Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΡΦΗ
Ενάντια στην επέλαση των «πράσινων» αρπακτικών στα βουνά της κεντρικής Εύβοιας

Την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της «πράσινης» Ενέργειας στα βουνά της κεντρικής Εύβοιας διατράνωσαν κάτοικοι των χωριών της περιοχής, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, αλλά και πλήθος κόσμου από διάφορες περιοχές της χώρας που συμμετείχαν την Κυριακή στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο βουνό της Δίρφης.

Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης των περιβαλλοντικών μελετών για 9 αιολικούς σταθμούς, με συνολικά 83 ανεμογεννήτριες, την οποία είχαν καταθέσει κάτοικοι και φορείς της περιοχής.

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας, της Κοινότητας του χωριού Καμπιά και του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων (Αθήνας), συμμετέχοντας στην πεζοπορία από το χωριό Στενή μέχρι τον ανεμολογικό ιστό που στήθηκε στη Δίρφη την επόμενη μέρα δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ και με συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, και στη συνέχεια στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης στην πλατεία των Καμπιών.

Δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ακόμα πιο δυναμικά, να μην επιτρέψουν την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της κεντρικής Εύβοιας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γραμματέα της, Ζωή Χαχάμη, και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στους δήμους της Εύβοιας.

ΤΕ Εύβοιας: Να ενταθεί ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης»

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εύβοιας καλεί να ενταθεί ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και στις συνέπειές της, τονίζοντας: «Η απόφαση αυτή, παρότι δίκαια γεμίζει με οργή και αγανάκτηση τους κατοίκους της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Λήφθηκε με βάση το αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαδοχικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, με βάση τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και το οποίο διασφαλίζει τα τεράστια κέρδη των ενεργειακών ομίλων σε βάρος των κατοίκων, των καταναλωτών και του φυσικού περιβάλλοντος».

Ο λαός έχει ήδη πλούσια πείρα από τις συνέπειες της ευρωενωσιακής πολιτικής της «πράσινης μετάβασης», επισημαίνει η Οργάνωση του Κόμματος κι αναφέρεται στο πανάκριβο ρεύμα για τον λαό και τα τεράστια κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους, με την τιμή του ρεύματος το 2023 κατά 83% αυξημένη σε σχέση με το 2019, ενώ οι 8 μεγαλύτεροι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι κατέγραψαν το 2022 κέρδη αυξημένα κατά 140% σε σχέση με το 2021, την τεράστια ακρίβεια στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, καθώς μετακυλίεται και το ενεργειακό κόστος στα λαϊκά νοικοκυριά, τον υπερκορεσμό ανεμογεννητριών στη νότια Εύβοια με εκτεταμένα δίκτυα μέσης τάσης που προκαλούν κάθε καλοκαίρι δεκάδες πυρκαγιές, με προβλήματα κατά τις εργασίες εγκατάστασης σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ όπου πλάι στην διαχρονική πολιτική απαξίωσης της εταιρείας προστέθηκαν τα "πράσινα" χαράτσια της ΕΕ. Αλλά και την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τους κτηνοτρόφους μέσω του "πρασινίσματος" της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπως και το γεγονός ότι στους εργαζόμενους του κλάδου της Ενέργειας εφαρμόζονται όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι των κυβερνήσεων για τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, για τον καθορισμό των μισθών με βάση τις "αντοχές της οικονομίας" κ.λπ.

Η ΤΕ Εύβοιας καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό να βγάλουν συμπεράσματα από τις εξελίξεις στην Ενέργεια: «Είναι πλέον ξεκάθαρο: Φτηνό και επαρκές ρεύμα για τη λαϊκή κατανάλωση, προστασία του περιβάλλοντος και κέρδη για τους ενεργειακούς κολοσσούς δεν συνδυάζονται. Για να κερδίσει ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο!».

Και τονίζει ότι το ΚΚΕ δίνει σταθερά τις δυνάμεις του στον αγώνα ενάντια στην «γκριζοπράσινη» μετάβαση και τις συνέπειες της, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε φτηνό και επαρκές ηλεκτρικό ρεύμα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους. Δηλαδή την ανάγκη να απαλλαγεί ο λαός, η χώρα από το κριτήριο του κέρδους, με κοινωνική - κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και εργατική - λαϊκή εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ