ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Μαχητικά συνεχίζουν και κλιμακώνουν με πανελλαδικό συλλαλητήριο

Τα ονόματα των θυμάτων στα Τέμπη έγραψαν μπροστά στη Βουλή κατά τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα

Προετοιμάζοντας πανελλαδική κινητοποίηση τη μέρα ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για την ίδρυση «μη κερδοσκοπικών» πανεπιστημίων, οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν την αγωνιστική δράση που ξετυλίγεται εδώ και 8 βδομάδες, φέρνοντας στο προσκήνιο τις πραγματικές σύγχρονες.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλη μια Πέμπτη βρέθηκαν στον δρόμο οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, που με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο κέντρο της πόλης απαίτησαν ξανά δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Δήλωσαν ξεκάθαρα για μια ακόμα φορά μέσα από τα συνθήματά τους ότι «Δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», ότι «θέλουν δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Πτυχία για δουλειά, πτυχία με αξία, όχι διαβατήρια για την ανεργία» διατρανώνοντας πως «όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς». Καθώς το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, οι φοιτητικοί σύλλογοι έστειλαν ξανά το ηχηρό, ξεκάθαρο μήνυμά τους ότι απορρίπτεται, μετά και από Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες καταδικάζονται οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΕΕ που χάραξαν τον δρόμο για το σημερινό νομοσχέδιο.

«Δεν θα συγκαλυφθεί, δεν θα ξεχαστεί, δεν θα σβηστεί»

Καθώς η πορεία προσέγγιζε το Σύνταγμα, φοιτητές και φοιτήτριες έγραψαν μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη ένα προς ένα τα ονόματα και τις ηλικίες των 57 νεκρών του εγκλήματος στα Τέμπη. Τα ονόματα που είχαν γραφτεί στο πλαίσιο του μεγάλου συλλαλητηρίου της Τετάρτης, σβήστηκαν αργά το βράδυ της ίδιας μέρας με υδροφόρες από συνεργεία του δήμου Αθηναίων. Καθώς εξελισσόταν χτες ένα μπαλάκι ευθυνών για την ενέργεια που προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις, οι φοιτητικοί σύλλογοι απάντησαν έμπρακτα στην πρόκληση και αποκατέστησαν τα ονόματα των θυμάτων που ξαναβρήκαν τη θέση τους γραμμένα με κόκκινη μπογιά, με το πανό των φοιτητικών συλλόγων να δηλώνει «Δεν ξεχνάμε. Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί! `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» και εκπροσώπους τους να τονίζουν ότι «αυτό το έγκλημα ούτε θα σβηστεί ούτε θα συγκαλυφθεί ούτε θα ξεχαστεί», αναδεικνύοντας τις ευθύνες αυτών «που βάζουν τα κέρδη των λίγων πάνω από τη ζωή των πολλών».

Με συνθήματα ενάντια σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, τα ίδια στα οποία ένωσαν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους από κάθε χώρο στα προχτεσινά μεγάλα συλλαλητήρια, δηλώνοντας πως οι ζωές και οι σπουδές είναι πάνω από τα κέρδη, οι φοιτητές παρέμειναν στο Σύνταγμα, με το συλλαλητήριο να ολοκληρώνεται αργότερα στην οδό Πανεπιστημίου.

Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Νέα μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με τα συνθήματα και τα πανό τους απαίτησαν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, πτυχία με αξία.

Μήνυμα συνέχισης αλλά και κλιμάκωσης του αγώνα τους και με τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων τη μέρα ψήφισης του άδικου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έστειλαν για ακόμη μια φορά φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, με μαχητικό συλλαλητήριο χτες και στην Πάτρα.

«Οι φοιτητές δεν είναι κουμπαράς, να παίρνει το πτυχίο μονάχα ο λεφτάς», ακούστηκε δυνατά για ακόμη μία φορά στη συγκέντρωση και στην πορεία στους δρόμους της πόλης, όπως και «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, εμείς αγωνιζόμαστε για δωρεάν σπουδές».

Παίρνοντας δύναμη από την προχτεσινή παρουσία τους στη μεγάλη 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη, δήλωσαν ότι οι φοιτητές δεν ξεχνούν τι συνέβη, αγωνίζονται για τις ζωές και το μέλλον τους, για δουλειές με δικαιώματα, απέναντι στην πολιτική που «γεννά» τέτοια εγκλήματα, που ευθύνεται και για την ιδιωτικοποίηση τομέων όπως και η Παιδεία, οδηγώντας τους σε αβέβαιο μέλλον.

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, καθώς και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής.

Με τις τσάντες και τις μπογιές τους...

Αθήνα
Αθήνα
Χιλιάδες μαθητές συμμετείχαν στις 28 Φλεβάρη στη μεγάλη απεργία, διαδηλώνοντας και απαιτώντας το έγκλημα στα Τέμπη να μη συγκαλυφθεί.

Σε δεκάδες σχολεία, αυτές τις μέρες μαθητές παίρνουν πρωτοβουλίες για τον έναν χρόνο του εγκλήματος, δηλώνοντας ότι δεν ξεχνάνε και συνεχίζουν τον αγώνα για να δικαιωθούν τα θύματα και οι οικογένειές τους, για τις δικές τους ζωές.

Εκδηλώσεις από φορείς στη Βόρεια Ελλάδα

Εκδηλώσεις για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή με πρωτοβουλία φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, και εξέπεμψαν το μήνυμα ότι το έγκλημα αυτό δεν να ξεχαστεί.

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Καλαμαριάς πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης - συναυλία, στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού. Οι μαθητές ζωγράφισαν συνθήματα, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσικές, ποιήματα και θεατρικά δρώμενα.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Πανοράματος, με τη στήριξη των Συλλόγων Γονέων του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Πανοράματος, πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης στο κέντρο πολιτισμού στο δημαρχείο Πανοράματος. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με έργα και δρώμενα που ετοίμασαν οι μαθητές με τη στήριξη των εκπαιδευτικών.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Στις Σέρρες με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων πραγματοποιήθηκε συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών.

Γιγαντοπανό της ΚΝΕ στην Πάτρα

Το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα στέλνουν από το κέντρο της Πάτρας, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη, οι Οργανώσεις Αχαΐας της ΚΝΕ. Με γιγαντοπανό που ανάρτησαν χτες το πρωί στο κτίριο του Μεγάρου Λόγου - Τέχνης στην πλατεία Γεωργίου, δηλώνουν ότι τίποτα δεν μπορεί να ξεχαστεί!

«Ενας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη - Δε φεύγει ο θυμός - Δε σβήνει η οργή - Είτε με τα κέρδη τους είτε με τη ζωή! Δεν ξεχνάμε!», τονίζεται αποφασιστικά, σε συνέχεια και των προηγούμενων δραστηριοτήτων της Οργάνωσης για το ίδιο θέμα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να λάμψει η αλήθεια - Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών

Την απαίτηση των συγγενών των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που απέργησαν στις 28 Φλεβάρη, ώστε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, μετέφερε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, τόνισε τα εξής στην ομιλία του:

«Την ώρα που μιλάτε για "κράτος δικαίου" της ΕΕ, υπάρχουν 57 νεκροί, ολοζώντανοι στη μνήμη ενός ολόκληρου λαού. Ενας χρόνος από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, με ενόχους την πολιτική της ΕΕ που υπηρετούν όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν ακόμα αυτή τη χώρα.

Στο "σκαμνί" οι 4 Οδηγίες της ΕΕ, απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων, κατάτμησης και εμπορευματοποίησης του ΟΣΕ. Οι όμιλοι χωρίς κέρδος δεν εφαρμόζουν συστήματα ασφαλείας. Τα βλέπουν κόστος σε βάρος των κερδών τους.

Σε 202.000 χλμ. πλήρους σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την ΕΕ μόλις τα ...15.000 έχουν εξοπλιστεί με την απαιτούμενη σύγχρονη τεχνολογία τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης (ΕRTMS) και ο στόχος της ΕΕ είναι αυτή να ολοκληρωθεί το ...2050. Με δυο λόγια ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.

Να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη πολιτικών και ποινικών ευθυνών. Να λάμψει η αλήθεια, όπως απαιτούν οι συγγενείς των θυμάτων, κόντρα στον ζήλο της κυβέρνησης να μπαζώσει τον χώρο, να αποκρύψει στοιχεία από την πυρκαγιά. Να μην κλείσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που με επιμονή του ΚΚΕ συγκροτήθηκε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ