτων της Αττικής που συνέβαλαν στην προετοιμασία της κινητοποίησης ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

«Είμαστε στο πλευρό σας. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ο εργάτης δίπλα στον αγρότη, ο αγρότης δίπλα στον εργάτη, γιατί έχουμε κοινά συμφέροντα. Γιατί στη δική μας καμπούρα πέφτουν οι συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ και της ΕΕ. Γιατί έχουμε απέναντί μας τα ίδια προβλήματα να αντιμετωπίσουμε που γεννιούνται και οξύνονται από τις ίδιες αιτίες. Για εμάς και τις ανάγκες μας υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί. Για τους λίγους και τα μεγάλα συμφέροντα υπάρχει το ελεύθερο να τσαλαπατούν τη ζωή μας για τα κέρδη τους».

Οπως υπενθύμισε, εργαζόμενοι και αγρότες έχουν χτίσει «γερούς δεσμούς αλληλεγγύης σε δύσκολες στιγμές». «Το φθινόπωρο ξελασπώναμε μαζί σπίτια, αγροτικές εγκαταστάσεις, που έμειναν και μένουν ανοχύρωτες από μια πολιτική που τη δική μας τη ζωή τη βλέπει ως κόστος, άσκοπο έξοδο, για να την προστατεύσει με απαραίτητες υποδομές και μέτρα. Με τα χέρια τα δικά σας και τα δικά μας λασπωμένα, είδαμε και στα δικά σας μάτια την αγωνία για το αύριο των παιδιών μας. Το ίδιο νωρίτερα στα αποκαΐδια των πυρκαγιών», ανέφερε.

«Νιώθουμε την ίδια οργή γιατί διαπιστώνουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι, όπως κι εσείς, μια από τα ίδια έχουμε. Πρώτα οι οικοδόμοι ήμασταν άνεργοι, κακοπληρωμένοι, με τον μπαμπούλα της κρίσης και ψάχναμε τρόπους να τα κουτσοβολέψουμε. Τώρα, δουλεύουμε με ξεχειλωμένα ωράρια και το μεροκάματο δεν φτάνει ούτε για ζήτω. Γίνεται φύλλο και φτερό πριν μπούμε στο σούπερ μάρκετ, όταν έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ, στη θέρμανση των οικογενειών μας», κατήγγειλε.

«Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα, στη διεκδίκηση, στην αλληλεγγύη. Εκεί επιβεβαιώνεται στην πράξη η μεγάλη δύναμη που έχουμε», κατέληξε ο Γ. Τασιούλας και κάλεσε εργαζόμενους και αγρότες να σταθούν «δίπλα δίπλα στον αγώνα, στα συλλαλητήρια, στις συγκεντρώσεις, στην απεργία που έχουμε μπροστά μας στις 28 του μήνα».

Σμίγουν οι αγώνες αγροτών - φοιτητών

«Είμαστε μαζί σας, αγροτιά φοιτητές ενωμένοι νικητές» σημείωσε στον χαιρετισμό της η Ευγενία Κυριακουλάκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονικού, με το ίδιο σύνθημα να επαναλαμβάνεται από τους διαδηλωτές.

Εκ μέρους των φοιτητών και φοιτητριών, παιδιών αγροτών και εργατών, σημείωσε ότι εδώ και πάνω από έναν μήνα οι αγώνες τους συναντιούνται «στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές, στη ζωή, στη δουλειά. Στον αγώνα ενάντια στην πολιτική των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και της EE.

Την ίδια στιγμή που μαθαίνουμε στο πανεπιστήμιο για "πράσινη μετάβαση" και ευφυή γεωργία, για τρόπους βελτίωσης και μεγιστοποίησης της παραγωγής στον αγροτοδιατροφικό τομέα, δεν μπορούμε να φάμε ένα ποιοτικό πιάτο φαγητό στη σχολή μας. Την ίδια στιγμή που στο σούπερ μάρκετ βασικά προϊόντα είναι πανάκριβα, την ίδια στιγμή που οι αγρότες στενάζουν από τα νέα μέτρα που φέρνει η Κοινή Αγροτική Πολιτική».

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Αυτό φωνάζουμε ξανά όπως φωνάξαμε πριν έναν χρόνο εκατομμύρια λαού και νεολαίας» για το έγκλημα στα Τέμπη, κατέληξε η ομιλήτρια.

«Δεν το βάζουμε κάτω, θα είμαστε νικητές!»

Στο βήμα βρέθηκαν στη συνέχεια εκπρόσωποι από τα μπλόκα, απευθύνοντας χαιρετισμούς, μεταφέροντας το αγωνιστικό «παρών» των περιοχών τους και μιλώντας για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Οι δουλειές μας είναι οι ζωές μας», είπε ο εκπρόσωπος από το μπλόκο της Αταλάντης, θέτοντας ανάμεσα στα άλλα αιτήματα την απαίτηση για καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες. «Ολοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε κάτι», είπαν οι αγρότες από το μπλόκο του Αιγινίου, που ταξίδεψαν 500 χιλιόμετρα για να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση. «Είμαστε 30 μέρες και νύχτες στον δρόμο για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα».

«Εμείς πουλάμε φθηνά τα προϊόντα μας κι εσείς τα αγοράζετε πανάκριβα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος από το μπλόκο της Ανθήλης. Την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις στα βασικά αιτήματα των αγροτών κατήγγειλε ο ομιλητής από το Κάστρο Βοιωτίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μείωση του κόστους παραγωγής και για εξασφάλιση φθηνών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

«Είμαστε όλοι μαζί στα μπλόκα. Θα νικήσουμε», είπε ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Μελισσοκόμων. «Οπως υπάρχει χώρος στην οικονομία για τους εφοπλιστές, να υπάρξει και για εμάς», απαίτησε ο εκπρόσωπος του μπλόκου Αμφίκλειας Ελάτειας.

«Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Σήμερα τα ρυάκια από όλα τα μπλόκα της Ελλάδας κατεβήκαμε και μαζί με εσάς γίναμε ένα μεγάλο ποτάμι», είπε ο αγρότης από την Κήρινθο Εύβοιας. «Μας κάψατε, μας πνίξατε. Θα σας πνίξει η οργή μας», πρόσθεσε και έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη για μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Το βαρέλι δεν έχει πάτο, το ξύνουν συνέχεια από παντού», κατήγγειλε ο αγρότης από την Καστοριά και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα. Τα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζουν οι αγρότες και συνεχώς επιδεινώνονται, συνόψισε ο αγρότης από το μπλόκο του Στρυμονικού Σερρών.

Το συλλαλητήριο «που ενώνει την αγροτιά και την εργατιά» χαιρέτισε ο εκπρόσωπος από τα μπλόκα της Πελοποννήσου. «Τους αποδείξαμε ότι ο συντονισμός των αγροτών με την Πανελλαδική Επιτροπή είναι δυνατός», υπογράμμισε και διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας που ήδη μετρά 30 μέρες στα μπλόκα θα συνεχιστεί, ενώ κάλεσε και στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.

«Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα για να κάνουμε πόλεμο και να μη δίνουμε χρήματα για να ταΐσουμε τα παιδιά μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος από τον Αλμυρό. «Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τα δίκαια αιτήματά μας να δικαιωθούν», διαμήνυσε ο αγρότης από το μπλόκο στα Μουδανιά Χαλκιδικής. Στο επείγον αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής εστίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών.

Τις συντάξεις πείνας των αγροτών κατήγγειλε αγρότισσα από το Μεσολόγγι, «τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει ενότητα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αγρότης από τον Πλατύκαμπο. «Σήμερα σπέρνουμε την ελπίδα», πρόσθεσε. Χαιρετισμός έγινε επίσης από εκπρόσωπο του μπλόκου στο Χαλίκι.


ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ
«Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε γιατί μας πνίγει το δίκιο!»

Κάλεσμα στους αγρότες να στηρίξουν την πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη

RIZOSPASTIS

«

Είμαστε εδώ με το δίκιο των αιτημάτων μας, με τη δύναμη των μπλόκων και των τρακτέρ, με τη συμπαράσταση του λαού», διαμήνυσε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Οπως κατήγγειλε, με την πολιτική τους ΕΕ και κυβερνήσεις φροντίζουν ώστε ο κόπος και ο ιδρώτας των αγροτών να γίνεται πλούτος και κέρδη για τις βιομηχανίες που αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα και τα πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές.

«Είμαστε εδώ γιατί μας πνίγει το δίκιο. Γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στα χωριά και τις περιοχές μας», τόνισε και έθεσε επί τάπητος τα αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής, αιτήματα που αρνείται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση στο όνομα των δημοσιονομικών συνθηκών και στόχων, πετώντας τους ψίχουλα, ενώ εξασφαλίζει επιδοτήσεις και προνόμια για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

«Δεν αντέχει ο αγροτικός κόσμος άλλα βάρη», ξεκαθάρισε και αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί καλλιέργειες, χωρίς να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, παρότι ο εν λόγω φορέας χρηματοδοτείται από τους ίδιους τους αγρότες. «Δεν δεχόμαστε ότι το καλοκαίρι θα καιγόμαστε και τον χειμώνα θα πνιγόμαστε», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές, όπως η Θεσσαλία και ο Εβρος.

«Είμαστε εδώ και διατρανώνουμε αυτό το δίκιο που κανείς δεν μπορεί να μας το πάρει», σημείωσε και χαιρέτισε την αποφασιστικότητα με την οποία οργανώθηκε το συλλαλητήριο, σε πείσμα των προσπαθειών να υπονομευτεί η κινητοποίηση. «Είμαστε κίνημα διεκδικητικό», εξήγησε και μίλησε για τη μεγάλη σημασία που έχουν τα αγροτικά μπλόκα και την πίεση που ασκούν στην κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας την προσπάθεια να καλλιεργηθεί ενάντια στον αγώνα τους κοινωνικός αυτοματισμός, κάλεσε να δοθεί απάντηση με ενότητα, όπως αυτή την ενότητα που σφυρηλατούν οι πολυήμερες κινητοποιήσεις στα μπλόκα. «Εχουμε στείλει ένα πολύ δυνατό μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις. Για να λυθούν προβλήματα, να ικανοποιηθούν αιτήματα», διαπίστωσε. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αργά ή γρήγορα θα φέρει αποτελέσματα», πρόσθεσε και εξήγησε ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι «με τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις μας σπέρνουμε και θερίζουμε».

Χαιρετίζοντας την αλληλεγγύη και υποστήριξη των συνδικάτων, κάλεσε αγρότες και εργαζόμενους να συναντηθούν ξανά στον δρόμο στις 28 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ