Τρίτη 5 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΕΝΕΔΕΠ
Σε δίκη σέρνεται ο πρόεδρος την ερχόμενη Δευτέρα

Σε δίκη, σέρνεται τη Δευτέρα 11 Μάρτη ο πρόεδρος του σωματείου των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μάρκος Μπεκρής. Οι κατηγορίες που του προσάπτονται συνδέονται με την απεργιακή κινητοποίηση που είχε ξεσπάσει τον Οκτώβρη του 2021, μετά τον τραγικό θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή την ώρα της δουλειάς. Το εργοδοτικό έγκλημα είχε προκαλέσει την οργή των συναδέλφων του, που είχαν απαντήσει μαζί με το σωματείο τους με απεργία στην έλλειψη μέτρων για την προστασία τους, στη μεγάλη εντατικοποίηση, στην πρακτική της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων να τους στερούν ακόμα και την υπαγωγή στο καθεστώς των ΒΑΕ, ενώ είχε προκαλέσει κύμα συμπαράστασης από εκατοντάδες σωματεία τόσο από τη χώρα μας όσο και από το εξωτερικό.

«Είναι ντροπή και πρόκληση ότι η Δικαιοσύνη βρίσκει τον χρόνο να μας καθίσει στο σκαμνί για τον αγώνα μας για τα αυτονόητα», καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ. Η ίδια Δικαιοσύνη, όπως προσθέτει, «δεν έχει βγάλει ακόμα την απόφαση για την οριστική εφαρμογή του νόμου για να πάρουμε τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και δεν έχει κάνει υποχρεωτική την εφαρμογή ενιαίας ΣΣΕ στο λιμάνι του Πειραιά, λες και οι λιμενεργάτες στις προβλήτες 2 και 3 δουλεύουν σε άλλον πλανήτη».

Τη συμπαράστασή τους στο σωματείο έχουν εκφράσει πλήθος σωματείων, μεταξύ άλλων τα ναυτεργατικά ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, απαιτώντας να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος του προέδρου του.

Η απαράδεκτη κατηγορία πρέπει να καταπέσει

Την καταδίκη του στην απαράδεκτη ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και ειδικά του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων στην COSCO, εκφράζει σε δήλωσή του, ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος του Εργατικού Κέντρου Περαιά και του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων».

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του, αναφέρει:

«Η ποινική δίωξη για αυτοδικία που ασκήθηκε στον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και Πρόεδρο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, Μάρκο Μπεκρή, προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Η απαράδεκτη κατηγορία πρέπει να καταπέσει. Και αυτό γιατί διώκεται για τις απεργίες που προκηρύχτηκαν στα τέλη του Οκτώβρη 2021 για τον τραγικό θάνατο του εργαζόμενου Δημήτρη Δαγκλή από έλλειψη των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας.

Οι απεργίες αυτές είχαν καθολική επιτυχία και τις αγκάλιασε σύσσωμη η εργατική τάξη αλλά και ολόκληρη η κοινωνία, είναι δε χαρακτηριστικό ότι περί αυτού εξέδωσε απόφαση και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά.

Οι κοινωνικοί αγώνες που γίνονται για την προάσπιση της ασφάλειας αλλά και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων έχουν τη μέγιστη κοινωνική νομιμοποίηση αλλά και κάλυψη από το Σύνταγμα που προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας».

Αποκαταστάθηκε μετά από παρέμβαση η ασφαλιστική ικανότητα εργαζόμενου

Στο μεταξύ, παρέμβαση στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, για την απαράδεκτη διακοπή της ασφαλιστικής ικανότητας εργαζόμενου που αναρρώνει από σοβαρό εργατικό ατύχημα, πραγματοποίησε χτες το πρωί το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. Πρόκειται για εργαζόμενο που «είχε σοβαρό εργατικό ατύχημα που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή, αφού λόγω σάπιων κιγκλιδωμάτων έπεσε από ύψος 14 μέτρων». Σαν να μην έφταναν τα πλημμελή μέτρα για την ασφάλεια στην εργασία και ο σοβαρός τραυματισμός του, είδε την ασφαλιστική του ικανότητα να διακόπτεται χωρίς κανέναν λόγο και να καλείται «να καλύψει τα υπέρογκα ποσά για τη θεραπεία του που ανέρχονται στα 980 ευρώ ανά 25 μέρες». Η παρέμβαση της ΕΝΕΔΕΠ είχε άμεσο αποτέλεσμα, αφού η ασφαλιστική ικανότητα του εργαζόμενου αποκαταστάθηκε, ενώ η διοίκηση του ΕΦΚΑ επικαλέστηκε «τεχνικό ζήτημα» για την απαράδεκτη διακοπή της.

Την ανακοίνωση του σωματείου για την αναίτια διακοπή της ασφαλιστικής ικανότητας του εργαζόμενου και την υπαγωγή όλων των εργαζομένων στο καθεστώς των ΒΑΕ είχαν καταθέσει ως Αναφορά προς την υπουργό Εργασίας βουλευτές του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ