Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μαζικό απεργιακό ΟΧΙ στα «νοσοκομεία - επιχειρήσεις» και διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν Υγείας

Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στην πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη

Κρήτη - ΠΑΓΝΗ
Κρήτη - ΠΑΓΝΗ
Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και την Κρήτη, σε όλες τις μεγάλες πόλεις, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας έστειλαν ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και της παναττικής στάσης εργασίας από την ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι απαίτησαν μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Διαδήλωσαν για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης, που προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση. Ξεκαθάρισαν ότι ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί ενάντια στις απολύσεις, για να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, για αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, για επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, ένταξη στα ΒΑΕ, επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα

Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στην πλατεία Μαβίλη, στον «Ευαγγελισμό», όπως και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη Βουλή ενώθηκαν με άλλα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία και πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο Υγείας.

Στο υπουργείο Υγείας

Eurokinissi

Στο υπουργείο Υγείας
Σωματεία Εργαζομένων από τα Νοσοκομεία «Αττικόν», ΚΑΤ, «Θριάσιο», ΨΝΑ Δαφνί, «Ευαγγελισμός», Λαϊκό, Δρομοκαΐτειο, «Ελενα Βενιζέλου», «Σωτηρία», «Αγιος Σάββας», «Γεννηματά», Τζάνειο, Κρατικό Νίκαιας, «Αγλαΐα Κυριακού», «Ελπίς», Πάτρας, Αμαλιάδας, Καλαμάτας, από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του νομού Αρτας, η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ πραγματοποίησαν μία από τις μαζικότερες πορείες των τελευταίων χρόνων στον χώρο της Υγείας, διαμηνύοντας «Τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» και «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Φτάνοντας μάλιστα στο υπουργείο Υγείας τούς περίμενε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, διαδηλώνοντας ότι «ο αγώνας για την Υγεία μάς αφορά όλους».

Στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Γαλανόπουλος εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ. «Ολοι μαζί μια γροθιά για να σηκώσουμε ανάστημα απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και στον τομέα της Υγείας», σημείωσε. Και μίλησε για την προώθηση από την κυβέρνηση των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία. Οπως είπε, πρόκειται για ζήτημα «που πρέπει να είναι στην καθημερινή συζήτηση με τους εργαζόμενους και όλο τον λαό. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εφαρμογή των επί πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό που χρειάζεται ο λαός μας δεν είναι ένα φτηνότερο ιδιωτικό μέσα στο δημόσιο, αλλά γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, μαζικές προσλήψεις στο προσωπικό για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πλήρως με βάση τις δυνατότητες που έχουμε από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής στα δημόσια νοσοκομεία, όλες τις χειρουργικές αίθουσες, και να έχουμε τόσο προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν και δωρεάν χειρουργεία ακόμα και το απόγευμα, για να εξυπηρετηθούν άμεσα οι συμπολίτες μας».


«Καμία ανοχή στην προσπάθεια για περαιτέρω εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, καμία σκέψη για εφαρμογή των επί πληρωμή χειρουργείων», τόνισε ο συνδικαλιστής, καλώντας τους υγειονομικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους στην πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Εκ μέρους της ΕΙΝΑΠ, η Μαίρη Αγρογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη να διεκδικηθεί «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό. Δεν βολευόμαστε με τίποτα λιγότερο. Δεν ανεχόμαστε την προσπάθεια περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας».

Τις κούφιες υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην προηγούμενη κινητοποίηση (1/2) για επαναπρόσληψη των απολυμένων στην καθαριότητα στα Νοσοκομεία «Αγιος Σάββας» και «Σωτηρία» υπενθύμισε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ: «Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Υπάρχει κανείς που δεν αγανακτεί όταν ακούει σχέδια της κυβέρνησης για την Υγεία; Οταν ακούει ότι 6.000 εργαζόμενοι σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη είναι αχρείαστοι και οι εργολάβοι καθαρίζουν καλύτερα; Υπάρχει κάποιος που δεν αγανακτεί με την πιο κυνική ομολογία ότι θα νομιμοποιηθεί το φακελάκι; Με την αδίστακτη ομολογία ότι όποιος έχει να πληρώσει θα σπουδάζει, όποιος έχει να πληρώσει θα χειρουργείται; Ενώ για τους άλλους "η ζωή είναι ρίσκο";».

Από τη διαδήλωση στην Αθήνα

INTIME NEWS

Από τη διαδήλωση στην Αθήνα
Να επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν και να μονιμοποιηθούν άμεσα με νομοθετική ρύθμιση όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, απαίτησαν εκπρόσωποι σωματείων οι οποίοι πήραν τον λόγο στη συνέχεια.

Ο υπουργός Υγείας, που από το πρωί χθες είχε πάρει σβάρνα τα ΜΜΕ δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει δωρεάν Υγεία», γύρισε την πλάτη στους εργαζόμενους και δεν καταδέχτηκε ούτε να τους συναντήσει. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας αυξήθηκε κατά 40%, προσμετρώντας συμβασιούχους και εργολαβικούς εργαζόμενους που υπηρετούν με ημερομηνία λήξης και όχι μόνιμο προσωπικό. Για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία ανέφερε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η λειτουργία τους, και επανέλαβε το σαθρό επιχείρημα ότι θα ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και θα προσελκύσουν γιατρούς στο ΕΣΥ. Για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, που απολύονται διαδοχικά, ανέφερε ότι δεν υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα επαναπρόσληψης. Και έκανε σαφές ότι όπου προκύπτει διαγωνισμός για παράδοση των υπηρεσιών σίτισης, φύλαξης, καθαριότητας σε εργολάβους οι συμβασιούχοι σε αυτούς τους τομείς θα απολύονται, ενώ για τους ειδικευόμενους νοσηλευτές ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται παράταση.

Στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε δυναμική απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, με τη συμμετοχή όλων των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών και όλων των υγειονομικών της Βόρειας Ελλάδας.

Ακολούθησε πορεία η οποία ενώθηκε με την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στην Καμάρα, με το σύνθημα «Υγεία, Παιδεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό» να δονεί την ατμόσφαιρα.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης έξω από την 3ηΥΠΕ μίλησαν ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Χρήστος Καραχρήστος, ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών (ΕΝΙΣ) Βαγγέλης Παπαμιχάλης και ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ) Χαράλαμπος Αποστολίδης.

Ανέδειξαν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, που έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και έρχονται να προστεθούν σε αυτές και οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών σε άλλα νοσοκομεία, επιβαρύνοντας ακόμα πιο δραματικά την κατάσταση. Οπως τόνισαν, η απεργία αποτελεί ηχηρή απάντηση στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Με το σύνθημα «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις» κατήγγειλαν και από το βήμα της συγκέντρωσης την αισχρή κυβερνητική απόφαση για τη λειτουργία των επί πληρωμή χειρουργείων, την αξιοποίηση των κρατικών υποδομών από τους κλινικάρχες προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους και να μειώσουν το κόστος, κ.ο.κ.

Μαχητικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της απεργίας μαχητική συγκέντρωση στην πύλη του ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» από την ΕΙΝΑ, το Εργατικό Κέντρο, Συνταξιουχικά Σωματεία και την προσωρινή Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΑμεΑ.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο ΓΝ Αιγίου, όπου συμμετείχαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους υγειονομικούς, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων και ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας». Κινητοποίηση έγινε επίσης στην πύλη του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου.

Μήνυμα αγώνα για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία έστειλαν οι υγειονομικοί της Θεσσαλίας συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία. Μαζικά στο πλευρό τους βρέθηκαν τα συνταξιουχικά σωματεία, συνδικάτα και φοιτητικοί σύλλογοι.

Στην Καρδίτσα έγινε συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου, όπου μίλησε ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου - Κέντρων Υγείας ν. Καρδίτσας. Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στον Βόλο.

Στα Γιάννενα, συγκέντρωση στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί, με διακριτή την παρουσία των εργαζομένων ΣΟΧ στην καθαριότητα και τη φύλαξη, που δίνουν μακρόχρονο αγώνα ενάντια στις απολύσεις και στην αντικατάστασή τους από εργολαβική εταιρεία. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και στήριξε το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιωαννίνων.

«Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό» απαίτησαν υγειονομικοί, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι και σε Στερεά - Εύβοια, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής και καλώντας σε δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Συγκεκριμένα, απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Λαμίας, Θήβας, Λιβαδειάς και Αμφισσας, ενώ οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για την πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Στη Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου από τον Σύλλογο Εργαζομένων. Συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος.

Στη Θήβα, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μέχρι την παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας και ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας.

Δυναμικές και μαζικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και στην Κρήτη, έξω από τα μεγάλα νοσοκομεία.

Στο ΠΑΓΝΗ πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη του νοσοκομείου, όπου ξεχώρισε η συμμετοχή των συμβασιούχων στην καθαριότητα και στη σίτιση του νοσοκομείου. Εκεί μίλησε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στα Νοσοκομεία Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου.

Και οι συνταξιούχοι στους δρόμους για την Υγεία

Στον δρόμο του αγώνα βγήκαν και χθες συνταξιούχοι σε μια σειρά πόλεις, διαδηλώνοντας για την Υγεία. Πιο συγκεκριμένα, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Κοζάνη κ.α., συνεχίζοντας την πάλη για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, χωρίς επιχειρηματική δράση, με κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό και υποδομές.

Στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και συνταξιούχοι από τις Σέρρες, καθώς και από άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενοτητα», και ο Γιώργος Φιλούσης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Σερρών. Μαχητικά και με συνθήματα οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη μαζί με τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση συνταξιούχων και στην Καλαμάτα, με πρωτοβουλία των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Μεσσηνίας, έξω από την Περιφερειακή Ενότητα, απαιτώντας να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ