ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Σήμερα η συγκέντρωση στο Κερατσίνι όπου θα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο

Στις 3 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη»

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί σε συγκέντρωση σήμερα στις 3 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Οπως αναφέρεται σε ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΕΚ Πειραιά, «η σημερινή περιφερειακή αρχή Αττικής, όπως και οι προηγούμενες, συμφωνώντας με την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, έχει την ευθύνη για μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν τόσο τους εργαζόμενους στον Πειραιά όσο και τους κατοίκους της περιοχής».

Αναφέρεται στην ανάπτυξη στο λιμάνι με την επέκταση του κινεζικού μονοπωλίου και την υλοποίηση του master plan, που μοναδικό στόχο έχει τη γιγάντωση των κερδών της COSCO, σε βάρος των εργαζομένων στο λιμάνι, των ναυτεργατών, των κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος. Επίσης, στην ανάπλαση στον δήμο του Πειραιά, που αποτελεί τη βιτρίνα, πεδίο κερδοφορίας μερίδας του κεφαλαίου στον Τουρισμό, στη Ναυτιλία, στο Εμπόριο, την ώρα που οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους στενάζουν για να τα βγάλουν πέρα.

Αναφέρεται ακόμα στα καζάνια του θανάτου στο Πέραμα και της «Oil One» στη Δραπετσώνα, που ανενόχλητα σπέρνουν καρκίνο χρόνια τώρα, ενώ το ενδεχόμενο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης πλανάται πάνω από την περιοχή. Αλλά και στη δημιουργία νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό Κερατσινίου, που θα αποτελεί μια νέα υγειονομική βόμβα, την ώρα που η κατάσταση των Κέντρων Υγείας πάει από το κακό στο χειρότερο.

«Ολα τα παραπάνω, αλλά και άλλα ζητήματα που θέτουν εργατικά σωματεία και φορείς της περιοχής του ευρύτερου Πειραιά, επιβάλλουν άμεση λύση. Οι ζωές μας βρίσκονται πάνω από τα κέρδη των λίγων. Αυτό απαιτεί οργάνωση του αγώνα και καθημερινή πάλη ενάντια στην πολιτική που υλοποιούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και διαχρονικά οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, ως προέκταση του κεντρικού αστικού κράτους», τονίζει.

Στη συγκέντρωση καλούν επίσης με ανακοινώσεις τους μια σειρά από σωματεία και μαζικοί φορείς του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας και της ευρύτερης περιοχής.

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Αύριο το συλλαλητήριο για τα μεγάλα προβλήματα των σεισμόπληκτων

Στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου

Οι σεισμόπληκτοι ζουν ακόμα στα κοντέινερ
Οι σεισμόπληκτοι ζουν ακόμα στα κοντέινερ
Τρία χρόνια μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις έως και 6,3 Ρίχτερ, στις 3/3/2021, που αναστάτωσαν τον νομό Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια, σχολεία και υποδομές, εκατοντάδες οικογένειες στον νομό Λάρισας και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας βιώνουν την εγκατάλειψη από το κράτος, καθώς διαπιστώνουν με τραγικό τρόπο ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για «άμεση επισκευή και κατασκευή καινούργιων σπιτιών», πλήρη «αποκατάσταση» των πληγέντων, έγιναν καπνός.

Με σύνθημα «Τέρμα πια η κοροϊδία. Δυναμώνουμε την πάλη για να ζήσουν οι σεισμόπληκτοι με αξιοπρέπεια στον τόπο τους», η δημοτική αρχή Τυρνάβου μπαίνει μπροστά, μαζί με τους σεισμόπληκτους και τους δημότες Τυρνάβου, διεκδικώντας από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, όχι μόνο να υλοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης που εξαγγέλθηκαν, αλλά και να υπάρξουν αποζημίωση 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, ώστε να μπορέσουν οι πληγέντες να σταθούν στα πόδια τους.

Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνει μεγάλο συλλαλητήριο αύριο Σάββατο στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου, στο οποίο καλεί να συμμετάσχουν τους σεισμόπληκτους της περιοχής του Δαμασίου, των Δένδρων και της Ποταμιάς Ελασσόνας, αλλά και ευρύτερα τον λαό του δήμου.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Τα αιτήματα του συλλαλητηρίου είναι τα εξής:

-- Να επιδοτηθούν κατά 100% με κρατική αρωγή η επισκευή και η ανακατασκευή των σεισμόπληκτων σπιτιών σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς (1.600 ευρώ/τ.μ.). Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για εκταμίευση των χρημάτων.

-- Να αποζημιωθούν όσοι αποκλείστηκαν λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών.

-- Να παραταθούν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, απαγόρευση των πλειστηριασμών).

-- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μηχανικών της ΓΔΑΕΦ Καταστροφών και της Πολεοδομίας, ώστε να προωθούνται οι φάκελοι των δικαιούχων και να προχωρά η ανοικοδόμηση χωρίς καθυστερήσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες στον δήμο και στην Περιφέρεια.

-- Να εξασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων του δήμου Τυρνάβου. Να εξασφαλιστούν χρηματοδότηση και επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία του δήμου σε μόνιμη και σταθερή βάση.

-- Πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης σε όλο τον δήμο και συνολικά στον νομό Λάρισας, με κρατική χρηματοδότηση.

-- Γενναία χρηματοδότηση του δήμου Τυρνάβου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να πάρει επιπλέον μέτρα στήριξης των πληγέντων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωρά την μπίζνα στο Τατόι

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά με γοργούς ρυθμούς το σχέδιό της για την παράδοση μέρους του κτήματος Τατοΐου σε επιχειρηματικούς ομίλους, που αξιοποιώντας και την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 στην περιοχή, θέλουν να βάλουν στο χέρι ένα ξεχωριστό φιλέτο γης.

Την Τρίτη, υπογράφτηκε από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ η σύμβαση της δεύτερης φάσης των έργων που γίνονται για την αποκατάσταση και αξιοποίηση των κτιρίων για φιλοξενία, εστίαση και αναψυχή, με αρχικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ. Ως στόχος παρουσιάζεται «το κτήμα Τατοΐου να αποτελέσει για την Αττική σημαντικό προορισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέσω φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης». Γίνεται λόγος για τον ιστορικό πυρήνα του κτήματος έκτασης 1.600 στρεμμάτων και καλλιεργούμενης έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων, για προσδοκώμενο αριθμό επισκεπτών - πελατών σε χώρους αναψυχής, εστίασης και μουσειακούς στο 1 εκατ. τον χρόνο.

Πίσω από τα περί σεβασμού στο περιβάλλον και «αειφόρου ανάπτυξης» βρίσκεται μια τεράστια μπίζνα σε έναν ακόμα ελεύθερο χώρο που θα μπορούσε να είναι δωρεάν χώρος πρασίνου και αναψυχής για τον λαό του Λεκανοπεδίου σε μια ευρύτερη δασική έκταση 42.000 περίπου στρεμμάτων, μετατρέποντάς τον σε άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας για λίγους, με το ψευδοεπιχείρημα ότι έτσι μπορεί να συντηρηθεί καλύτερα.

Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να κρυφτεί και μια άλλη επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως δείχνει και η συνεργασία με το κτήμα Dumfries House των βασιλιάδων της Βρετανίας, να «ξεπλυθεί» η βασιλεία στην Ελλάδα, ένας αναχρονιστικός θεσμός, που ο λαός μας έχει βάλει εκεί που του αξίζει, στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

ΝΑΥΠΛΙΟ
Ημερίδα σήμερα με θέμα τις εξαρτήσεις

Ημερίδα με θέμα «Εξαρτήσεις και πρόληψη στη σύγχρονη εποχή», διοργανώνουν σήμερα, Παρασκευή 1 Μάρτη, στις 5 μ.μ., στο Βουλευτικό Ναυπλίου, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της πόλης με τη συμμετοχή του ΚΕΘΕΑ «ΚΥΤΤΑΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ», του ΟΚΑΝΑ «Ελπίδα Ζωή», της Ψυχιατρικής Κλινικής Αργους και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Θα πραγματοποιηθούν οι εξής θεματικές παρουσιάσεις:

  • «Πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών στις τοπικές κοινότητες», από την Αγγελική Μπαβέλλα, ψυχολόγο, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της ΠΕ Αργολίδας «Ελπίδα Ζωής».
  • «Ο ρόλος του σχολείου στην πρόληψη των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών», από τον Παναγιώτη Κατηφέ, κοινωνιολόγο, πρόεδρο της ΑΣΓΜΕ.
  • «Η θεραπευτική προσέγγιση του ΚΕΘΕΑ σε εφήβους και νέους ενήλικες», από τον Γιώργο Παπαμακάριο, υπεύθυνο του προγράμματος ΚΕΘΕΑ «ΚΥΤΤΑΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ».
  • «Η ψυχική υγεία των εφήβων και η πρόληψη των εξαρτήσεων στο στόχαστρο του σχεδίου νόμου», από τον Βασίλη Μπαβέλλα, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝ Ναυπλίου και της ΕΙΝΚΥ Αργολίδας.
ΗΛΕΙΑ
Εντοπίστηκε ανθρώπινη σορός στον Αλφειό

Μια ανθρώπινη σορό πλησίον του φράγματος Φλόκα στην κοίτη του Αλφειού ποταμού στην Ηλεία εντόπισαν και ανέσυραν χτες το μεσημέρι άνδρες της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα και με πληροφορίες από την περιοχή, το ανθρώπινο πτώμα βρέθηκε μέσα σε ρέμα, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της υπηρεσίας που βρίσκονταν στο σημείο, να μην μπορούν να το προσεγγίσουν.

Ο εντοπισμός της σορού πραγματοποιήθηκε το πρωί και για τον απεγκλωβισμό της επιχείρησαν 23 πυροσβέστες με 6 οχήματα. Οπως σημειώνεται, η σορός ίσως αφορά τον αγνοούμενο ταξιτζή από το Πλουτοχώρι, που είχε παρασυρθεί με το αυτοκίνητό του από τα ορμητικά νερά πάνω από τη γέφυρα στην είσοδο του χωριού, στις 15 Ιανουαρίου, και έκτοτε αναζητείται.

Εμπρησμοί στα Εξάρχεια

Την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας προκάλεσε χτες μπαράζ εμπρησμών σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στην περιοχή των Εξαρχείων. Αγνωστοι δράστες προκάλεσαν φωτιά σε όχημα στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου και Τρικόρφου, σε δύο σταθμευμένα οχήματα στην οδό Ζαΐμη στη συμβολή της με την λεωφ. Αλεξάνδρας, όπου υπέστη φθορές και ένα ακόμη όχημα, σε κάδο στην οδό Σαριπόλου, στην οδό Σόλωνος σε μπάζα και σκουπίδια, που επεκτάθηκε και σε ένα ΙΧ, ενώ εκδηλώθηκε φωτιά σε σωρό ρούχων στη συμβολή των οδών Δεληγιάννη και Τρικούπη.

Μετά τους ταυτόχρονους εμπρησμούς στο κέντρο εντοπίστηκε ένα όχημα με δύο επιβάτες στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε πιστόλι. Οι δύο αλλοδαποί άνδρες δεν φέρεται να σχετίζονται με την υπόθεση των εμπρησμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ