Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Με μπούσουλα ευρωατλαντικά σχέδια και μπίζνες

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία, με στόχο την ενίσχυση των διμερών μπίζνες και σε άλλο ένα βήμα υλοποίησης του «Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ» (IMEC), ο οποίος διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού».

Ο πρωθυπουργός είχε χτες συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας της Ινδικής Βιομηχανίας (CII), όπου συζητήθηκαν «προοπτικές και τρόποι ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας», ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό για την ίδρυση Ελληνο-ινδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί την Αθήνα επιχειρηματική αποστολή της CII.

Παραπέρα, ο Μητσοτάκης παρουσίασε τις «προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν «μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες», ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών και των κέντρων logistics, της Ενέργειας, της γεωργίας και των φαρμακευτικών προϊόντων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, δε, στη σημασία του IMEC και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, «ως κόμβος αυτού του σημαντικού εμπορικού διαδρόμου, αλλά και ως έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής».

Μίλησε ακόμα για τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης για τη διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας και τη λεγόμενη συνδεσιμότητα, τον Κάθετο Διάδρομο, καθώς και για τις ΑΠΕ. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία GMR, που χτίζει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης.

Αργότερα, μιλώντας σε ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Μουμπάι, επέμεινε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τις ινδικές εταιρείες», χάρη και στη «δημοσιονομική πειθαρχία» την οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική», ενώ διαβεβαίωσε τους Ινδούς επιχειρηματίες για «πολιτική σταθερότητα», με κυβέρνηση αποφασισμένη για «τολμηρές μεταρρυθμίσεις», με «προώθηση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας» και το αστικό κράτος σε ρόλο «αποτελεσματικού ρυθμιστή».

Εξάλλου, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «το κατώφλι για τις ινδικές εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά», επιμένοντας ότι «αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά το Brexit, για ινδικές εταιρείες που αναζητούν μια νέα ευρωπαϊκή "άγκυρα" για να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά».

Παρουσίασε ως τομείς που μπορεί να τοποθετηθούν ινδικά κεφάλαια, πέραν των λιμένων και της διαμετακόμισης, την αμυντική βιομηχανία, τη ναυτιλία και τα ναυπηγεία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τη γεωργία και τα τρόφιμα, τον τομέα τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών, τον τουρισμό, την κινηματογραφική βιομηχανία.

Επανέλαβε, τέλος, ότι οι δυο κυβερνήσεις θα προχωρήσουν σε υπογραφή «συμφωνίας κινητικότητας» για τη μετανάστευση, «που θα επιτρέψει σε περισσότερους Ινδούς εργαζόμενους να έρθουν στην Ελλάδα με οργανωμένο τρόπο», αναζητώντας φτηνό προσωπικό «σε τομείς όπως οι κατασκευές, η γεωργία, ο τουρισμός».

Να καταγραφεί και η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, με θέμα «Από τον Ινδικό και τον Ειρηνικό στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό: Γεωμετρίες Ανάπτυξης» στο «Raisina Dialogue 2024».

Συγκεκριμένα παρουσίασε τη θέση της κυβέρνησης «για τη δυναμική της συνεργασίας σε δύο κομβικές περιοχές με ισχυρή γεωπολιτική επιρροή: Την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού και την περιοχή Μεσογείου και Ατλαντικού», υπογραμμίζοντας ότι «οι αμοιβαίες επενδύσεις αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα».

Παρέπεμψε στο γεγονός ότι μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό ταξίδεψε στην Ινδία αντιπροσωπεία 100 Ελλήνων επιχειρηματιών «για τη διερεύνηση περισσότερων δυνατοτήτων αλληλεπίδρασης, με τον ρεαλιστικό στόχο να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο έως το 2030», όπως μπήκε στόχος των συναντήσεων.

Ενώ και εκείνος εστίασε στον διάδρομο IMEC και σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι «τα ελληνικά λιμάνια μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το κατώφλι του διαδρόμου προς την Ευρώπη».

Πλασάροντας εξάλλου και την ιδιότητα της χώρας ως κράτους - μέλους της ΕΕ, διαβεβαίωσε ότι «η παγκόσμια πολιτική της ΕΕ εστιάζει στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», έχοντας «στόχο την εντατικοποίηση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Ινδο-Ειρηνικού». Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε πολυμερώς, μαζί με την Ινδία, με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, για να αναπτύξουμε τις κοινές πολιτικές μας με επίκεντρο τον IMEC, αλλά και περαιτέρω».

Σήμερα, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Κατάρ, όπου αύριο Σάββατο θα έχει συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ