ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΡΦΗ
Ενάντια στην επέλαση των «πράσινων» αρπακτικών στα βουνά της κεντρικής Εύβοιας

Την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της «πράσινης» Ενέργειας στα βουνά της κεντρικής Εύβοιας διατράνωσαν κάτοικοι των χωριών της περιοχής, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, αλλά και πλήθος κόσμου από διάφορες περιοχές της χώρας που συμμετείχαν την Κυριακή στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο βουνό της Δίρφης.

Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης των περιβαλλοντικών μελετών για 9 αιολικούς σταθμούς, με συνολικά 83 ανεμογεννήτριες, την οποία είχαν καταθέσει κάτοικοι και φορείς της περιοχής.

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας, της Κοινότητας του χωριού Καμπιά και του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων (Αθήνας), συμμετέχοντας στην πεζοπορία από το χωριό Στενή μέχρι τον ανεμολογικό ιστό που στήθηκε στη Δίρφη την επόμενη μέρα δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ και με συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, και στη συνέχεια στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης στην πλατεία των Καμπιών.

Δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ακόμα πιο δυναμικά, να μην επιτρέψουν την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της κεντρικής Εύβοιας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γραμματέα της, Ζωή Χαχάμη, και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στους δήμους της Εύβοιας.

ΤΕ Εύβοιας: Να ενταθεί ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης»

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εύβοιας καλεί να ενταθεί ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και στις συνέπειές της, τονίζοντας: «Η απόφαση αυτή, παρότι δίκαια γεμίζει με οργή και αγανάκτηση τους κατοίκους της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Λήφθηκε με βάση το αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαδοχικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, με βάση τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και το οποίο διασφαλίζει τα τεράστια κέρδη των ενεργειακών ομίλων σε βάρος των κατοίκων, των καταναλωτών και του φυσικού περιβάλλοντος».

Ο λαός έχει ήδη πλούσια πείρα από τις συνέπειες της ευρωενωσιακής πολιτικής της «πράσινης μετάβασης», επισημαίνει η Οργάνωση του Κόμματος κι αναφέρεται στο πανάκριβο ρεύμα για τον λαό και τα τεράστια κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους, με την τιμή του ρεύματος το 2023 κατά 83% αυξημένη σε σχέση με το 2019, ενώ οι 8 μεγαλύτεροι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι κατέγραψαν το 2022 κέρδη αυξημένα κατά 140% σε σχέση με το 2021, την τεράστια ακρίβεια στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, καθώς μετακυλίεται και το ενεργειακό κόστος στα λαϊκά νοικοκυριά, τον υπερκορεσμό ανεμογεννητριών στη νότια Εύβοια με εκτεταμένα δίκτυα μέσης τάσης που προκαλούν κάθε καλοκαίρι δεκάδες πυρκαγιές, με προβλήματα κατά τις εργασίες εγκατάστασης σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ όπου πλάι στην διαχρονική πολιτική απαξίωσης της εταιρείας προστέθηκαν τα "πράσινα" χαράτσια της ΕΕ. Αλλά και την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τους κτηνοτρόφους μέσω του "πρασινίσματος" της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπως και το γεγονός ότι στους εργαζόμενους του κλάδου της Ενέργειας εφαρμόζονται όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι των κυβερνήσεων για τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, για τον καθορισμό των μισθών με βάση τις "αντοχές της οικονομίας" κ.λπ.

Η ΤΕ Εύβοιας καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό να βγάλουν συμπεράσματα από τις εξελίξεις στην Ενέργεια: «Είναι πλέον ξεκάθαρο: Φτηνό και επαρκές ρεύμα για τη λαϊκή κατανάλωση, προστασία του περιβάλλοντος και κέρδη για τους ενεργειακούς κολοσσούς δεν συνδυάζονται. Για να κερδίσει ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο!».

Και τονίζει ότι το ΚΚΕ δίνει σταθερά τις δυνάμεις του στον αγώνα ενάντια στην «γκριζοπράσινη» μετάβαση και τις συνέπειες της, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε φτηνό και επαρκές ηλεκτρικό ρεύμα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους. Δηλαδή την ανάγκη να απαλλαγεί ο λαός, η χώρα από το κριτήριο του κέρδους, με κοινωνική - κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και εργατική - λαϊκή εξουσία.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Είναι ώρα ακόμα πιο αποφασιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Φλεβάρη η εκδήλωση της ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ, με τίτλο «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν! Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να νικήσουμε» και ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Θανάσης Παφίλης στην ομιλία του τόνισε πως το ΚΚΕ «Απευθύνει κάλεσμα στον λαό να δυναμώσει τον αγώνα του απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση που ξεδιπλώνεται σε όλα τα μέτωπα, που φέρνει δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση από τα λαϊκά στρώματα που παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν. Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν αυταπάτες. Απέναντί μας έχουμε τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την εξουσία τους, την κυβέρνηση της ΝΔ, τα άλλα κόμματα του συστήματος που τα υπηρετούν και δίνουν συναίνεση ενώ καβγαδίζουν για λεπτομέρειες. Απέναντί μας έχουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις εχθρικές για τον λαό κατευθύνσεις της. Εχουμε ένα σάπιο σύστημα που μετρά τα πάντα με το κέρδος και θυσιάζει γι' αυτό όλες τις ανάγκες μας.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα της μάχης, της οργάνωσης, της αλληλεγγύης, της ακόμα πιο αποφασιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Δεν είναι, όμως, ανίκητοι, δεν είναι παντοδύναμοι. Ειδικά όταν απέναντί τους έχουν τον λαό, που είναι κι αυτός αποφασισμένος να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται και του τα στερούν. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα αυτές τις μέρες, σε όλη τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Αποδεικνύεται στα μπλόκα των αγροτών, στα συλλαλητήρια των φοιτητών, στις απεργιακές μάχες των εργατών».

Για τις εξελίξεις με την εμπλοκή της χώρας μας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς τόνισε: «Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας βρίσκονται ήδη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται με βάση τον ΝΑΤΟικό "οδικό χάρτη" για μια συμφωνία για τα Ελληνοτουρκικά, στην πραγματικότητα έναν "επώδυνο συμβιβασμό" για να προχωρήσει η συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του Αιγαίου. Η κούρσα εξοπλισμών στην οποία εμπλέκουν και τους δύο γειτονικούς λαούς οι κυβερνήσεις, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δεν έχει σχέση με την άμυνα της χώρας μας.

Και οι νέοι εξοπλισμοί, που θα ακριβοπληρώσει ο λαός, θα αξιοποιηθούν όπως και οι παλιότεροι. Οπως αξιοποιείται τώρα η φρεγάτα "Υδρα", που σαλπάρει για την Ερυθρά Θάλασσα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, για να πάρει μέρος σε μια αποστολή που θα ρίξει καινούριο "λάδι στη φωτιά" της σφαγής στη Μέση Ανατολή, θα βάλει σε κίνδυνο το προσωπικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, για να διαφυλαχθούν τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Κλείνοντας την ομιλία του στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ στις επερχόμενες ευρωεκλογές: «Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική, φιλολαϊκή λύση για τον τόπο μας. Στην πορεία του αγώνα για αυτή την εργατική - λαϊκή διακυβέρνηση και εξουσία, μπορούν ο λαός και οι εργαζόμενοι να υπολογίζουν στην απόσπαση και νέων κατακτήσεων στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Μόνο αν συνδεθεί με αυτή την προοπτική, το ρεύμα αμφισβήτησης που αναδύεται σήμερα, θα μετατραπεί σε ένα ισχυρό, ριζοσπαστικό ρεύμα, που θα μπορεί να αντιπαρατεθεί ολομέτωπα με το κεφάλαιο και τη στρατηγική του. Βαδίζουμε με αυτήν την πυξίδα, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε κατακτήσεις στο σήμερα, να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα, να πάρουμε ανάσες ανακούφισης, αλλά και αισιοδοξίας. Και η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα είναι η καλύτερη συμβολή σε αυτή την υπόθεση».


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»
Αντιπαράθεση για τα συμφέροντα των ομίλων, όχι για την προστασία του περιβάλλοντος

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Μαζί με τον λαό σε κάθε περιοχή ενάντια στην επέλαση των μονοπωλίων των ΑΠΕ

Την έγκριση του κανονισμού για την «αποκατάσταση της φύσης» σχολιάζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της, στην οποία σημειώνει:

«Αποτελεί πρόκληση η ΕΕ να διακηρύσσει την αποκατάσταση της φύσης. Αλήθεια, ποιος μιλάει; Η ΕΕ των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που αφαιρούν χιλιάδες ζωές και καταστρέφουν το περιβάλλον, που οι νόμοι της παρέχουν κάθε είδους ασυλία στις μεγάλες βιομηχανίες και τους ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους να καταστρέφουν κατά συρροή το περιβάλλον;

Η ουσία του κανονισμού για τη λεγόμενη "αποκατάσταση της φύσης", που εγκρίθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, συμπυκνώνεται στο άρθρο 6. Αυτό προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία υποχρέωση αποκατάστασης, διατήρησης και προστασίας της φύσης, ακόμη και σε περιοχές Νatura, όταν πρόκειται για εγκατάσταση και λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), επειδή αποτελούν "υπέρτερο δημόσιο συμφέρον"! Για τέτοιου είδους ...αποκατάσταση της φύσης μιλάνε.

Ο κανονισμός παρέχει επίσης τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να μεταθέτουν στις ελληνικές καλένδες ή και να ματαιώνουν εντελώς και τις όποιες ελάχιστες υποχρεώσεις αποκατάστασης εδαφών, οικοσυστημάτων κ.ά. με διάφορες "ρήτρες ευελιξίας" και προσχήματα.

Η αντιπαράθεση που για άλλη μία φορά έλαβε χώρα με επίκεντρο την ψήφο στο Ευρωκοινοβούλιο, αντανακλά ξεχωριστά συμφέροντα μεγάλων ομίλων. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και ακροδεξιά (ECR και ID - ομάδα Λεπέν) υπερασπίζονται τους καπιταλιστές του αγροτοδιατροφικού τομέα και βιομηχανικών κλάδων, που θεωρούν ότι "ρίχνονται" από την επίσπευση της "πράσινης μετάβασης". Σοσιαλδημοκράτες κάθε απόχρωσης (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, "Left") και οι Πράσινοι προωθούν από την άλλη πλευρά συμφέροντα του καπιταλιστικού στρατοπέδου που επενδύει εδώ και χρόνια σε "πράσινα" έργα, υποδομές, τεχνολογίες κ.λπ.

Με βάση τον κανονισμό τα μονοπώλια της "γκριζοπράσινης ανάπτυξης" έχουν "λευκή επιταγή" να φυτεύουν ανεμογεννήτριες σε βουνά, δάση και θάλασσες, να σπέρνουν φωτοβολταϊκά σε κάθε σπιθαμή καλλιεργήσιμης γεωργικής γης, όπως βολεύει τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για άλλη μία φορά κατήγγειλε τις επιδιώξεις των δύο ανταγωνιζόμενων μπλοκ του κεφαλαίου, που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και τα λαϊκά συμφέροντα. Καταψήφισε τόσο την τροπολογία απόρριψης των ακροδεξιών, όσο και τον επικίνδυνο κανονισμό.

Το ΚΚΕ παλεύει σταθερά μαζί με τον λαό σε κάθε περιοχή ενάντια στην επέλαση των μονοπωλίων των ΑΠΕ, στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και στις συνέπειές της. Την αποκατάσταση της φύσης μπορεί να την επιβάλει ο λαός μόνο αν αυτός απαλλαγεί από την εξουσία των μονοπωλίων και την καπιταλιστική οικονομία που έχει κριτήριο το κέρδος. Με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την εξουσία στα δικά του χέρια σε έναν δρόμο ανάπτυξης προς το δικό του συμφέρον, που θα σέβεται και θα προστατεύει ολοκληρωμένα τον άνθρωπο, τη φύση και το περιβάλλον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ