Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ
Αγωνιστικός αντίλογος των γιατρών

Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν 24ωρη απεργία στις 4 Σεπτέμβρη. Με καθολική συμμετοχή των γιατρών άρχισε χτες η 48ωρη απεργία στην Κέρκυρα. "Εφημερίες ως είχαν μέχρι τώρα", αποφάσισαν οι γιατροί του Θριάσιου

Με 24ωρη απεργία υποδέχονται οι γιατροί της Θεσσαλονίκης την άνοδο του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για τη Διεθνή Εκθεση και με αίτημα την ανάκληση της απόφασης για την περικοπή των εφημεριών.

Την απόφαση πήραν χτες οι γιατροί σε έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Οι συνολικές περικοπές των εφημεριών για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ξεπερνούν το 55%. Στη χτεσινή γενική συνέλευση αποφασίστηκε να γίνουν ενημερωτικές συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά. Επίσης καλούν τις διοικήσεις των νοσοκομείων να εφαρμόσουν τα προγράμματα εφημεριών που κατάρτισαν σε συνεργασία με την Ιατρική Υπηρεσία και να μην προχωρήσουν σε νέα προγράμματα με βάση τις υπουργικές αποφάσεις.

Ευρεία συμπαράσταση στην Κέρκυρα

Με καθολική συμμετοχή άρχισε χτες η 48ωρη απεργία των γιατρών στο νομαρχιακό και ψυχιατρικό νοσοκομείο και στα τέσσερα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της Κέρκυρας.

Η απεργία συνεχίζεται και σήμερα, παραμονή της επίσκεψης στο νησί του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα ο οποίος θα εγκαινιάσει τη θεμελίωση του νέου νοσοκομείου τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η... εκσκαφή των θεμελίων!

Η κινητοποίηση των γιατρών βρίσκει ευρύτερη απήχηση. Χτες, στελέχη της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση συμπαράστασης στην οποία τονίζουν: "Με την τελευταία κυβερνητική απόφαση για τη δραστική περικοπή των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η παροχή υπηρεσιών υγείας στις μονάδες της Κέρκυρας. Ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών αφορά στην ουσία του όλον τον κερκυραϊκό λαό γιατί στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, στην ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας".

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι: Θόδωρος Γουλής,νομαρχιακός σύμβουλος, υποψήφιος Νομάρχης (ΝΑΣ). Σωκράτης Παπαδάτος,νομαρχιακός σύμβουλος (ΝΑΣ).Νίκος Κουλούρης,δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Λευκίμμης.Βασίλης Αρμενιάκος,Πρόεδρος κοινότητας Αϊ - Μαθιά, υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Μελιτιαίων. Χαράλαμπος Χαραλάμπους,μέλος του ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, υποψήφιος δήμαρχος Αχιλλείων. Λεωνίδας Αγάθος,υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Παρελίων. Ματθαίος Γισδάκις,Πρόεδρος κοινότητας Σπαρτύλα, υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Φαιάκων. Κωνσταντίνος Ρούσσινος,πρόεδρος Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Αγίου Γεωργίου. Κρασάκης Σπύρος,μέλος ΔΣ ΟΣΥΠΑ, υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Εσπερίων. Κοσμάς Παυλίδης,υποψήφιος δήμαρχος Θιναλίων.

... Απείθειαστο Θριάσιο

Την απόφαση, με μεγάλη πλειοψηφία, να συνεχίσουν τις εφημερίες όπως γίνονταν μέχρι τώρα, πήραν οι γιατροί του Θριάσιου νοσοκομείου σε έκτακτη γενική συνέλευση.

Στην απόφαση που κοινοποιεί η γενική συνέλευση της Ιατρικής Υπηρεσίας προς το Διοικητικό Συμβούλιο, αναφέρεται το εξής: "Οι εφημερίες των Ιατρών του Νοσοκομείου θα συνεχίσουν να γίνονται ως είχαν μέχρι τώρα για την ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου. Απεφασίσθη όμως ότι αναστέλλεται η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών μετά την 14.30 μ. μ., το οποίο θα καλύπτεται όπως καλυπτόταν Σαββατοκύριακα και εορτές. Απεφασίσθη επίσης, ότι η μη αποδοχή του τρόπου αυτού εφημεριών θα οδηγήσει το σώμα των Ιατρών σε μαζικές κινητοποιήσεις και δη καθολική απεργία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης απεφασίσθη η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας".

Μερική υπαναχώρησηγια τα ΚΥ

Σε υπαναχώρηση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση όσον αφορά τις εφημερίες των Κέντρων Υγείας αλλά η νέα ρύθμιση που προωθεί απέχει ακόμα και απ' τις ανάγκες που προσδιόρισε το ίδιο το υπουργείο Υγείας.

Ετσι με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας - με ημερομηνία 21.8.1998 - τροποποιείται η προηγούμενη υπουργική απόφασή τους (16.7.1998), η οποία προέβλεπε ότι "καθημερινά θα εφημερεύει ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος σε ενεργό εφημερία και ένας ειδικευμένος γιατρός (της αυτής ή άλλης ειδικότητας) σε εφημερία ετοιμότητας (εφόσον κρίνεται απαραίτητο και ο αριθμός τους το επιτρέπει)".

Η νέα υπουργική απόφαση προβλέπει τα εξής: "Καθημερινά θα εφημερεύει σε ενεργό εφημερία ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος και ένας παιδίατρος εφόσον υπάρχει. Σε περίπτωση που δεν υπηρετεί παιδίατρος ή ο αριθμός των υπηρετούντων παιδιάτρων δεν επαρκεί, μπορεί να εφημερεύει αντ' αυτού γενικός γιατρός σύμφωνα με τις ανάγκες. Επιπλέον μπορεί, ανάλογα με τις ανάγκες, να εφημερεύει και ένας γιατρός ή το πολύ δύο συνολικά γιατροί προερχόμενοι από τις κατηγορίες αγροτικών γιατρών, επιμελητών άνευ ειδικότητας ή ειδικευόμενους γενικής ιατρικής. Εφημερίες ετοιμότητας μπορούν να καθορίζονται σε καθημερινή βάση ανάλογα με τις ανάγκες και να περιλαμβάνουν έναν ειδικευμένο γιατρό ανά υφιστάμενη ειδικότητα".

Θυμίζουμε ότι στις 18.8.1998 σε μια σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε ότι στην ενεργό εφημερία θα υπάρχουν δυο ειδικοί γιατροί, που θα συνεπικουρούνται από δυο ειδικευόμενους στη Γενική Ιατρική και δύο αγροτικούς γιατρούς.

  • Επίσης η κυβέρνηση προωθεί διατάξεις με το νομοσχέδιο για την Πρόνοια, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, που προβλέπουν αναδιανομές του υπάρχοντος προσωπικού στα ΚΥ και τα Νοσοκομεία στα πλαίσια του νομού. Ακόμα κάποιες ρυθμίσεις για τα Περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία "μυρίζουν" ρουσφετολογία παρά αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων των άγονων περιοχών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καλύτερα να μη γίνονται αγώνες...» (2024-08-06 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις εργαζομένων - ασθενών στα νοσοκομεία (2014-03-18 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα (2004-10-21 00:00:00.0)
Εφημερία χωρίς καρδιολόγο, χειρουργό και μικροβιολόγο! (2000-06-18 00:00:00.0)
Αντίσταση ανά νοσοκομείο (1998-09-26 00:00:00.0)
Ανθυγιεινή θηλιά στην επαρχία (1998-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ