ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Ζωντανό και επίκαιρο το μήνυμα της πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση

Πολύμορφη δράση την Παρασκευή 8 Μάρτη: Κινητοποίηση στο υπουργείο Οικογένειας, συμμετοχή στο συλλαλητήριο των φοιτητών και εκδήλωση με σωματεία

«

Τα δικαιώματα των γυναικών δεν χωράνε στην Ευρωπαϊκή Ενωση των επιχειρηματικών ομίλων και των πολέμων. Παλεύουμε ασυμβίβαστα για τη γυναικεία ισοτιμία»: Με το σύνθημα αυτό η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της σε όλη τη χώρα εντείνουν την αγωνιστική τους δράση μπροστά στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Η ΟΓΕ, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Αττικής οργανώνουν την Παρασκευή 8 Μάρτη τις εξής πρωτοβουλίες:

Προχωρούν σε κινητοποίηση στις 8 π.μ. στο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής (Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος).

Συμμετέχουν στις 12 μ. στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι κλιμακώνοντας την πάλη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα.

Επίσης, καλούν σε εκδήλωση, στις 6 μ.μ., σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα Σωματεία Καθαριστριών Αττικής και Πειραιά και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3, Αθήνα), στην οποία θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Οι Καθαρίστριες», από τη θεατρική ομάδα «Η Πρόοδος», σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαγκαράκη.

«Το μήνυμα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Γιατί ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας. Γιατί μόνο συλλογικά μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, ενάντια στην αιτία της γυναικείας ανισοτιμίας, που αποκτά σήμερα νέες μορφές», σημειώνει η ΟΓΕ.

Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Αντιπαλεύουμε την πολιτική της ΕΕ, που στο όνομα "συμφιλίωσης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων" εντείνει την ανισοτιμία εξουθενώνοντας τις εργαζόμενες με νέες μορφές εκμετάλλευσης στις συνθήκες της "ψηφιακής" οικονομίας, με αποτέλεσμα να χάνεται κάθε διάκριση μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου, να αυξάνεται η εντατικοποίηση (...) Δεν ανεχόμαστε η ΕΕ να καταδικάζει τις αυτοαπασχολούμενες να φυτοζωούν πνιγμένες στα χρέη, ανασφάλιστες, χωρίς προστασία της μητρότητας, εγκλωβισμένες ακόμα και τις Κυριακές για να θησαυρίζουν τα μεγαθήρια. Ούτε συμβιβαζόμαστε οι αγρότισσες στην ύπαιθρο να ξεκληρίζονται καθώς βλέπουν τους καρπούς του κόπου τους να πουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί. Γιατί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ ευνοεί τους μεγαλεμπόρους, τους μεσάζοντες, τις μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων, τις "πράσινες" μπίζνες.

Δεν δεχόμαστε την πολιτική της ΕΕ που μας αφήνει απροστάτευτες απέναντι στην εργοδοτική βία, στη βία μέσα στην οικογένεια, στις διαπροσωπικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή την αντιμετωπίζει ως κόστος για το κράτος και τους ομίλους. Γι' αυτό οι κακοποιημένες γυναίκες δεν έχουν την αναγκαία στήριξη του κράτους με δωρεάν δομές και υπηρεσίες στις οποίες θα μπορούν να καταφύγουν για να έχουν βοήθεια οικονομική, νομική, ψυχολογική γι' αυτές και για τα παιδιά τους (...)

Δεν συμβιβαζόμαστε με την εμπορευματοποίηση της Υγείας, ακόμα και της αναπαραγωγικής υγείας, της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, για να γιγαντώνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας. Αντιπαλεύουμε μια από τις ακραίες μορφές εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος και εκμετάλλευσης της γυναίκας, την εμπορική παρένθετη μητρότητα.

Δεν παζαρεύουμε το δικαίωμα της νέας και του νέου στις δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία και όχι με βάση την τσέπη των γονιών τους. Υψώνουμε τη φωνή μας μαζί με το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα της εμπορευματοποίησης της μόρφωσης των παιδιών μας.

Δεν αποδεχόμαστε η ΕΕ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ να σπέρνει τον πόλεμο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σκορπώντας τον θάνατο, τη φτώχεια και την προσφυγιά, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί οι ευρωπαϊκοί όμιλοι. Απαιτούμε: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να γυρίσουν πίσω η ελληνική φρεγάτα, οι Ενοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων. Δεν θα δεχτούμε ως μανάδες τα παιδιά μας να θυσιάζονται για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών μας».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Μείον 32.000 θέσεις εργασίας τον πρώτο μήνα του 2024

«Ρεκόρ» 20ετίας για το αρνητικό ισοζύγιο, σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας είναι με συμβάσεις - λάστιχο

Το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης, τουλάχιστον την τελευταία 20ετία, κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τον πρώτο μήνα του 2024. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον περασμένο Γενάρη έγιναν 195.001 προσλήψεις έναντι 226.998 απολύσεων τον ίδιο μήνα, δηλαδή είχαμε απώλεια 31.997 θέσεων εργασίας, αριθμός που υπερβαίνει και το χειρότερο αποτέλεσμα (29.817) που είχε καταγραφεί τον ίδιο μήνα το 2017.

Οσον αφορά το είδος των νέων προσλήψεων, μόλις το 54,16% ήταν πλήρους απασχόλησης, ενώ το 37,5% ήταν μερικής απασχόλησης και το 8,3% με σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν και 3.956 μετατροπές συμβάσεων, που από πλήρους απασχόλησης έγιναν μερικής και εκ περιτροπής εργασία. Αντίστοιχα, το διάστημα Γενάρης 2023 με Γενάρη 2024 μόνο το 51,53% ήταν με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, το 39,1% με μερική απασχόληση και το 9,37% με εκ περιτροπής εργασία.

Παρά τη σχετική μείωση της ανεργίας λοιπόν τους προηγούμενους μήνες, η ευελιξία στην αγορά εργασίας και κυρίως η υποαπασχόληση τσακίζουν κόκαλα, με εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς να μισοδουλεύουν για ένα σκάρτο χαρτζιλίκι. Παράλληλα επιβεβαιώνεται και η συνεχιζόμενη καθήλωση των μισθών, καθώς σύμφωνα με την «Εργάνη» τον περασμένο Γενάρη συνήφθησαν 11 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούσαν 14.127 μισθωτούς στους οποίους δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ αύξηση. Ενώ, για ακόμα 8 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούσαν 1.898 μισθωτούς, η αύξηση ήταν μόλις 5,7%.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Κάλεσμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ στη σημερινή εκδίκαση

Τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον αγώνα των συναδέλφων τους στα Λιπάσματα Καβάλας, οι οποίοι σήμερα, Τρίτη, θα δώσουν μια ακόμα μάχη στις 9 π.μ. στον Αρειο Πάγο, καλεί το ΠΑΜΕ.

Σημειώνεται ότι σήμερα εκδικάζεται και κρίνεται για ακόμη μια φορά ο οχτάχρονος αγώνας τους απέναντι σε πρωτοφανείς, παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές της εργοδοσίας, ενώ παρά τις επανειλημμένες δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν παραμένουν απολυμένοι και διωκόμενοι.

«Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας που είναι καρφί στο μάτι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών και αποτελεί έμπνευση για όλους τους κλάδους, για όλα τα συνδικάτα που παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΕΝΕΔΕΠ
Σε δίκη σέρνεται ο πρόεδρος την ερχόμενη Δευτέρα

Σε δίκη, σέρνεται τη Δευτέρα 11 Μάρτη ο πρόεδρος του σωματείου των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μάρκος Μπεκρής. Οι κατηγορίες που του προσάπτονται συνδέονται με την απεργιακή κινητοποίηση που είχε ξεσπάσει τον Οκτώβρη του 2021, μετά τον τραγικό θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή την ώρα της δουλειάς. Το εργοδοτικό έγκλημα είχε προκαλέσει την οργή των συναδέλφων του, που είχαν απαντήσει μαζί με το σωματείο τους με απεργία στην έλλειψη μέτρων για την προστασία τους, στη μεγάλη εντατικοποίηση, στην πρακτική της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων να τους στερούν ακόμα και την υπαγωγή στο καθεστώς των ΒΑΕ, ενώ είχε προκαλέσει κύμα συμπαράστασης από εκατοντάδες σωματεία τόσο από τη χώρα μας όσο και από το εξωτερικό.

«Είναι ντροπή και πρόκληση ότι η Δικαιοσύνη βρίσκει τον χρόνο να μας καθίσει στο σκαμνί για τον αγώνα μας για τα αυτονόητα», καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ. Η ίδια Δικαιοσύνη, όπως προσθέτει, «δεν έχει βγάλει ακόμα την απόφαση για την οριστική εφαρμογή του νόμου για να πάρουμε τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και δεν έχει κάνει υποχρεωτική την εφαρμογή ενιαίας ΣΣΕ στο λιμάνι του Πειραιά, λες και οι λιμενεργάτες στις προβλήτες 2 και 3 δουλεύουν σε άλλον πλανήτη».

Τη συμπαράστασή τους στο σωματείο έχουν εκφράσει πλήθος σωματείων, μεταξύ άλλων τα ναυτεργατικά ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, απαιτώντας να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος του προέδρου του.

Η απαράδεκτη κατηγορία πρέπει να καταπέσει

Την καταδίκη του στην απαράδεκτη ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και ειδικά του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων στην COSCO, εκφράζει σε δήλωσή του, ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος του Εργατικού Κέντρου Περαιά και του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων».

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του, αναφέρει:

«Η ποινική δίωξη για αυτοδικία που ασκήθηκε στον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και Πρόεδρο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, Μάρκο Μπεκρή, προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Η απαράδεκτη κατηγορία πρέπει να καταπέσει. Και αυτό γιατί διώκεται για τις απεργίες που προκηρύχτηκαν στα τέλη του Οκτώβρη 2021 για τον τραγικό θάνατο του εργαζόμενου Δημήτρη Δαγκλή από έλλειψη των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας.

Οι απεργίες αυτές είχαν καθολική επιτυχία και τις αγκάλιασε σύσσωμη η εργατική τάξη αλλά και ολόκληρη η κοινωνία, είναι δε χαρακτηριστικό ότι περί αυτού εξέδωσε απόφαση και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά.

Οι κοινωνικοί αγώνες που γίνονται για την προάσπιση της ασφάλειας αλλά και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων έχουν τη μέγιστη κοινωνική νομιμοποίηση αλλά και κάλυψη από το Σύνταγμα που προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας».

Αποκαταστάθηκε μετά από παρέμβαση η ασφαλιστική ικανότητα εργαζόμενου

Στο μεταξύ, παρέμβαση στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, για την απαράδεκτη διακοπή της ασφαλιστικής ικανότητας εργαζόμενου που αναρρώνει από σοβαρό εργατικό ατύχημα, πραγματοποίησε χτες το πρωί το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. Πρόκειται για εργαζόμενο που «είχε σοβαρό εργατικό ατύχημα που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή, αφού λόγω σάπιων κιγκλιδωμάτων έπεσε από ύψος 14 μέτρων». Σαν να μην έφταναν τα πλημμελή μέτρα για την ασφάλεια στην εργασία και ο σοβαρός τραυματισμός του, είδε την ασφαλιστική του ικανότητα να διακόπτεται χωρίς κανέναν λόγο και να καλείται «να καλύψει τα υπέρογκα ποσά για τη θεραπεία του που ανέρχονται στα 980 ευρώ ανά 25 μέρες». Η παρέμβαση της ΕΝΕΔΕΠ είχε άμεσο αποτέλεσμα, αφού η ασφαλιστική ικανότητα του εργαζόμενου αποκαταστάθηκε, ενώ η διοίκηση του ΕΦΚΑ επικαλέστηκε «τεχνικό ζήτημα» για την απαράδεκτη διακοπή της.

Την ανακοίνωση του σωματείου για την αναίτια διακοπή της ασφαλιστικής ικανότητας του εργαζόμενου και την υπαγωγή όλων των εργαζομένων στο καθεστώς των ΒΑΕ είχαν καταθέσει ως Αναφορά προς την υπουργό Εργασίας βουλευτές του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ