ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ
Νεκρός Παλαιστίνιος εργάτης σε εργοτάξιο ξενοδοχείου

Σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου, εργοδοτικό έγκλημα και προσπάθεια κουκουλώματος «δείχνουν» μαρτυρίες και στοιχεία

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν γύρω από τον θάνατο 22χρονου Παλαιστίνιου εργάτη σε εργοτάξιο ξενοδοχείου, στο Σίσι Λασιθίου Κρήτης, με συνδικαλιστές να καταγγέλλουν ότι πιθανόν να πρόκειται για ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, που η εργοδοσία μάλιστα προσπάθησε να αποκρύψει. Την εκδοχή αυτή άλλωστε ενισχύουν και μαρτυρίες συναδέλφων του άτυχου εργάτη αλλά και τα στοιχεία από την ιατροδικαστική έκθεση.

Σημειώνεται ότι ο νεαρός Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Φλεβάρη και πρόκειται για πρόσφυγα από τη Γάζα, την οποία εγκατέλειψε για να καταφέρει να επιβιώσει από τις ισραηλινές βόμβες.

Σε σχέση λοιπόν με το φρικτό περιστατικό, αρχικά είχε γίνει λόγος για «αιφνίδιο θάνατο» και αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια. Ωστόσο, σύμφωνα με το ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου, που συνέταξε ιατροδικαστής δύο μέρες μετά το συμβάν, ο θάνατος προήλθε από βαριές κακώσεις σώματος, γεγονός που ενισχύει την εκδοχή του εργατικού δυστυχήματος.

Συνάδελφος του νεκρού εργάτη δήλωσε στη «Νέα Κρήτη» ότι είδε να τον έχει πλακώσει ένας τοίχος και ότι ο χώρος καθαρίστηκε πριν μεταβεί επιτόπου η Αστυνομία. «Ακουσα μια φωνή που ζητούσε βοήθεια και πήγα να βοηθήσω. Είδα ότι τον είχε πλακώσει ένας τοίχος», ανέφερε αρχικά ο εργαζόμενος. «Εμείς το ειδοποιήσαμε (σ.σ. το ΕΚΑΒ), εκεί που δουλεύαμε και ήρθε μετά από δέκα λεπτά και το πήρε το παιδί. Ηταν νεκρό», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «καθάριζαν τον χώρο πριν έρθει η Αστυνομία».

Τις αντιφάσεις στην υπόθεση ανέδειξε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, Γιάννης Γωνιανάκης, σημειώνοντας ότι το «ατύχημα» διερευνάται ακόμα από την Επιθεώρηση Εργασίας. «Δεν γίνεται ξαφνικά να βρίσκεται ένας νέος άνθρωπος, μέσα σ' ένα εργοτάξιο, νεκρός», αναφέρει, ενώ επικαλείται και το πόρισμα του ιατροδικαστή που μιλάει για «κακώσεις». «Δεν γίνεται οι κακώσεις να δημιουργήθηκαν από μόνες τους», σχολιάζει ο Γ. Γωνιανάκης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν ότι πρόκειται για εργατικό «ατύχημα», ότι «έπεσε τοίχος και πλάκωσε έναν συνάδελφό μας εργαζόμενο». Ομως «όταν πήγε η Επιθεώρηση Εργασίας και η Αστυνομία, βρήκαν ουσιαστικά έναν νέο άνθρωπο σε ένα τραπέζι ακουμπισμένο», οπότε «μπορεί να μεταφέρθηκε και να ήταν σε έναν άλλο χώρο».

Η ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ: Να διαλευκανθεί η υπόθεση, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

Το γεγονός ότι κατά μεγάλη πιθανότητα πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ. Και σημειώνει ότι το γεγονός «γίνεται ακόμα πιο τραγικό αφού πρόκειται για έναν πρόσφυγα από την πολύπαθη Παλαιστίνη, που αιματοκυλιέται από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης».

Η Οργάνωση του Κόμματος απαιτεί «εδώ και τώρα να διαλευκανθεί η υπόθεση και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τον θάνατο του Παλαιστίνιου εργάτη».

Και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους και να πάρουν την υπόθεση της ζωής και της υγείας τους στα χέρια τους. Να δώσουν μαχητική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, συμμετέχοντας στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις πόλεις του Λασιθίου.

ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ για τα αναγκαία μέτρα προστασίας

Πέντε «ατυχήματα» σε μια βδομάδα, με έναν εργάτη νεκρό και 5 τραυματίες

Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας για τα συνεχόμενα εργατικά «ατυχήματα» στην Εύβοια κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει ώστε να προστατευτούν η ζωή και υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συνδικάτων και των εργαζομένων.

Στην Ερώτηση, που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, επισημαίνουν αρχικά ότι «στην Εύβοια, μέσα σε μια βδομάδα, έγιναν γνωστά 5 εργατικά "ατυχήματα" σε χώρους δουλειάς, με έναν εργάτη νεκρό, στην επιχείρηση "Sabo S.A." και 5 τραυματίες.

Συγκεκριμένα:

- Στη "Sabo S.A." ένας εργάτης σκοτώθηκε όταν υπέστη βλάβη το γερανοφόρο όχημα στο καλάθι του οποίου εργαζόταν, με αποτέλεσμα να πέσει από μεγάλο ύψος. Επίσης, μαζί του εργαζόταν ένας ακόμα εργαζόμενος, ο οποίος γλίτωσε τον θάνατο με πολλαπλά κατάγματα.

- Στην επιχείρηση "Κεντρής" εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του από ένα μεγάλο μίξερ, καθώς εκτελούσε εργασίες συντήρησης.

- Στις αποθήκες της επιχείρησης "Νιτσιάκος" κατά τη διαδικασία ξεφορτώματος ζωοτροφών εργαζόμενος παρασύρθηκε από την πόρτα φορτηγού με αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα στα πόδια.

- Στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, εργαζόμενος τραυματίστηκε - ευτυχώς ελαφριά - όταν έπεσε γέφυρα πλωτής δεξαμενής στην οποία βρισκόταν.

- Στην επιχείρηση πλαστικών "Γλυκός" στην περιοχή της Κύμης, εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά όταν πρέσα συνέθλιψε την παλάμη του».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι «αυτά είναι μόνο τα περιστατικά που έχουν γίνει γνωστά, καθώς δεν καταγράφονται όλα τα περιστατικά ως εργατικά "ατυχήματα"» και προσθέτουν: «Είναι φανερό πως δεν μιλάμε για τυχαία και μεμονωμένα γεγονότα. Εργαζόμενοι, σωματεία, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας καταγγέλλουν πως στους χώρους δουλειάς επικρατούν έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας με αποτέλεσμα τη φυσική και πνευματική εξουθένωση εργαζομένων, υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας που δυσχεραίνει το έργο της.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και οδηγούν στο ξεσάλωμα της κάθε εργοδοσίας να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στους χώρους δουλειάς, χωρίς κανέναν έλεγχο και μέτρο από το κράτος. Αυτές είναι οι λεγόμενες "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ που οδηγούν στην εξάντληση και καταπόνηση των εργαζομένων για να επιτευχθούν η ανταγωνιστικότητα, η μέγιστη κερδοφορία, που οι βιομήχανοι και άλλοι καπιταλιστές επιθυμούν.

Κράτος, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις είναι συνένοχοι για τη μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας, υγείας και ασφάλειας, τη μη ύπαρξη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, όπως τεχνικών Ασφαλείας, γιατρών Εργασίας, νοσηλευτικού προσωπικού, την αποψίλωση της Επιθεώρησης Εργασίας από μέσα και προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες της περιοχής».

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό Εργασίας για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν ώστε να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου για:

- Να διαλευκανθούν σε βάθος οι αιτίες των «ατυχημάτων».

- Να ενταθούν οι έλεγχοι στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς με σκοπό να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

- Να ενισχυθεί η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Εύβοιας με το απαραίτητο προσωπικό (επιθεωρητές, γραμματειακή υποστήριξη κ.τ.λ.).

- Να αποζημιωθεί η οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου. Να αποκατασταθεί η υγεία των τραυματιών και να αποζημιωθούν στο ακέραιο για όσο διάστημα χρειαστεί να λείψουν από την εργασία τους, για όλες τις θεραπείες που ενδεχομένως θα χρειαστούν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντεργατικές μεθοδεύσεις σε βάρος των εργαζομένων στις πλατφόρμες

Δεν προκαλεί έκπληξη, ούτε ερωτήματα η αντεργατική στάση της κυβέρνησης της ΝΔ να «μπλοκάρει» στο Συμβούλιο της ΕΕ κάθε συζήτηση για την προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες, μαζί με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Εσθονίας.

Η κυβέρνηση εξάλλου υποστηρίζει σταθερά τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, ανάμεσά τους και των ψηφιακών πλατφορμών, που επιβάλλουν συνθήκες εργασιακής «ζούγκλας» με εργαλείο τους όρους «αυτοαπασχόλησης» στους εργαζόμενους σε αυτές (ανάμεσά τους και τους «ντελίβερι»). Αλλωστε, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που με το άθλιο άρθρο 69 στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη είχε φροντίσει να εξασφαλίσει την ασυδοσία των εργοδοτών, καθιερώνοντας τεκμήριο «αυτοαπασχόλησης» για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες και δίνοντάς τους το ελεύθερο να «βαφτίζουν» τους εργαζόμενους «συνεργάτες», ώστε να καταργούν κάθε μισθολογικό, εργασιακό και κοινωνικό - ασφαλιστικό δικαίωμα τους.

Συνιστά πρόκληση η δήθεν κριτική που ασκούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ενώ έχουν υπερψηφίσει πάνω από τα μισά άρθρα του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Αποτελούν επίσης αισχρή κοροϊδία τα κροκοδείλια δάκρυά τους, όπως και των πολιτικών ομάδων τους, που μεταξύ άλλων φρόντισαν να μη γίνει καθόλου συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την αντεργατική Οδηγία που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Με αυτήν τη μεθόδευση δόθηκε το ελεύθερο στα «παζάρια» αστικών κυβερνήσεων, επιτροπών και ευρωβουλευτών, με τα λόμπι πίσω από κλειστές πόρτες, για να μένουν οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στο σκοτάδι.

Ετσι, το «συμβιβαστικό» κείμενο Οδηγίας στο οποίο κατέληξαν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα συνιστά μία εξίσου απροκάλυπτα αντεργατική Οδηγία, καθώς δεν καθιερώνει τεκμήριο σχέσης μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, αλλά κριτήρια για την απόδειξη της εργασιακής σχέσης. Ταυτόχρονα αποδέχεται και τη χρήση αλγορίθμων από την εργοδοσία, για την παρακολούθηση των εργαζομένων και τη λήψη αποφάσεων που οδηγούν στην απάνθρωπη εντατικοποίηση της ήδη εξουθενωτικής εργασίας τους. Μόνη «υποχρέωση» των ομίλων είναι να ...ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις άθλιες μεθόδους εκμετάλλευσής τους, στο όνομα της «διαφάνειας».

Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά επιχειρούν να το παρουσιάσουν ως «βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες», ξεπλένοντας την ΕΕ για μια ακόμα φορά, μετά το ψήφισμα «περί κράτους δικαίου στην Ελλάδα», με το οποίο έβγαζαν «λάδι» την ΕΕ και την αντιλαϊκή στρατηγική της, που όλοι τους μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζουν.

Το ΚΚΕ, έγκαιρα, με ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής του Ομάδας είχε καταγγείλει και τις δύο άθλιες εκδοχές εκμετάλλευσης των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως και ότι αυτές σε κάθε περίπτωση θα οδηγούσαν σε αντεργατικό έκτρωμα.

Οι εργαζόμενοι με τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους σε «e-food» και «Wolt», καθώς και σε άλλες χώρες της ΕΕ απέδειξαν ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους και τη δύναμη του ενωμένου αγώνα τους για να το επιβάλουν σε εργοδοσία, κυβερνήσεις και ΕΕ.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα και πρωτοστατεί στην πάλη, απαιτώντας κάθε εργαζόμενος στις πλατφόρμες να θεωρείται μισθωτός ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ, ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ και «ΤΕΚΜΗΡΙΑ». Για την κατάργηση της χρήσης αλγορίθμων και τη διασφάλιση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, του δικαιώματος της απεργίας και της υποχρέωσης κατάρτισης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 69 του ν. 4808/2022. Ενταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Τα μέσα μεταφοράς για τη διανομή, η συντήρηση, η ασφάλιση και τα έξοδα μετακίνησης των οχημάτων, ο εξοπλισμός προστασίας και η ένδυση των διανομέων να παρέχονται αποκλειστικά με δαπάνες της εργοδοσίας. Απαγόρευση διανομής με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.


Ε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ