ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κομμάτι κομμάτι εμπορευματοποιείται το δημόσιο σύστημα Υγείας

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νίκαιας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του τομογράφου
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νίκαιας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του τομογράφου
«Τα χειρουργεία θα γίνονται rotation (κυκλικά). Θα πραγματοποιούνται ανά κλινική ο προγραμματισμός και οι βάρδιες. Δεν γίνεται να χειρουργεί ο ίδιος γιατρός το πρωί και ο ίδιος το βράδυ. Τα απογευματινά ιατρεία είναι ιδιωτικοποίηση; Δεν είναι. Είναι συμπληρωματικό μέτρο».

Τις παραπάνω φαιδρότητες ξεστόμισε ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του τιμοκαταλόγου για τις επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία.

Οπως είπε ο υπουργός, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα βγει η απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών - επί πληρωμή - χειρουργείων, με την ισχύ να ξεκινά από τη δημοσίευσή της.

Αρνούμενος ξανά να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, έκανε ξεκάθαρο για μια ακόμα φορά ότι σε σχέση με το προσωπικό η κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, αναμάσησε ξανά τις «6.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ», τις οποίες η κυβέρνηση εξαγγέλλει εδώ και μια πενταετία, που ακόμη κι αν κάποια στιγμή γίνουν δεν φτάνουν ούτε για τις αναπληρώσεις παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων, ενώ, όπως είπε, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, «το προσωπικό του ΕΣΥ είναι περισσότερο από ποτέ», με τους μόνιμους εργαζόμενους να έχουν μειωθεί κατά 20.000 μες στην πανδημία.

6 μήνες μετά ούτε μια πρόσληψη και μια ακόμα ανάθεση

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας στην τροχιά της περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση παραδίδει το ένα μετά το άλλο τα κομμάτια στα χέρια ιδιωτών. Χτες, Δευτέρα, στις 10 το πρωί, στο Νοσοκομείο Νίκαιας ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την παράδοση της υπηρεσίας διενέργειας και διάγνωσης αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών σε ιδιώτες για ακόμη 6 μήνες (καθώς είχε λήξει ο προηγούμενος) έναντι 60.000 ευρώ.

Οπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο, η γνωμάτευση/διάγνωση επειγουσών αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών «θα παρέχονται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια γενικών εφημεριών του νοσοκομείου και θα καλύπτουν τουλάχιστον 4 εφημερίες ανά μήνα. Ο προσδιορισμός των εφημεριών κατά τις οποίες θα παρέχονται οι υπηρεσίες θα πραγματοποιείται από το νοσοκομείο ανά μήνα».

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με κάθε σύμπραξη με ιδιώτες και κάθε πληρωμή ...«ενισχύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος Υγείας». Και σε αυτήν την περίπτωση αρνείται να πράξει το αυτονόητο, αρνείται εδώ κι έναν χρόνο να ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων του νοσοκομείου για την άμεση προκήρυξη τουλάχιστον 5 θέσεων γιατρών ακτινοδιαγνωστών (ακτινολόγων) με βαθμό επιμελητή Α' και μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Η αυριανή απεργία πρώτος σταθμός του αγώνα για το Νοσοκομείο Λαμίας

Από τη σύσκεψη σωματείων και φορέων
Από τη σύσκεψη σωματείων και φορέων
Να αποτελέσει η αυριανή απεργία το ξεκίνημα ενός μαζικού και συντονισμένου αγώνα για να μπει ένα τέλος στην κατάρρευση του Νοσοκομείου Λαμίας αποφάσισαν σωματεία, σύλλογοι και φορείς της Φθιώτιδας που ανταποκρίθηκαν στην «κραυγή αγωνίας» του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και συμμετείχαν μαζικά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, γυναίκες, φοιτητές στάθηκαν στο πλευρό των υγειονομικών στο Νοσοκομείο Λαμίας και στα Κέντρα Υγείας της Φθιώτιδας, διατρανώνοντας ότι «δεν πάει άλλο με την τραγική κατάσταση και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό». Απαίτησαν δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό και αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους απέναντι στην πολιτική του «πάμε κι όπου βγει», της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του «κόστους - οφέλους».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων, όπως του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας, των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκαν η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής για την παραπέρα οργάνωση του αγώνα, η έναρξη συλλογής υπογραφών σε ψήφισμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, η διεξαγωγή μεγάλου συλλαλητηρίου το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης η συμμετοχή στην αυριανή απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του Σωματείου και εκφράζοντας την στήριξη του Κόμματος στον αγώνα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Λαμίας και των ΚΥ Φθιώτιδας.

Στην τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας της Φθιώτιδας αναφέρθηκαν ο Δημήτρης Δανομαρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, και ο Θανάσης Αδάμ, μέλος της διοίκησης, τονίζοντας τις σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, με αποτέλεσμα τμήματα να υπολειτουργούν, με εμφανή τον κίνδυνο να κλείσουν. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η λειτουργία του νοσοκομείου στηρίζεται στο 47% του οργανογράμματος σε γιατρούς, με σημαντικό πρόβλημα σε κλινικές όπως η Ουρολογική και η Πνευμονολογική, και την Παιδιατρική να βρίσκεται ένα βήμα πριν το κλείσιμο. «Το λιγοστό προσωπικό είναι εξουθενωμένο και ο αριθμός τους απλά δεν φτάνει! Είναι φανερό ότι το νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του λαού της Φθιώτιδας», τονίστηκε μεταξύ άλλων, με τους υγειονομικούς που πήραν τον λόγο στη σύσκεψη να καταγγέλλουν συνεχείς μετακινήσεις με «εντέλλεσθε» της διοίκησης, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά.

«Παρών» στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λαμίας δήλωσαν οι εκπρόσωποι των σωματείων και φορέων που πήραν τον λόγο στη σύσκεψη. Τόνισαν ότι η διάλυση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, η ακρίβεια, το τσάκισμα των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η διάλυση της δημόσιας Παιδείας, το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, έχουν κοινό παρονομαστή την πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, θυσιάζοντας τις ανάγκες και τις ζωές των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Αμεσα να έρθει νόμος για να συνεχίσουν να εργάζονται οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή πανεργατική απεργία

Αμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται οι εκατοντάδες έμπειροι ειδικευόμενοι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία απαιτεί η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων για την Υγεία, καθώς, όπως επισημαίνει, την Πέμπτη λήγουν οι συμβάσεις τους και απολύονται εκατοντάδες πανελλαδικά.

Παρά τις συναντήσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες τόσο με υπηρεσιακούς παράγοντες στα κατά τόπους νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας, όπου με αγωνία θέτουν τα ερωτήματά τους οι εργαζόμενοι, όσο και στη συνάντηση με τον υφυπουργό κατά τη διάρκεια της πανυγειονομικής απεργιακής κινητοποίησης την περασμένη Πέμπτη, «όχι απλά δεν υπήρξε ανταπόκριση στην κραυγή αγωνίας και για το εργασιακό μέλλον των συναδέλφων αλλά και για καίρια τμήματα των νοσοκομείων που θα "κρεμάσουν" με την αποχώρησή τους, αλλά παρουσιάστηκε ως "κανονικότητα" ότι "αυτοί εκπαιδεύτηκαν, θα πάρουν σειρά τώρα άλλοι". Αυτά στο ΕΣΥ των 30.000 κενών θέσεων νοσηλευτών», σχολιάζει η Παναττική Επιτροπή.

Ακόμη σημειώνει ότι πρόκειται για εργαζόμενους που «από την πρώτη στιγμή, παρά τη μικρή ηλικία κι εμπειρία τους, μπήκαν σαν πολεμιστές στην πρώτη γραμμή της μάχης και κάλυψαν θέσεις σε ΜΕΘ, ΤΕΠ, κλινικές, χειρουργεία (αλλά και ΚΥ), ανέλαβαν κανονικά βάρδιες με όλη την ευθύνη (κι όχι ως εκπαιδευόμενοι), στήριξαν το ΕΣΥ την πιο κρίσιμη περίοδο».

Κι όμως: «Γι' άλλη μια φορά και με αφορμή το "άνοιγμα" αιτήσεων για ειδικότητα, κανείς τους ως σήμερα δεν ξέρει αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν».

Οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές μαζί με τα σωματεία που βρίσκονται στον δρόμο του αγώνα, ζητούν το αυτονόητο: «Οχι απλά την ανανέωση των συμβάσεων των ειδικευόμενων νοσηλευτών για λίγο ακόμη», αλλά να μπει τέρμα στο «μαρτύριο της σταγόνας», με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σε Υγεία - Πρόνοια! Και βέβαια, να γίνουν χιλιάδες ακόμη μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού.

Μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία

Παράλληλα, η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων καλεί αύριο στη γενική απεργία και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια (βλ. σελ. 10 - 11). Νωρίτερα, μάλιστα, στις 8.30 π.μ., καλεί σε κινητοποίηση συμπαράστασης στις καθαρίστριες ΣΟΧ που απολύονται στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ