ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ
Μήνυμα απεργιακού ξεσηκωμού για αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ και μέτρα για την ακρίβεια

Μαζική σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων στον δήμο Πάτρας
Μαζική σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων στον δήμο Πάτρας
Με εντεινόμενους ρυθμούς μάχης τα δεκάδες Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα εκατοντάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία βαδίζουν προς την απεργία στις 28 Φλεβάρη, προβάλλοντας με κάθε μέσο και μορφή την ανάγκη της συλλογικής οργανωμένης πάλης και διεκδίκησης, της σύγκρουσης με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της, προβάλλοντας το σύνθημα «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Στην πορεία προς την απεργία είναι φανερές οι πολύ μεγάλες δυνατότητες για να μετατραπεί σε έναν καθοριστικό αγωνιστικό σταθμό, με τις διαθέσεις των εργαζομένων να δείχνουν ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, ότι θα «νεκρώσουν» χώροι δουλειάς, ότι πολλοί θα είναι όσοι για πρώτη φορά θα απεργήσουν, κόντρα σε εκβιασμούς και εργοδοτική τρομοκρατία.

Αυτό το κλίμα εισπράττουν τα σωματεία, οι συνδικαλιστές που οργώνουν τους χώρους δουλειάς από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως στο Εμπόριο, ενδιαφέρονται για το πώς οργανώνεται η απεργία, ρωτούν λεπτομέρειες για εκείνη τη μέρα, για το πού δίνει ραντεβού το Σωματείο τους. Αντίστοιχα στα εργοτάξια, σε μεγάλα εργοστάσια σε όλη τη χώρα, σε γραφεία, σε λιμάνια και βαπόρια, σε χώρους και κλάδους όπου είναι σε εξέλιξη αγωνιστικές διεργασίες για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς.

Περιοδεία σε εργοτάξια στη Θεσσαλονίκη
Περιοδεία σε εργοτάξια στη Θεσσαλονίκη
Τέτοια παραδείγματα είναι οι δύο μαζικές απεργίες των εργαζομένων στη τηλεφωνικά κέντρα και η ίδρυση, ταυτόχρονα, δύο επιχειρησιακών σωματείων σ' αυτόν τον κλάδο.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που συνεχίζονται σε επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, όπου η ανεβασμένη συμμετοχή εργαζομένων αποτελεί παρακαταθήκη για την άνοδο συνολικά της οργάνωσης.

Τα συνδικάτα προβάλλουν τα αιτήματα για αυξήσεις και υπογραφή ΣΣΕ, για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, για μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, η οποία απειλείται από το αδηφάγο καπιταλιστικό κέρδος, είτε αυτή η απειλή παίρνει τη μορφή των δεκάδων εργατικών «ατυχημάτων» στους χώρους δουλειάς, είτε οδηγεί στο πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών, από το οποίο συμπληρώνεται ένας χρόνος τη μέρα της απεργίας. Και αυτό ακριβώς περικλείει η φράση στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην απεργία: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας; Εναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, απαντάμε ξανά: Οι ζωές μας. Απεργία 28 Φλεβάρη».

Μαζικές συνελεύσεις και στην Πάτρα

«Τελειώνουμε με τα "μνημόσυνα" των όσων έχουμε χάσει και περνάμε εμείς στην αντεπίθεση για εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Αγωνιζόμαστε για όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και για να μην ξεχαστεί τίποτα από το έγκλημα στα Τέμπη»: Τα παραπάνω αναφέρουν ο Σύλλογος Υπαλλήλων, τα Σωματεία Υπηρεσιών Καθαριότητας, Οδηγών - Χειριστών, Σχολικών Φυλάκων & Λοιπών Εργατοϋπαλλήλων του δήμου Πάτρας, στην κοινή τους ανακοίνωση συμμετοχής στην απεργία της Τετάρτης 28 Φλεβάρη.

Μεγάλη η συμμετοχή στη συνέλευση των εργαζομένων στον δήμο Καισαριανής
Μεγάλη η συμμετοχή στη συνέλευση των εργαζομένων στον δήμο Καισαριανής
Μετά από μαζική κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν, έχοντας αποφασίσει για τη συμμετοχή τους στην απεργία, καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου της πόλης (10.30 π.μ., έξω από τα γραφεία του) και σε οργάνωση της πάλης για να μπουν μπροστά τα αναγκαία αιτήματά τους.

Παράλληλα, με το ψήφισμά τους ξεδιπλώνουν διεκδικήσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες, για να αποδοθούν στον δήμο τα 67 εκατομμύρια που χρωστάνε η κυβέρνηση και το κράτος, να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού και των ΔΕΥΑ. Και, βέβαια, για αυξήσεις στους μισθούς, για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού κ.ο.κ.

Με τη δύναμη των παρεμβάσεων, που έχουν και αποτελέσματα για τους εργαζόμενους σε πολλούς χώρους δουλειάς, της αναγνώρισης που έχει στον κλάδο αλλά και της πείρας όλου του προηγούμενου διαστήματος, πραγματοποίησε τη Γενική του Συνέλευση το Σωματείο Εργαζομένων Εμπορίου - Υπηρεσιών Αχαΐας.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της προέδρου του, Χριστίνας Παναγογιαννοπούλου, στις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει σε σειρά χώρους το Σωματείο, επισημαίνοντας ότι βρίσκει αναγνώριση στα πρόσωπα των εργαζομένων, που έστω και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αντιλαμβάνονται την ανάγκη δράσης και στήριξης του Σωματείου.

Ως παραδείγματα έφερε τη βελτίωση των ωραρίων εργασίας σε χώρους δουλειάς, με την παύση των αναγκαστικών «σπαστών» ωραρίων, την προάσπιση αδειών και ρεπό που δεν δίνονταν, την αντιμετώπιση περιστατικών άσχημων συμπεριφορών προϊσταμένων σε σούπερ μάρκετ κ.λπ.

Επίσης, εισηγητικά αλλά και μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι η παρέμβαση του συνδικάτου στον όμιλο «Σκλαβενίτη» ήταν αυτή που βοήθησε να συγκροτηθεί επιχειρησιακό σε επίπεδο νομού συνδικάτο τα τελευταία χρόνια και μέσα από την παρέμβασή του να δοθούν ορισμένες αυξήσεις στους μισθούς.

Μπροστά και στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης 28 Φλεβάρη, τονίστηκε η ανάγκη η συζήτηση για τα αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, να μη μείνει κανένας ανενημέρωτος. Επιπλέον, να συγκροτηθούν και με τη βοήθεια του συνδικάτου απεργιακές επιτροπές σε χώρους δουλειάς, να συμβάλουν στην παρέμβαση σε αυτούς, αλλά και να αποτελέσουν στηρίγματα για τη συνέχιση της πάλης από 29 Φλεβάρη.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε 48 πόλεις

Σε 48 πόλεις έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής απεργιακές συγκεντρώσεις για τις 28 Φλεβάρη, με τη λίστα να εμπλουτίζεται διαρκώς. Μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα του Λιγνιτωρύχου

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αργοστόλι, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 11.30 π.μ., Διοικητήριο

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελασσόνα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ζάκυνθος, 9.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 12 μ., πλατεία Αγίων Θεοδώρων

Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

Καλαμάτα, 11 π.μ., παλιό δημαρχείο (Αριστομένους)

Καλλονή Λέσβου, 11 π.μ., Πάρκο

Καρδίτσα, 12 μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 11 π.μ., ΠΕ Καστοριάς (παλιά Νομαρχία)

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Λαμία, 11.30 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ

Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 10.30 π.μ, δημαρχείο

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ

Σπάρτη, 10.30 π.μ., Πάρκο ΟΤΕ

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Τύρναβος, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 12 μ., πλατεία Δικαστηρίων

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς

Δεμένα τα βαπόρια, καθηλώνονται αεροπλάνα, σταματούν τρένα

33 τα Εργατικά Κέντρα στο απεργιακό μέτωπο | Απεργία και στο Δημόσιο, μεγάλες κλαδικές Ομοσπονδίες «νεκρώνουν» χώρους δουλειάς

Εκατοντάδες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συντονίζουν τον απεργιακό τους βηματισμό στις 28 Φλεβάρη.

Ηδη οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων έχουν ξεπεράσει τις 250. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τα Εργατικά Κέντρα που έχουν πάρει απεργιακή απόφαση έχουν φτάσει τα 33, αριθμός - ρεκόρ για απεργία όπου η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ δεν έχει πάρει απόφαση.

Απεργία από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Χθες πήραν απεργιακή απόφαση οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι τηλεπικοινωνιακοί των αεροδρομίων, καθηλώνοντας έτσι τα αεροπλάνα στις 28 Φλεβάρη, παίρνοντας θέση υπέρ της ασφάλειας των επιβατών και των πληρωμάτων και διεκδικώντας όλες τις αναγκαίες προσλήψεις, συστήματα και τον αναγκαίο εξοπλισμό. Η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) και ο Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών προβάλουν διεκδικήσεις για άμεση στελέχωση κρίσιμων φορέων του Δημοσίου με μόνιμο προσωπικό (Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, Ασφάλιση).

Στον σιδηρόδρομο και σε άλλους μεγάλους χώρους

Υπενθυμίζεται ότι από τον χώρο του σιδηρόδρομου, με το ιδιαίτερο βάρος που έχει το προσωπικό του έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, απόφαση για απεργία έχουν πάρει τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών όσο και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει και οι Ομοσπονδίες από μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους, με χιλιάδες εργαζόμενους, όπως η Ομοσπονδία Ενέργειας, η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας και από τις συγκοινωνίες η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), αλλά και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Επίσης η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η μεγαλύτερη στον ιδιωτικό τομέα.

Παναττική απεργία έχουν προκηρύξει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καλώντας τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Επιπλέον, οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά (πλοία «Blue Star»). Στην απεργία συμμετέχει και η ΠΕΠΡΝ (Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών).

Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ελασσόνας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κιάτου, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λακωνίας, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Ορεστιάδας, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σαλαμίνας, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Μεταφορών, Θεάματος - Ακροάματος, Ηλεκτρολόγων (στάση εργασίας), Ενέργειας, Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ).

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου, ανάμεσά τους και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη χθεσινή απεργία στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Στις 9.30 π.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Καρόλου (κτίριο ΟΣΕ): Εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στον σιδηρόδρομο, ναυτεργάτες, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Προπύλαια: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην Επαγγελματική Κατάρτιση, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων.

Πούλμαν για την απεργιακή συγκέντρωση

Εργατικά σωματεία και φορείς δρομολογούν πούλμαν για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας από τις εξής περιοχές:

Ανω Λιόσια: 8.30 π.μ., τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο. Ασπρόπυργο: 8.45 π.μ., παραλία. Ελευσίνα: 8.30 π.μ., δημοτικό πάρκινγκ. Καλύβια: 8.30 π.μ., δημαρχείο. Κόκκινο Μύλο: 8.45 π.μ., τριγωνική πλατεία. Κερατέα: 8.20 π.μ., πλατεία Αγίου Δημητρίου. Λαύριο: 8 π.μ., ΟΤΕ. Μενίδι: 8.45 π.μ., πλατεία Καράβου. Μαρκόπουλο: 8.40 π.μ., φανάρια νεκροταφείου. Νέα Μάκρη: 8.30 π.μ., πλατεία. Ολυμπιακό Χωριό: 8.30 π.μ., Κακλαμανάκη 21. Ραφήνα: 8.45 π.μ., ΟΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ