Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ
Μήνυμα απεργιακού ξεσηκωμού για αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ και μέτρα για την ακρίβεια

Μαζική σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων στον δήμο Πάτρας
Μαζική σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων στον δήμο Πάτρας
Με εντεινόμενους ρυθμούς μάχης τα δεκάδες Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα εκατοντάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία βαδίζουν προς την απεργία στις 28 Φλεβάρη, προβάλλοντας με κάθε μέσο και μορφή την ανάγκη της συλλογικής οργανωμένης πάλης και διεκδίκησης, της σύγκρουσης με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της, προβάλλοντας το σύνθημα «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Στην πορεία προς την απεργία είναι φανερές οι πολύ μεγάλες δυνατότητες για να μετατραπεί σε έναν καθοριστικό αγωνιστικό σταθμό, με τις διαθέσεις των εργαζομένων να δείχνουν ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, ότι θα «νεκρώσουν» χώροι δουλειάς, ότι πολλοί θα είναι όσοι για πρώτη φορά θα απεργήσουν, κόντρα σε εκβιασμούς και εργοδοτική τρομοκρατία.

Αυτό το κλίμα εισπράττουν τα σωματεία, οι συνδικαλιστές που οργώνουν τους χώρους δουλειάς από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως στο Εμπόριο, ενδιαφέρονται για το πώς οργανώνεται η απεργία, ρωτούν λεπτομέρειες για εκείνη τη μέρα, για το πού δίνει ραντεβού το Σωματείο τους. Αντίστοιχα στα εργοτάξια, σε μεγάλα εργοστάσια σε όλη τη χώρα, σε γραφεία, σε λιμάνια και βαπόρια, σε χώρους και κλάδους όπου είναι σε εξέλιξη αγωνιστικές διεργασίες για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς.

Περιοδεία σε εργοτάξια στη Θεσσαλονίκη
Περιοδεία σε εργοτάξια στη Θεσσαλονίκη
Τέτοια παραδείγματα είναι οι δύο μαζικές απεργίες των εργαζομένων στη τηλεφωνικά κέντρα και η ίδρυση, ταυτόχρονα, δύο επιχειρησιακών σωματείων σ' αυτόν τον κλάδο.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που συνεχίζονται σε επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, όπου η ανεβασμένη συμμετοχή εργαζομένων αποτελεί παρακαταθήκη για την άνοδο συνολικά της οργάνωσης.

Τα συνδικάτα προβάλλουν τα αιτήματα για αυξήσεις και υπογραφή ΣΣΕ, για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, για μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, η οποία απειλείται από το αδηφάγο καπιταλιστικό κέρδος, είτε αυτή η απειλή παίρνει τη μορφή των δεκάδων εργατικών «ατυχημάτων» στους χώρους δουλειάς, είτε οδηγεί στο πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών, από το οποίο συμπληρώνεται ένας χρόνος τη μέρα της απεργίας. Και αυτό ακριβώς περικλείει η φράση στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην απεργία: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας; Εναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, απαντάμε ξανά: Οι ζωές μας. Απεργία 28 Φλεβάρη».

Μαζικές συνελεύσεις και στην Πάτρα

«Τελειώνουμε με τα "μνημόσυνα" των όσων έχουμε χάσει και περνάμε εμείς στην αντεπίθεση για εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Αγωνιζόμαστε για όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και για να μην ξεχαστεί τίποτα από το έγκλημα στα Τέμπη»: Τα παραπάνω αναφέρουν ο Σύλλογος Υπαλλήλων, τα Σωματεία Υπηρεσιών Καθαριότητας, Οδηγών - Χειριστών, Σχολικών Φυλάκων & Λοιπών Εργατοϋπαλλήλων του δήμου Πάτρας, στην κοινή τους ανακοίνωση συμμετοχής στην απεργία της Τετάρτης 28 Φλεβάρη.

Μεγάλη η συμμετοχή στη συνέλευση των εργαζομένων στον δήμο Καισαριανής
Μεγάλη η συμμετοχή στη συνέλευση των εργαζομένων στον δήμο Καισαριανής
Μετά από μαζική κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν, έχοντας αποφασίσει για τη συμμετοχή τους στην απεργία, καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου της πόλης (10.30 π.μ., έξω από τα γραφεία του) και σε οργάνωση της πάλης για να μπουν μπροστά τα αναγκαία αιτήματά τους.

Παράλληλα, με το ψήφισμά τους ξεδιπλώνουν διεκδικήσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες, για να αποδοθούν στον δήμο τα 67 εκατομμύρια που χρωστάνε η κυβέρνηση και το κράτος, να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού και των ΔΕΥΑ. Και, βέβαια, για αυξήσεις στους μισθούς, για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού κ.ο.κ.

Με τη δύναμη των παρεμβάσεων, που έχουν και αποτελέσματα για τους εργαζόμενους σε πολλούς χώρους δουλειάς, της αναγνώρισης που έχει στον κλάδο αλλά και της πείρας όλου του προηγούμενου διαστήματος, πραγματοποίησε τη Γενική του Συνέλευση το Σωματείο Εργαζομένων Εμπορίου - Υπηρεσιών Αχαΐας.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της προέδρου του, Χριστίνας Παναγογιαννοπούλου, στις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει σε σειρά χώρους το Σωματείο, επισημαίνοντας ότι βρίσκει αναγνώριση στα πρόσωπα των εργαζομένων, που έστω και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αντιλαμβάνονται την ανάγκη δράσης και στήριξης του Σωματείου.

Ως παραδείγματα έφερε τη βελτίωση των ωραρίων εργασίας σε χώρους δουλειάς, με την παύση των αναγκαστικών «σπαστών» ωραρίων, την προάσπιση αδειών και ρεπό που δεν δίνονταν, την αντιμετώπιση περιστατικών άσχημων συμπεριφορών προϊσταμένων σε σούπερ μάρκετ κ.λπ.

Επίσης, εισηγητικά αλλά και μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι η παρέμβαση του συνδικάτου στον όμιλο «Σκλαβενίτη» ήταν αυτή που βοήθησε να συγκροτηθεί επιχειρησιακό σε επίπεδο νομού συνδικάτο τα τελευταία χρόνια και μέσα από την παρέμβασή του να δοθούν ορισμένες αυξήσεις στους μισθούς.

Μπροστά και στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης 28 Φλεβάρη, τονίστηκε η ανάγκη η συζήτηση για τα αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, να μη μείνει κανένας ανενημέρωτος. Επιπλέον, να συγκροτηθούν και με τη βοήθεια του συνδικάτου απεργιακές επιτροπές σε χώρους δουλειάς, να συμβάλουν στην παρέμβαση σε αυτούς, αλλά και να αποτελέσουν στηρίγματα για τη συνέχιση της πάλης από 29 Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ