Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Στις ελλείψεις προστέθηκαν οι περικοπές

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Στα πρόθυρα της αποσύνθεσης βρίσκονται τα τέσσερα Κέντρα Υγείας - Ιστιαίας, Μαντουδίου, Αλιβερίου και Ψαχνών - του Νομού Εύβοιας, τόσο από πλευράς οργάνωσης, όσο και από πλευράς υποδομής και στελέχωσης, από την "ανθυγιεινή" πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Οι ελλείψεις, ιδιαίτερα σε ιατρικό προσωπικό (π. χ. έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων στο ΚΥ Ιστιαίας και Μαντουδίου, σε αντίθεση με το ΚΥ Ψαχνών που, αντί να έχει γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, διαθέτει έξι οδοντίατρους) είναι μεγάλες, ενώ ελλείψεις παρουσιάζονται στο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Το ίδιο σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στα χωριά με τις κενές θέσεις αγροτικών γιατρών. Την κατάσταση αυτή έρχεται να επιδεινώσει η απόφαση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας για σημαντική περικοπή των εφημεριών των γιατρών.

Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης και συρρίκνωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, είναι να το πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα ακόμα και με τη ζωή τους.

Την περασμένη Τρίτη ένας 80χρονος, ο Αλέξανδρος Ψαρρός, παρουσίασε ένα καρδιακό επεισόδιο στο Πευκί Ιστιαίας. Λόγω έλλειψης ασθενοφόρου (το μοναδικό, παμπάλαιο που υπήρχε στο Κέντρο Υγείας βρισκόταν για επισκευή στη Χαλκίδα) υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση μεταφοράς στο Κέντρο Υγείας και από κει στην Αθήνα. Ο 80χρονος εξέπνευσε στη διαδρομή.

Την ίδια ημέρα, πάλι από το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, μεταφέρθηκε ασθενής με καρδιολογικό επεισόδιο, στη Χαλκίδα με ταξί.

Το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται στα τέσσερα ΚΥ του νομού, έχουν φέρει επανειλημμένα στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, αλλά και η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Ν. Ευβοίας, με το νομαρχιακό της σύμβουλο Δ. Ραχιώτη,για συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Παρά τις υποσχέσεις, όμως, των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί και ο κόσμος "είναι στο έλεος του Θεού" όπως μας δήλωσε και ο διευθυντής του ΚΥ Ιστιαίας, Α. Δάβρης.

"Η κυβέρνηση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει και στο χώρο της υγείας", θα πει στο "Ρ" ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Δ. Ραχιώτης, "οδηγεί το δημόσιο σύστημα υγείας στη διάλυση, σε όφελος των ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων. Καλούμε τους γιατρούς, να πάρουν θέση ενεργά και να αγωνιστούν συμπαρατασσόμενοι με τους άλλους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στον περιορισμό της δημόσιας δωρεάν υγείας. Τέλος, καλούμε, τους εργαζόμενους και το λαό της Εύβοιας, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δώσουν την ανάλογη απάντηση στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, υπερψηφίζοντας τους αγωνιστικούς συνδυασμούς στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση".

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ