Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Μόσχα ξαναβάζει στο «τραπέζι» την «κατάληψη του Κιέβου»

Το καλοκαίρι θα αρχίσουν να παραδίδονται F-16 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Δανία

Σε νέες απειλές για προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο, προκειμένου να αναγκαστούν η Ουκρανία και η «Δύση» να διαπραγματευτούν, προχώρησε η Μόσχα, λίγες μέρες μετά τις αναφορές ότι οι εχθροπραξίες θα φτάσουν στα σύνορα της ΕΕ. Οι εν λόγω δηλώσεις, ανεξάρτητα από το κατά πόσο συμβαδίζουν με τους τρέχοντες σχεδιασμούς επί του πεδίου, αντανακλούν την προετοιμασία και των δύο στρατοπέδων για παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, δήλωσε σε ΜΜΕ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να «φτάσει στο Κίεβο», λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί αργότερα, αν όχι άμεσα.

«Πού να σταματήσουμε; Δεν ξέρω... Θα είναι το Κίεβο; Ναι, πιθανότατα θα πρέπει να είναι το Κίεβο. Αν όχι τώρα, τότε... ίσως σε κάποια άλλη φάση της εξέλιξης αυτής της σύγκρουσης», είπε.

Η κατάληψη του Κιέβου με την έννοια της ανατροπής της «φιλοδυτικής» κυβέρνησης υπό τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, παραμένει στόχος της ρωσικής εισβολής και μάλιστα προχτές ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επανέλαβε την «αποναζιστικοποίηση» ως απαραίτητο όρο για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Ο Μεντβέντεφ σχολίασε ότι «αυτό το καθεστώς πρέπει να πέσει, πρέπει να καταστραφεί» και τότε «θα πρέπει να εμφανιστούν εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι που έχουν επίγνωση της ευθύνης τους για το μέλλον του λαού». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα δεν είναι ο Ζελένσκι, «οι ελίτ που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στο Κίεβο πρέπει να φύγουν».

Ο Β. Ζελένσκι με την Δανή πρωθυπουργό τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η απόφαση της Κοπεγχάγης να δώσει F-16 στο Κίεβο
Ο Β. Ζελένσκι με την Δανή πρωθυπουργό τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η απόφαση της Κοπεγχάγης να δώσει F-16 στο Κίεβο
Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας ότι το Κίεβο είναι «μια διεθνής απειλή» για τη Ρωσία, επειδή «αν και είναι μια ρωσική πόλη στις ρίζες της, ελέγχεται από μια διεθνή ταξιαρχία αντιπάλων της Ρωσίας με επικεφαλής τις ΗΠΑ».

Ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε επίσης και στη μακροχρόνια ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, για την οποία προετοιμάζονται τα δύο στρατόπεδα, λέγοντας ότι ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία θα συνεχίσει να ενισχύει τις «αμυντικές» της ικανότητες «για να καταλάβουν όλοι ότι τα αποθέματά μας είναι γεμάτα»...

Λίγες μέρες πριν, υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, ο Κ. Γκαβρίλοφ, είχε εκτιμήσει ότι η «Δύση» θα «ρίξει τους τόνους» και θα διαπραγματευτεί όταν «τα ρωσικά στρατεύματα θα πλησιάσουν τα σύνορα της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας κ.ά.».

Αλλά και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα, κάλεσε τις ρωσικές δυνάμεις να αξιοποιήσουν τις επιτυχίες στο πεδίο της μάχης και οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια για νέες κατακτήσεις να προετοιμαστεί καλά.

Η κατάληψη της πόλης σημαίνει ότι η γραμμή του μετώπου απομακρύνεται περισσότερο από την κοντινή πόλη Ντονέτσκ, προστατεύοντάς την και διευκολύνοντας τις ρωσικές δυνάμεις να προωθηθούν δυτικά.

Κυρώσεις και αντιαρματικοί πύραυλοι από τη Βρετανία

Η Βρετανία πρόσθεσε 50 νέες οντότητες στη λίστα κυρώσεων για τη Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Κάμερον, να λέει ότι «οι κυρώσεις μας στερούν από τον Πούτιν τους πόρους που χρειάζεται απεγνωσμένα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του».

Το Λονδίνο είπε ότι οι στόχοι των κυρώσεων είναι άνθρωποι και επιχειρήσεις που προμηθεύουν πυρομαχικά, όπως συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, πυραύλους και εκρηκτικά. Περιλαμβάνουν κατασκευαστές όπλων και εργαλειομηχανών.

Η εταιρεία πτήσεων «224th Flight Unit State Airlines» και ο διευθυντής της έχουν στοχοποιηθεί μετά από αναφορές ότι εμπλέκονται στη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, ενώ στις κυρώσεις περιλαμβάνονται και τρεις κινεζικές εταιρείες.

Παράλληλα, η Βρετανία θα στείλει 200 ακόμη αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία και θα εκπαιδεύσει επιπλέον 10.000 Ουκρανούς στρατιώτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαπς, προσθέτοντας πως οι αντιαρματικοί πύραυλοι «Brimstone» είχαν προηγουμένως «σημαντικό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης».

Η Δανία θα δωρίσει τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας της σκανδιναβικής χώρας. Το τελικό χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από το πότε οι Ουκρανοί πιλότοι θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευση για να πετάξουν τα αεροπλάνα.

Εξι Ουκρανοί πιλότοι παρακολουθούν εκπαίδευση F-16 στη Δανία. Στα τέλη Αυγούστου, η Ολλανδία ανακοίνωσε προθυμία να δωρίσει 42 αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία και η Δανία υποσχέθηκε να στείλει 19 τέτοια μαχητικά στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε, επικαλούμενο «έξι πηγές», ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους - εδάφους.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το αν το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους, «ιδιαίτερα έναν τέτοιο μεγάλο αριθμό».

Γερμανία: Δύο ψηφίσματα στη Βουλή για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Η συζήτηση για τον απολογισμό των δύο χρόνων πολέμου στην Ουκρανία διεξάγεται από χτες στη Βουλή της Γερμανίας, με την κατάθεση δύο ξεχωριστών ψηφισμάτων, τόσο από τα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση για την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Το Κίεβο ζητά επίμονα αυτά τα οπλικά συστήματα και η αποστολή τους θα αποτελούσε την άρση άλλης μιας «κόκκινης γραμμής» για τη Γερμανία.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, με διαφωνίες και διαφορετικές τάσεις, ζητούν με μια γενική διατύπωση την «παράδοση περαιτέρω οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς», σημειώνοντας ότι «η Ρωσία υπό την ηγεμονία του Πούτιν είναι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη». Δεν αναφέρονται όμως ρητά στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Taurus», που ζητάει το Κίεβο.

Η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) σε δικό της ψήφισμα κατονόμασε συγκεκριμένα την αποστολή πυραύλων «Taurus» που μπορούν να πλήξουν στόχους ακόμη και σε απόσταση 500 χλμ. Η πρόταση αυτή τελικά δεν υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Πάντως, αρμόδια για τις εξαγωγές όπλων δεν είναι η Βουλή, αλλά το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο προεδρεύει ο καγκελάριος και συμμετέχουν οι υπουργοί Αμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών σε μυστικές συνεδριάσεις.

Πολωνοί αγρότες: Διαμαρτυρίες με γεωπολιτικό φόντο

Η πολωνική κυβέρνηση καταγγέλλει προσπάθεια των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών να επηρεάσουν τις συνεχιζόμενες, πολύμηνες κινητοποιήσεις των αγροτών και των μεταφορικών εταιρειών στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας.

«Κατά την άποψή μας, αντιουκρανικά συνθήματα που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων αποκλεισμών δρόμων από αγρότες» οφείλονταν σε προσπάθεια «της ρωσικής κατασκοπείας» προκειμένου να «διεισδύσει» και ακόμη και να «πάρει τον έλεγχο» των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση αναφέρεται σε πανό που εξυμνούσε τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, καλώντας τον να «βάλει τάξη στην Ουκρανία», κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης στο Κίεβο.

Αγρότες στην Πολωνία διαδηλώνουν το τελευταίο διάστημα εναντίον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και της εισαγωγής φθηνών αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, ενώ είχαν προηγηθεί για πολλούς μήνες αποκλεισμοί στα σύνορα από μεταφορικές εταιρείες της Πολωνίας. Τις τελευταίες μέρες απέκλεισαν δρόμους και κόμβους σε διάφορους τομείς της χώρας και στα σύνορα με την Ουκρανία και άδειασαν σιτηρά που μετέφεραν ουκρανικά φορτηγά σε συνοριακή διέλευση.

Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην κοινότητα Γκορζίτσκι, σε τρακτέρ που συμμετείχε στην κινητοποίηση είχαν τοποθετηθεί σοβιετική σημαία και πανό με τη φράση «Πούτιν, καθάρισε την Ουκρανία, τις Βρυξέλλες και τους κυβερνώντες μας», σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ. Η εισαγγελία διενεργεί έρευνα σε βάρος αγρότη για «προπαγάνδα υπέρ του φασισμού, του κομμουνισμού ή άλλων αυταρχικών μορφών διακυβέρνησης»...

ΗΠΑ και Βρετανία στηρίζουν Ρούτε για γγ του ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζει τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ως επόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Ρούτε, ο οποίος θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, είχε εκφράσει πέρυσι το ενδιαφέρον του για τη θέση.

Νωρίτερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ρούτε.

Ο Μαρκ Ρούτε, ο οποίος είναι ο πρωθυπουργός με την πιο μακροχρόνια θητεία στην Ολλανδία, είχε ανακοινώσει τον Ιούλη ότι αποχωρεί από την ολλανδική πολιτική, αλλά παραμένει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Ρούτε είναι αυτήν τη στιγμή ο μοναδικός επίσημος υποψήφιος για τη θέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ