Τρίτη 5 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας

Να μπει ένα τέλος στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΚΥ Ψαχνών και τις μετακινήσεις γιατρών απαίτησαν οι εργαζόμενοι και ο λαός των Ψαχνών, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης που κάλεσε η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών του Κέντρου Υγείας της περιοχής και των Περιφερειακών Ιατρείων, την περασμένη Κυριακή.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, καθώς και ο Στέφανος Μουτουσίδης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, της ΟΕΝΓΕ, σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σωματείων και συλλόγων υγειονομικών, της Ομάδας Γυναικών Διρφύων - Μεσσαπίων της ΟΓΕ, εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης.

Στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΚΥ Ψαχνών αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Νίκος Χατζηαντωνάκης, γιατρός στο ΚΥ και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, τονίζοντας πως «αποδυναμώνεται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια, καθώς από το 2010 και έπειτα δεν έχουν αντικατασταθεί οι γιατροί που έχουν συνταξιοδοτηθεί». Κατήγγειλε τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών, που φτάνουν ακόμη και μέχρι τη Σκύρο, επισημαίνοντας πως «όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα καλύπτουν τρύπες, με αποτέλεσμα η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο να γίνεται και χειρότερη». Σημείωσε επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης, της διοίκησης της ΥΠΕ και του νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας ότι «το μόνο πράγμα που φοβούνται οι κυβερνήσεις είναι ο οργανωμένος αγώνας κατοίκων και υγειονομικών».

Στις τεράστιες ελλείψεις και την τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου Χαλκίδας αναφέρθηκε η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο, τονίζοντας παράλληλα τον ρόλο και τη σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον τομέα της πρόληψης και της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων.

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν στελεχώνεται γιατί θεωρείται κόστος. Δεν εξοπλίζεται γιατί υπάρχουν μεγάλοι όμιλοι, αλυσίδες διαγνωστικών που βγάζουν αμύθητα κέρδη», σημείωσε, ενημερώνοντας πως ο Σύλλογος Εργαζομένων, σε συντονισμό το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προγραμματίζουν πανευβοϊκό συλλαλητήριο για την Υγεία.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών και των κατοίκων

Στις εικόνες που συνάντησε σε πρόσφατες επισκέψεις του σε Νοσοκομεία και ΚΥ της Εύβοιας στάθηκε αρχικά στον χαιρετισμό του προς τους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Μαρίνος, τονίζοντας:

«Η κατάσταση είναι τραγική. Μάλιστα, για τα μεγάλα προβλήματα του ΚΥ Ψαχνών καταθέσαμε Ερώτηση την περασμένη βδομάδα καλώντας την κυβέρνηση να πάρει θέση, να δώσει λύσεις, να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις γιατρών και κάλυψη όλων των κενών θέσεων, να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών προς άλλες μονάδες Υγείας.

Τα προβλήματα είναι χρόνια. Ολες οι κυβερνήσεις διαδοχικά έχουν ευθύνες για την υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και εμπορευματοποίηση των μονάδων δημόσιας Υγείας και είναι χαρακτηριστική η απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, ως συνέχεια των επί πληρωμή απογευματινών ιατρείων μέσα στο Νοσοκομείων που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις».

Και πρόσθεσε: «Οι μετακινήσεις γιατρών είναι μέρος της συνειδητής υποβάθμισης της Υγείας. Για παράδειγμα η μετακίνηση γιατρών από το ΚΥ Ψαχνών στο ΠΠΙ Σκύρου όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά υποβαθμίζει και τις δυο μονάδες Υγείας που έχουν ανάγκη από μόνιμο, σταθερό προσωπικό».

Καταλήγοντας ο Γ. Μαρίνος απηύθυνε κάλεσμα να συνεχιστεί ο αγώνας υγειονομικών και κατοίκων για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, για την πλήρη στελέχωση και τον σύγχρονο εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας Ψαχνών, τονίζοντας πως το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα και ενημερώνοντας πως κατά τη συζήτηση της σχετικής Επερώτησης του Κόμματος για τα προβλήματα της Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής στις 15 Μάρτη θα τεθούν και τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Ψαχνών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανευβοϊκό συλλαλητήριο για την Υγεία την Κυριακή 7 Απρίλη (2024-04-03 00:00:00.0)
Στο απυρόβλητο η εργοδοσία, «βροχή» τα πρόστιμα για την ατομική ευθύνη (2021-02-09 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η πάλη για την υγεία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών (2020-08-06 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και των εργαζομένων (2020-03-17 00:00:00.0)
Χωρίς γιατρό περιφερειακά ιατρεία (2000-10-25 00:00:00.0)
Στις ελλείψεις προστέθηκαν οι περικοπές (1998-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ