Τετάρτη 12 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθυγιεινή θηλιά στην επαρχία

Τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών ερωτούν αν θα ανακληθεί η απόφασή τους, με την οποία περιορίζονται οι εφημερίες στα Κέντρα Υγείας

"Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα προκαλεί στα μικρά Νοσοκομεία των προβληματικών περιοχών και στα Κέντρα Υγείας της χώρας, η κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών, της 16.7.1998, με την οποία περιορίζονται οι εφημερίες των ειδικευόμενων, αλλά και των αγροτικών γιατρών στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία", επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,Αχιλ. Κανταρτζής,Στρ. Κόρακας και Στ. Παναγιώτου σε Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη,που κατέθεσαν χτες στη Βουλή. Η κυβέρνηση, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, επιτρέπει στο Κέντρο Υγείας να εφημερεύει μόνο ένας γιατρός γενικής ιατρικής ή παθολογίας σε ενεργό εφημερία και μόνο ένας γιατρός σε εφημερία ετοιμότητας της ίδιας ή άλλης ειδικότητας. "Για παράδειγμα, θα καλείται τη μία μέρα ο παιδίατρος για να αντιμετωπίσει γυναικολογικά περιστατικά, την άλλη ο καρδιολόγος για τα ορθοπεδικά περιστατικά, την επομένη ο οδοντίατρος ή ο μικροβιολόγος για παιδιατρικά περιστατικά. Η υπουργική απόφαση περιορίζει την πραγματοποίηση εφημεριών από τους αγροτικούς γιατρούς στα Κέντρα Υγείας και κυρίως στα Περιφερειακά Ιατρεία", εξηγούν οι βουλευτές του ΚΚΕ και τονίζουν ότι οι συνέπειες απ' την εφαρμογή της απόφασης των δύο υπουργών θα είναι:

  • Να μην παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και η όποια προσφορά να είναι ανεπαρκής, μέχρι και επικίνδυνη για τους ασθενείς.
  • Θα υπάρξει πολύ μεγάλη μείωση των αποδοχών των ειδικευομένων, κυρίως, αλλά και των αγροτικών γιατρών, οι οποίοι στο μέλλον - όπως είναι φυσικό - δε θα επιδιώκουν να στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας, ενώ όσοι υπηρετούν σήμερα σ' αυτά θα τα εγκαταλείψουν με την πρώτη ευκαιρία και μία ώρα γρηγορότερα.
  • Η στέρηση των υπηρεσιών υγείας και η δικαιολογημένη έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους των ασθενών προς τα Κέντρα Υγείας, θα τους οδηγεί στις πόλεις, είτε στα Νοσοκομεία, όπου θα καταταλαιπωρούνται χωρίς να εξυπηρετούνται, είτε στους ιδιώτες, όπου θα καταξοδεύονται, χωρίς επίσης να εξυπηρετούνται (π.χ. αδυναμία αναγραφής φαρμάκων).

Οι τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών:

- Θα ανακληθεί άμεσα η κοινή υπουργική απόφαση και θα επιτραπεί στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας να πραγματοποιούν τις εφημερίες, σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες;

- Τι άλλα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε - αντί για υποβάθμιση - να βελτιωθεί η λειτουργία των μικρών Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων;

- Πώς θα διασφαλίσει η κυβέρνηση τις συνολικές αποδοχές των γιατρών, ώστε- αντί για μείωση - να έχουν αύξηση ή τουλάχιστον διατήρηση στο ύψος της 31.12.1997;

Επιμονή στην απόφαση

Ο Κ. Γείτονας με δηλώσεις του στη χτεσινή "Εξουσία" υποστήριξε ότι "καμία πραγματική εφημερία από Κέντρο Υγείας δεν κόβεται" και ότι φόβοι ή διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται είναι εκ του πονηρού. Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει πώς θα αντιμετωπίζονται επείγοντα περιστατικά παιδιών, που μπορεί να βρίσκονται κοντά στο Κέντρο Υγείας και δε θα υπάρχει παιδίατρος να τα εξετάσει.

  • Με χτεσινές δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Δ. Σιούφας,επισήμανε επίσης ότι καθίσταται προβληματική η λειτουργία των Κέντρων Υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ