Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ για τα αναγκαία μέτρα προστασίας

Πέντε «ατυχήματα» σε μια βδομάδα, με έναν εργάτη νεκρό και 5 τραυματίες

Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας για τα συνεχόμενα εργατικά «ατυχήματα» στην Εύβοια κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει ώστε να προστατευτούν η ζωή και υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συνδικάτων και των εργαζομένων.

Στην Ερώτηση, που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, επισημαίνουν αρχικά ότι «στην Εύβοια, μέσα σε μια βδομάδα, έγιναν γνωστά 5 εργατικά "ατυχήματα" σε χώρους δουλειάς, με έναν εργάτη νεκρό, στην επιχείρηση "Sabo S.A." και 5 τραυματίες.

Συγκεκριμένα:

- Στη "Sabo S.A." ένας εργάτης σκοτώθηκε όταν υπέστη βλάβη το γερανοφόρο όχημα στο καλάθι του οποίου εργαζόταν, με αποτέλεσμα να πέσει από μεγάλο ύψος. Επίσης, μαζί του εργαζόταν ένας ακόμα εργαζόμενος, ο οποίος γλίτωσε τον θάνατο με πολλαπλά κατάγματα.

- Στην επιχείρηση "Κεντρής" εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του από ένα μεγάλο μίξερ, καθώς εκτελούσε εργασίες συντήρησης.

- Στις αποθήκες της επιχείρησης "Νιτσιάκος" κατά τη διαδικασία ξεφορτώματος ζωοτροφών εργαζόμενος παρασύρθηκε από την πόρτα φορτηγού με αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα στα πόδια.

- Στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, εργαζόμενος τραυματίστηκε - ευτυχώς ελαφριά - όταν έπεσε γέφυρα πλωτής δεξαμενής στην οποία βρισκόταν.

- Στην επιχείρηση πλαστικών "Γλυκός" στην περιοχή της Κύμης, εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά όταν πρέσα συνέθλιψε την παλάμη του».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι «αυτά είναι μόνο τα περιστατικά που έχουν γίνει γνωστά, καθώς δεν καταγράφονται όλα τα περιστατικά ως εργατικά "ατυχήματα"» και προσθέτουν: «Είναι φανερό πως δεν μιλάμε για τυχαία και μεμονωμένα γεγονότα. Εργαζόμενοι, σωματεία, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας καταγγέλλουν πως στους χώρους δουλειάς επικρατούν έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας με αποτέλεσμα τη φυσική και πνευματική εξουθένωση εργαζομένων, υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας που δυσχεραίνει το έργο της.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και οδηγούν στο ξεσάλωμα της κάθε εργοδοσίας να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στους χώρους δουλειάς, χωρίς κανέναν έλεγχο και μέτρο από το κράτος. Αυτές είναι οι λεγόμενες "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ που οδηγούν στην εξάντληση και καταπόνηση των εργαζομένων για να επιτευχθούν η ανταγωνιστικότητα, η μέγιστη κερδοφορία, που οι βιομήχανοι και άλλοι καπιταλιστές επιθυμούν.

Κράτος, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις είναι συνένοχοι για τη μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας, υγείας και ασφάλειας, τη μη ύπαρξη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, όπως τεχνικών Ασφαλείας, γιατρών Εργασίας, νοσηλευτικού προσωπικού, την αποψίλωση της Επιθεώρησης Εργασίας από μέσα και προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες της περιοχής».

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό Εργασίας για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν ώστε να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου για:

- Να διαλευκανθούν σε βάθος οι αιτίες των «ατυχημάτων».

- Να ενταθούν οι έλεγχοι στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς με σκοπό να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

- Να ενισχυθεί η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Εύβοιας με το απαραίτητο προσωπικό (επιθεωρητές, γραμματειακή υποστήριξη κ.τ.λ.).

- Να αποζημιωθεί η οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου. Να αποκατασταθεί η υγεία των τραυματιών και να αποζημιωθούν στο ακέραιο για όσο διάστημα χρειαστεί να λείψουν από την εργασία τους, για όλες τις θεραπείες που ενδεχομένως θα χρειαστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ