Τετάρτη 12 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κίνημα συμπαράστασης στη Βέρα Νικολα'ϊδου

Από όλη τη χώρα ανακοινώσεις διαμαρτυρίας, για την πολιτική δίωξη κατά της υποψήφιας δημάρχου Νίκαιας

Ο κόσμος της Κοκκινιάς ήξερε και ξέρει. Χρόνια τώρα γνωρίζει πως στο πρόσωπο της υποψήφιας δημάρχου Βέρας Νικολαϊδου,"καθρεφτίζεται" η συνέπεια και η μαχητικότητα, η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια - στοιχεία με τα οποία υπηρέτησε πιστά τα συμφέροντά του κατά τη διάρκεια της θητείας της. Γνωρίζει πως η "λάσπη" δεν κολλά επάνω της παρά τις άθλιες πολιτικές μεθοδεύσεις των αντιπάλων της. Γι' αυτό και σε κάθε βήμα της όλοι τρέχουν να της σφίξουν το χέρι, να της πουν τα παράπονά τους για τον σημερινό δήμαρχο Β. Τράπαλη, "που άφησε τα δέντρα μας να μαραθούν, που εγκατέλειψε τις γειτονιές μας, που κατέστρεψε τους δρόμους, που τόσα χρόνια δεν τον είχαμε ποτέ στο πλευρό μας, δεν τον είδαμε καν".

Εκείνο, όμως, που με τίποτα δε συγχωρεί στον Β. Τράπαλη ο λαός της Κοκκινιάς, είναι τη στάση του στο "θέμα Νικολαϊδου". "Δε θα του περάσει! Μαζί φτιάξαμε την Κοκκινιά όπως είναι σήμερα. Και πάλι εσένα θα εκλέξουμε για να την ξανααναστήσεις. Τίποτα δε φοβόμαστε",της έλεγαν και της ξανάλεγαν χτες το πρωί δεκάδες καταστηματάρχες, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η υποψήφια δήμαρχος, που καθημερινά με τις περιοδείες της δίνει το "παρών" στη Νίκαια, χτες επισκέφτηκε- εκτός απ' την κεντρική αγορά - τα γραφεία του δήμου, καθώς και το Α και Β ΚΑΠΗ Νίκαιας. Και σήμερα το μεσημέρι, στις 12.30 μ.μ., στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στο δημαρχείο Νίκαιας θα απαντήσει με στοιχεία και επιχειρήματα στους διώκτες της, οι οποίοι προσπαθούν να τη θέσουν σε"αργία".

Παράλληλα η μία μετά την άλλη καταφθάνουν - από μαζικούς και κοινωνικούς φορείς, δημοτικές παρατάξεις, και πρόσωπα - ανακοινώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τη Β. Νικολαϊδου, καλώντας ταυτόχρονα τον περιφερειάρχη Αττικής να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση πολιτικής δίωξης.

ΟΓΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει την απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής να θέσει σε αργία, δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές τη Β. Νικολαϊδου και μάλιστα με κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα κριθεί απ' τις δικαστικές αρχές, και όταν αίτηση του δήμου για ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος της έχει ήδη απορριφθεί.

Η ΟΓΕ θεωρεί πως η ενέργεια αυτή υποδηλώνει πρόθεση σπίλωσης του ονόματος της υποψήφιας δημάρχου στο λαό της Νίκαιας, για τα προβλήματα του οποίου επί πολλά χρόνια με αυταπάρνηση αγωνίζεται είτε ως δήμαρχος της πόλης, είτε ως δημοτικός σύμβουλος. "Η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη και καλούμε τον γ. γ. Περιφέρειας Αττικής να ανακαλέσει την απόφασή του, μέχρις ότου κρίνουν και αποφασίσουν τα δικαστήρια", καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΓΕ.

Ομοσπονδία Οικοδόμων

Ο Ανδρέας Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, αρχικά αναφέρθηκε στο γεγονός πως η Β. Νικολαϊδου είναι γεννημένη από τη μήτρα της ανταρτομάνας Κοκκινιάς, πως είναι ένας άνθρωπος που έχει δώσει τη ζωή της στο κίνημα. "Σήμερα κάποιοι οι οποίοι στους δύσκολους καιρούς από μακριά παρακολουθούσαν τις πολιτικές εξελίξεις, προχωρούν στη δίωξή της. Αυτή η δίωξη στρέφεται και απέναντι στα ίδια τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας, στρέφεται κύρια απέναντι στο κόμμα που τη γαλούχησε και τη διαπαιδαγώγησε", υπογράμμισε ο Αντρ. Ζαζόπουλος. Κατέληξε επισημαίνοντας πως αυτή η επίθεση θα πέσει στο κενό.

"Δημοτική Αναγέννηση" Αγ. Αναργύρων

Η "Δημοτική Αναγέννηση" Αγίων Αναργύρων στην ανακοίνωσή της επισημαίνει πως η δίωξη της Νικολαϊδου είναι μια πράξη πολιτικής σκοπιμότητας και σαν τέτοια, απαράδεκτη. "Ο χρόνος και ο τρόπος που έγινε δείχνει τους στόχους που έχει και το σκοπό που θέλει να εξυπηρετήσει. Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στη Βέρα Νικολαϊδου και στη "Δημοκρατική Ενότητα"", καταλήγει.

"Ανθρώπινη Πόλη" Αγ. Παρασκευής

Η δημοτική κίνηση Αγίας Παρασκευής "Ανθρώπινη Πόλη", επισημαίνει πως η μεθοδευμένη από τα επιτελεία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του σημερινού δημάρχου Νίκαιας Β. Τράπαλη και τα συνεργαζόμενα μαζί του στελέχη του ΣΥΝ, πολιτική δίωξη (λίγες βδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές) της καταξιωμένης πρώην δημάρχου και νυν υποψήφιας, μας φέρνουν στη μνήμη "παλιές αλησμόνητες εποχές".

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη της, έχοντας πάντα "συμπαραστάτες" της τους πρώην "αριστερούς", μπροστά στην ογκούμενη αγανάκτηση του λαού και μέσα στον πανικό τους έχουν στήσει μια καλά οργανωμένη μηχανή ποινικοποίησης της πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης.

Πιστεύουν ότι με ψέματα, συκοφαντίες και λάσπη ενάντια σε αγωνιστές υποψήφιους, θα αποπροσανατολίσουν το λαό και θα αποκρύψουν τις συνέπειες της βάρβαρης και αντιλαϊκής πολιτικής τους. Ο αντιδημοκρατικός και επικίνδυνος κατήφορός τους έχει τέλος τον βούρκο", υπογραμμίζει η "Ανθρώπινη Πόλη".

ΝΑΣ Ιθάκης - Κεφαλονιάς

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Κεφαλονιάς - Ιθάκης και ο υποψήφιος Νομάρχης Δημήτρης Ματζουράτος, αφού καταγγέλλουν την απόφαση του γ. γ. της Περιφέρειας, υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση μπροστά στην ενδεχόμενη και καθαρά διαφαινόμενη αποτυχία των κυβερνητικών υποψηφίων και ιδιαίτερα του κυβερνητικού υποψηφίου στην Κοκκινιά, έχει χάσει κάθε έλεγχο.

"Μπροστά στο ογκούμενο ρεύμα υπέρ των κομμουνιστών υποψηφίων, η κυβέρνηση και οι υπάλληλοί της μηχανεύονται κάθε μέσο για να ανακόψουν αυτό το ρεύμα", αναφέρει η ΝΑΣ της περιοχής.

ΕΔΑΚ

Η Ελληνική Δημοκρατική Αντιφασιστική Κίνηση (ΕΔΑΚ) διαμαρτύρεται για την επιχειρούμενη αργία της Β. Νικολαϊδου και ζητεί την ανάκλησή της, πριν το αρμόδιο δικαστήριο αποφανθεί επί της γενικής κατηγορίας.

"Εφόσον εκκρεμεί η κύρια υπόθεση, κάθε άλλη παρενέργεια του Περιφερειάρχη Αττικής κρίνεται από εμάς ως απαράδεκτη και αιτούμεθα την ανάκληση της αργίας μέχρις ότου το αρμόδιο δικαστήριο αποφανθεί επί της όλης υπόθεσης", επισημαίνει η ΕΔΑΚ.

ΠΕΑΕΑ Κορυδαλλού

Η ΠΕΑΕΑ Κορυδαλλού επισημαίνει πως "εμείς οι αντιστασιακοί αγωνιστήκαμε για να επικρατήσουν στην πατρίδα μας συνθήκες δημοκρατίας, αλλά προς μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε ότι πρυτανεύουν η αυθαιρεσία, η ασυδοσία, η θλιβερή και ύπουλη σκοπιμότητα".

Για τον λόγο αυτό διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση και να επιτραπεί στην αγωνίστρια υποψήφια δήμαρχο να συνεχίσει την προσφορά της στο λαό σαν δημοτική σύμβουλος σήμερα και σαν δήμαρχος αύριο. "Αυτή είναι η θέληση του λαού της Κοκκινιάς και γενικά όλης της αντιστασιακής οικογένειας, σπλάχνο απ' τα σπλάχνα της οποίας είναι η Βέρα Νικολαϊδου", καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ Κορυδαλλού.

Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής

Εκτός όμως από τις δημοτικές παρατάξεις και τους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς, δεκάδες προσωπικότητες δηλώνουν στο "Ρ" την αμέριστη συμπαράστασή τους προς την υποψήφια δήμαρχο Νίκαιας.

Η Δέσποινα Κρομμιδάκη,πρόεδρος του Σωματείου Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας", παράρτημα Κοκκινιάς, υπογράμμισε πως όλοι οι αγνοί αγωνιστές της περιοχής διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη αυτή απόφαση, θα γιορτάσουν ξεχωριστά την επέτειο του μπλόκου.

"Αφού κυνηγάνε το ΚΚΕ, δε θα έχουν συμμετοχή μαζί μας σ' αυτόν τον εορτασμό. Στο πρόσωπο της Βέρας, που επάξια αντιπροσωπεύει το ΚΚΕ, δεν μπορούν όλοι αυτοί οι κύριοι να δώσουν μομφή. Καταχραστές είναι όλοι αυτοί που βρίσκονται είτε σε μικρές, είτε σε μεγάλες εξουσίες. Αυτή την πολιτική δίωξη, εμείς δεν πρόκειται να τη δεχτούμε", είπε χαρακτηριστικά.

ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς

Δίπλα της ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, Δημήτρης Μαυράκης.

"Η Βέρα διώκεται διότι ουδέποτε κάλυψε ό,τι συνέβαινε στο δήμο και πάντα έβγαινε μαχητική να καταγγείλει τα δρώμενα. Προσπαθώντας, λοιπόν, να τη βγάλουν από τη μέση, τη στείλαν στο δικαστήριο το Γενάρη - όπου βέβαια και αθωώθηκε - και μετά το δικαστήριο προσπαθούν τώρα με αυτόν τον τρόπο να σταματήσουν το κίνημα της Κοκκινιάς. Είναι όμως γελασμένοι, αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Ο λαός της Κοκκινιάς θα αντιδράσει", επισήμανε.

Το πάντα μαχητικό πνεύμα αυτής της ηρωικής γενιάς συμπληρώνουν οι δηλώσεις του προέδρου και του γραμματέα του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και των γύρω δήμων. Ο πρόεδρος Γιάννης Κυριαζάκος, είπε πως η ενέργεια αυτή ξάφνιασε όλους τους πολίτες της Νίκαιας, γιατί τους έφερε στη μνήμη κάποιες άλλες εποχές, που εκλεγμένους δημάρχους τους καθιστούσαν "αργούς" κάθε τρεις και λίγο.

"Βέβαια τότε ήταν άλλες εποχές, σήμερα δεν μπορούν να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα. Η δίωξη είναι τελείως παράνομη, ιδιαίτερα τώρα που είναι προεκλογική περίοδος. Είναι ξεκάθαρο πως η δίωξη σκοπό έχει να αμαυρώσει το κύρος της υποψήφιας δημάρχου, να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις στον κόσμο γύρω από το πρόσωπό της. Ομως ο κόσμος γνωρίζει τη Βέρα Νικολαϊδου και θα αντιδράσει", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απ' την πλευρά του ο γραμματέας Γιώργος Βαγγελάκος,τόνισε πως αυτές οι μεθοδευμένες ενέργειες της κυβέρνησης και του πιονιού της του Β. Τράπαλη, θα βρουν την αντίσταση και αντίδραση του ηρωικού λαού της Κοκκινιάς. "Εμείς οι συνταξιούχοι, αλλά και όλοι οι κάτοικοι της Νίκαιας, θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να λάμψει η αλήθεια, γιατί στο πρόσωπο της υποψήφιας δημάρχου χτυπιέται ο θεσμός της ΤΑ. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε", είπε χαρακτηριστικά.

Δημοτικοί Σύμβουλοι
  • Η Νίκη Καζαντζίδου,δημοτική σύμβουλος Κορυδαλλού, θεωρεί πως η πολιτική δίωξη εις βάρος της Β. Νικολαϊδου μεθοδεύτηκε επειδή η υποψήφια δήμαρχος όλο αυτό το διάστημα ήταν κοντά στους δημότες και στα προβλήματά τους, επειδή στα δημοτικά συμβούλια οι θέσεις της ήταν πάντα διεκδικητικές και αγωνιστικές για μια ΤΑ τελείως διαφορετική, κι όχι συμβιβασμένη με τις κυβερνητικές τακτικές.

"Ο κόσμος επειδή την ξέρει τόσα χρόνια, επειδή ξέρει πως αγωνίζεται για τα προβλήματά τους και γνωρίζει πως δεν υπάρχει ηθικότερο πρόσωπο που να 'χει περάσει απ' το χώρο της ΤΑ, είμαστε βέβαιοι πως όλο αυτό το σκηνικό θα γυρίσει μπούμερανγκ στον Β. Τράπαλη, ο οποίος νομίζει πως με τέτοιες μεθοδεύσεις θα ξεγελάσει τον κόσμο θέλοντας να παρουσιάσει ότι έχει κάνει ένα έργο που είναι όμως τελείως ανύπαρκτο", δήλωσε η Ν. Καζαντζίδου.

  • Η Σοφία Ζεϊμπέκογλου,δημοτική σύμβουλος Νίκαιας (με τον συνδυασμό της "Δημοκρατικής Ενότητας"), αναρωτήθηκε γιατί "έσκασαν" το θέμα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. "Η δίωξη είναι συγκεκριμένο έργο κάποιων που θέλουν να μας σταματήσουν ενόψει των δημοτικών εκλογών. Ομως ο κόσμος της Κοκκινιάς θα αντιδράσει, ξέρουμε πως όλοι είναι στο πλευρό μας", δήλωσε στον"Ρ".
Ο πρόεδρος του ΑΦΟΑΝ

Ο Γιάννης Λάμπρου,πρόεδρος του Αθλητικού Φυσιολατρικού Μορφωτικού Ομίλου Ανω Νεάπολης ΑΦΟΑΝ, δήλωσε: "Αυτή η πολιτική δίωξη που γίνεται σε βάρος της Βέρας Νικολαϊδου δεν έχει ξαναγίνει μετά το 1974, αλλά δεν έχει γίνει και πριν το 1974. Γινόταν μόνο στα χρόνια της ΕΡΕ, ενάντια στους προηγούμενους δημοκρατικούς δημάρχους της Κοκκινιάς.

Εμείς οι μαζικοί φορείς της πόλης, στο βαθμό που είναι δυνατόν, θα προσπαθήσουμε να συμπαρασταθούμε. Είτε σαν μεμονωμένα πρόσωπα, είτε σαν σχήματα. Και να σημειώσουμε εδώ πως η σημερινή δημοτική αρχή δε συμπαραστάθηκε καθόλου στα αθλητικά σωματεία της περιοχής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ