ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επιβεβαιώνει το παζάρι εφ' όλης της ύλης με πλαίσιο ΝΑΤΟ

Copyright 2023 The Associated

Τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα έβαλε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στο «athensvoice», πλασάροντας εκ μέρους της κυβέρνησης το μύθευμα του ΝΑΤΟ που... θα νουθετήσει την Τουρκία, ώστε να σταματήσει τις προκλήσεις στα διμερή, αποσιωπώντας και τις πολυεπίπεδες σχέσεις της λυκοσυμμαχίας κεντρικά, όσο και ανά κράτος - μέλος με τη γείτονα, και το γεγονός ότι οι αξιώσεις της «τρέφονται» από τα σχέδια για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή.

Είπε συγκεκριμένα ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιληφθεί» πως... «είναι μια Συμμαχία αξιών», προσθέτοντας πως «δεν είμαι βέβαιος ότι το έχει καταλάβει απολύτως. Αντίθετα, στην προσπάθειά του να εξευμενίσει την Τουρκία ή να κρατήσει την Τουρκία εντός των ορίων της Συμμαχίας, ανέχεται ιστορικά συμπεριφορές που είναι στα όρια του απαράδεκτου».

Επιβεβαιώνοντας, λοιπόν, ότι όλο το παζάρι, και στα Ελληνοτουρκικά, γίνεται με στόχο να μείνει η Τουρκία αγκιστρωμένη στη Δύση προς ενίσχυση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, με ανταλλάγματα από τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, πρόσθεσε ότι δεν θα ήθελε «η Ελλάδα να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του δυτικού κόσμου απέναντι σε μία φονταμενταλιστική ισλαμική χώρα δίπλα της».

Στο μεταξύ, καθώς στο καλαντάρι είναι μια σειρά διμερών συναντήσεων (11 Μάρτη «πολιτικός διάλογος» με την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, να συναντά τον Τούρκο ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ, κατόπιν συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και το πρώτο 15ήμερο του Μάη ταξίδι Μητσοτάκη στην Αγκυρα για νέα συνάντηση με τον Ερντογάν), ο Δένδιας έστειλε σήμα ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε σε διεκδικήσεις που είναι πολλές φορές και πέραν της λογικής, όχι μόνο πέραν του δικαίου», επιβεβαιώνοντας ότι όλα είναι στο τραπέζι του παζαριού και αφήνοντας βέβαια ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να τα βρουν σε άλλες, πιο ...λογικές.

Διόλου τυχαία, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, αναφερόμενος στην πιο πρόσφατη πρόκληση Τούρκων απέναντι σε Καλύμνιους ψαράδες στα Ιμια, είπε παραπέμποντας στη Συνθήκη της Λοζάνης πως «ό,τι είναι πέρα από τρία μίλια (σ.σ. από τις τουρκικές ακτές) είναι ελληνικό, το ξέρουν πάρα πολύ καλά οι Τούρκοι (...) Αρα προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα νησιών για να έχουν μία δεύτερη γραμμή άμυνας στην απολύτως έωλη πρώτη γραμμή τους άμυνας, ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δημιουργούν δηλαδή και μία δεύτερη αμφισβήτηση. Αυτή η δεύτερη αμφισβήτηση δεν μπορεί να γίνει παραδεκτή», αφήνοντας κι εδώ ανοιχτό το τι συμβαίνει με την πρώτη...

Σημειωτέον, σήμα έστειλε και στο Κάιρο, λόγω και της επίσκεψης Ερντογάν στην Αίγυπτο μετά από 12 χρόνια: «Οι κατανοήσεις μας με την Αίγυπτο είναι σαφέστατες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καλλιεργήσουν σχέσεις με την Τουρκία, ποτέ εμείς δεν το βλέπουμε ανταγωνιστικά ή αποκλειστικά. Αλλά πρέπει να ξέρουν πάντα ότι οι πρώτοι, ειλικρινείς και διαρκείς φίλοι τους είναι η Ελλάδα», είπε σχετικά ο Δένδιας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε, εξάλλου, ότι «φτάσαμε πολύ κοντά στο να υποστούμε τεράστια ζημιά και θα σας πω το χρονικό σημείο. Εάν είχε παραμείνει η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην ηγεσία της Αιγύπτου και είχε υπογράψει η Αίγυπτος με την Τουρκία, όπως ήταν πάρα πολύ κοντά, ανάλογο εξάμβλωμα όπως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, τότε η Ελλάδα θα ήταν σε δυσχερέστατη θέση». Βασικά επιβεβαίωσε εμμέσως ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, όσο κι αν το χαρακτηρίζουν παράνομο και άκυρο, είναι πάντα στο τραπέζι και διαμορφώνει πραγματικότητες στο παζάρι για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας στην Ανατ. Μεσόγειο.

ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Με μπούσουλα ευρωατλαντικά σχέδια και μπίζνες

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία, με στόχο την ενίσχυση των διμερών μπίζνες και σε άλλο ένα βήμα υλοποίησης του «Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ» (IMEC), ο οποίος διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού».

Ο πρωθυπουργός είχε χτες συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας της Ινδικής Βιομηχανίας (CII), όπου συζητήθηκαν «προοπτικές και τρόποι ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας», ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό για την ίδρυση Ελληνο-ινδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί την Αθήνα επιχειρηματική αποστολή της CII.

Παραπέρα, ο Μητσοτάκης παρουσίασε τις «προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν «μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες», ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών και των κέντρων logistics, της Ενέργειας, της γεωργίας και των φαρμακευτικών προϊόντων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, δε, στη σημασία του IMEC και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, «ως κόμβος αυτού του σημαντικού εμπορικού διαδρόμου, αλλά και ως έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής».

Μίλησε ακόμα για τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης για τη διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας και τη λεγόμενη συνδεσιμότητα, τον Κάθετο Διάδρομο, καθώς και για τις ΑΠΕ. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία GMR, που χτίζει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης.

Αργότερα, μιλώντας σε ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Μουμπάι, επέμεινε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τις ινδικές εταιρείες», χάρη και στη «δημοσιονομική πειθαρχία» την οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική», ενώ διαβεβαίωσε τους Ινδούς επιχειρηματίες για «πολιτική σταθερότητα», με κυβέρνηση αποφασισμένη για «τολμηρές μεταρρυθμίσεις», με «προώθηση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας» και το αστικό κράτος σε ρόλο «αποτελεσματικού ρυθμιστή».

Εξάλλου, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «το κατώφλι για τις ινδικές εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά», επιμένοντας ότι «αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά το Brexit, για ινδικές εταιρείες που αναζητούν μια νέα ευρωπαϊκή "άγκυρα" για να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά».

Παρουσίασε ως τομείς που μπορεί να τοποθετηθούν ινδικά κεφάλαια, πέραν των λιμένων και της διαμετακόμισης, την αμυντική βιομηχανία, τη ναυτιλία και τα ναυπηγεία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τη γεωργία και τα τρόφιμα, τον τομέα τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών, τον τουρισμό, την κινηματογραφική βιομηχανία.

Επανέλαβε, τέλος, ότι οι δυο κυβερνήσεις θα προχωρήσουν σε υπογραφή «συμφωνίας κινητικότητας» για τη μετανάστευση, «που θα επιτρέψει σε περισσότερους Ινδούς εργαζόμενους να έρθουν στην Ελλάδα με οργανωμένο τρόπο», αναζητώντας φτηνό προσωπικό «σε τομείς όπως οι κατασκευές, η γεωργία, ο τουρισμός».

Να καταγραφεί και η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, με θέμα «Από τον Ινδικό και τον Ειρηνικό στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό: Γεωμετρίες Ανάπτυξης» στο «Raisina Dialogue 2024».

Συγκεκριμένα παρουσίασε τη θέση της κυβέρνησης «για τη δυναμική της συνεργασίας σε δύο κομβικές περιοχές με ισχυρή γεωπολιτική επιρροή: Την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού και την περιοχή Μεσογείου και Ατλαντικού», υπογραμμίζοντας ότι «οι αμοιβαίες επενδύσεις αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα».

Παρέπεμψε στο γεγονός ότι μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό ταξίδεψε στην Ινδία αντιπροσωπεία 100 Ελλήνων επιχειρηματιών «για τη διερεύνηση περισσότερων δυνατοτήτων αλληλεπίδρασης, με τον ρεαλιστικό στόχο να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο έως το 2030», όπως μπήκε στόχος των συναντήσεων.

Ενώ και εκείνος εστίασε στον διάδρομο IMEC και σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι «τα ελληνικά λιμάνια μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το κατώφλι του διαδρόμου προς την Ευρώπη».

Πλασάροντας εξάλλου και την ιδιότητα της χώρας ως κράτους - μέλους της ΕΕ, διαβεβαίωσε ότι «η παγκόσμια πολιτική της ΕΕ εστιάζει στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», έχοντας «στόχο την εντατικοποίηση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Ινδο-Ειρηνικού». Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε πολυμερώς, μαζί με την Ινδία, με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, για να αναπτύξουμε τις κοινές πολιτικές μας με επίκεντρο τον IMEC, αλλά και περαιτέρω».

Σήμερα, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Κατάρ, όπου αύριο Σάββατο θα έχει συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή

- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Δυτικών Συνοικιών Αθήνας καλεί σε σύσκεψη στο καφέ «Αερικό» στο Ιλιον (Θύρας και Σαμουήλ 47), με θέμα «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να νικήσουμε!». Θα μιλήσει ο Σπύρος Μαρίνης, στέλεχος του Κόμματος και γενικός γραμματέας της ΔΟΕ.

- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοΐου καλεί σε σύσκεψη με το ίδιο θέμα, στο Ενυδρείο Καστοριάς. Θα μιλήσει ο Νόντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.

- Στις 6.30 μ.μ. η ΤΕ Εβρου πραγματοποιεί πολιτική εκδήλωση με το ίδιο θέμα, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Εβρου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του Κόμματος.

Αύριο Σάββατο

- Στις 11.30 π.μ. η ΚΟ Λιούμη Αιγάλεω καλεί σε σύσκεψη στην «Ascot Pizza» (Ν. Καζαντζάκη 8). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.

- Στις 7 μ.μ. η ΤΟ Πέλλας καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα του κέντρου πληροφόρησης στο δημαρχείο Γιαννιτσών, με τίτλο «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν! Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να κινήσουμε». Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

- Στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, στον Αγιο Νικόλαο, θα γίνει σύσκεψη με το ίδιο θέμα. Θα μιλήσει ο Σίμος Συμεωνίδης, Γραμματέας της ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

- Στις 6 μ.μ. στο «Μελινάκι» στην Ιεράπετρα, θα γίνει σύσκεψη με το ίδιο θέμα. Θα μιλήσει ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 25 Φλεβάρη

- Στις 11 π.μ. οι Οργανώσεις Χαϊδαρίου καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Της φτώχειας την οργή... κάνουμε αγώνα για την ανατροπή!», στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

- Στις 11 π.μ. η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Τι σχολείο θέλουμε για τα παιδιά μας; Οι θέσεις του ΚΚΕ», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Πανόρμου 59, Αμπελόκηποι). Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής.

- Στις 11 π.μ. οι Οργανώσεις Βριλησσίων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η περαιτέρω υποβάθμιση της Παιδείας. Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πάρκου «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΤΥΠΕΤ). Θα μιλήσει η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αττικής του Κόμματος.

- Στις 6.30 μ.μ. οι Οργανώσεις Ηλιούπολης καλούν σε σύσκεψη με θέμα «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να νικήσουμε!». Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Μπουγάς, μέλος της ΕΟΕ της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.

- Στις 6.30 μ.μ. η ΤΕ Ξάνθης καλεί σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, με το ίδιο θέμα. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ