Τετάρτη 12 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μόνοι κι αβοήθητοι

"

Η 87χρονη Περιστέρα Κασικτσή βρέθηκε νεκρή από τον εγγονό της μέσα στο σπίτι της, στην οδό Σπάρτης 34. Ο θάνατός της αποδίδεται στις υψηλές θερμοκρασίες". Η παραπάνω είδηση είναι μια από τις πολλές που δημοσιεύονται τις τελευταίες μέρες κι αφορούν σε θανάτους ηλικιωμένων, λόγω της ζέστης.

Ο θάνατος σε μεγάλη ηλικία, θα πουν κάποιοι, είναι φυσιολογικός. Ναι, αλλά όταν έχουμε πολλούς θανάτους, εξαιτίας ενός καιρικού φαινομένου, μάλλον φυσιολογικού - η Ελλάδα δε βρίσκεται δα στην "κεκαυμένη ζώνη της Γης" και οι 40 βαθμοί Κελσίου δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, ούτε και το μη αντιμετωπίσιμο - τότε "κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας". Δεν μπορεί ν' αφήνει κανέναν αδιάφορο το γεγονός ότι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας πεθαίνουν μόνοι κι αβοήθητοι. Πολύ περισσότερο που σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες και τα μέσα, για ν' αντιμετωπιστεί η ζέστη. Δεν είναι δυνατόν η αξία μιας ανθρώπινης ζωής να υπολείπεται αυτής ενός κλιματιστικού μηχανήματος. Κι εν πάση περιπτώσει, οι ηλικιωμένοι και "ευπαθείς" δικαιούνται της ιατρικής φροντίδας, για να ξεπεράσουν τη δοκιμασία της ζέστης.

Λένε πολλοί - και είναι σωστό - πως ο χαρακτηρισμός μιας πολιτείας ως ευνομούμενης και σύγχρονης εξαρτάται από τη φροντίδα που δείχνει για τους νέους και τους ηλικιωμένους. Η δική μας πολιτεία όχι μόνο αδιαφορεί, αλλά λειτουργεί σαν "παιδονόμος" των πρώτων και σαν "νεκροθάφτης" των δεύτερων. Οι νέοι αντιμετωπίζονται σαν "άμορφη μάζα" προς ιδεολογική χειραγώγηση και οικονομική εκμετάλλευση και οι ηλικιωμένοι σαν "πρόσθετο οικονομικό και κοινωνικό βάρος", σαν "πεπαλαιωμένο, άχρηστο υλικό" προς "απόσυρση".

Τα όνειρα των νέων για εργασία, μόρφωση, κοινωνική προσφορά συνθλίβονται στον εφιάλτη της ανεργίας, στα τείχη της ταξικής παιδείας, στα "γρανάζια" του καπιταλιστικού κράτους. Και η θέληση για συνέχιση μιας ήρεμης, αξιοπρεπούς και δημιουργικής ζωής για τους ηλικιωμένους σκοντάφτει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση της εξευτελιστικής σύνταξης, στην αδιαφορία, στην απόρριψη και στην εγκατάλειψή τους στον "Καιάδα".

Η Περιστέρα της οδού Σπάρτης κι όλοι οι άλλοι ηλικιωμένοι της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας που "έφυγαν" από τον "μάταιο κι άδικο τούτο κόσμο" λόγω της ζέστης, είχαν "πεθάνει" προ πολλού. Εδώ και καιρό "ανάσαιναν βαριά" μέσα στην "ασφυξία" της κοινωνικής απόρριψης και παρακμής.

Δούλεψαν μια ολόκληρη ζωή, πρόσφεραν στην κοινωνία, στην οικονομία, στην πατρίδα. Κι, όμως, η πολιτεία ποτέ δεν ένιωσε να τους χρωστάει. Δε φρόντισε ποτέ να τους εξασφαλίσει καλά γηρατειά. Δεν τους έδωσε καν την οικονομική δυνατότητα να διαθέτουν ένα κλιματιστικό μηχάνημα και το κοινωνικό δικαίωμα να έχουν δίπλα τους ένα γιατρό τις μέρες της ζέστης. Τους έκλεισε στα σκοτεινά δωμάτια των μεγαλουπόλεων - φυλακών. "Στέγνωσε" την ψυχή τους και ντρόπιασε την περηφάνια τους, μετατρέποντάς τους σε ζήτουλες της αρωγής των συγγενών και της συμπόνιας των γειτόνων τους. Τους αποξένωσε από τη ζωή και τους άφησε αβοήθητους στο θάνατο.

Αυτή η πολιτεία της απανθρωπιάς δε διαθέτει αισθήματα να συμπονέσει για το θάνατο των ηλικιωμένων. Μετράει απλώς με στατιστικά στοιχεία τις ζωές και τους θανάτους των ανθρώπων. Τούτη η κυβέρνηση του "εκσυγχρονισμού", της ανεργίας, της λιτότητας, της καμένης γης, που δημιουργεί και συντηρεί την πολιτεία της απανθρωπιάς, προχωρεί προς την ΟΝΕ, πατώντας πάνω σε πτώματα Ελλήνων και στ' αποκαϊδια της Ελλάδας. Είναι αναίσθητη, ανάλγητη κι επικίνδυνη. Γι' αυτό πρέπει να φύγει, "να πάει στα τσακίδια", για να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό μας, για τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, οι οποίοι μας χρειάζονται και τους χρειαζόμαστε, για να μας μεταφέρουν την πείρα της ζωής και να γεμίζουν τις καρδιές μας με συναισθήματα αγάπης, ανθρωπιάς κι ελπίδας.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ