Τετάρτη 12 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξαναχτύπησαν χτες εμπρηστές στην Ανατ. Αττική

Ευτυχώς οι φωτιές δεν πρόλαβαν να πάρουν διαστάσεις. Ενίσχυση των ανέμων προβλέπει για τις επόμενες μέρες η ΕΜΥ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι τις 16 Αυγούστου, θα παραμείνει η Νομαρχία Αθήνας, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προβλέπει ενίσχυση των ανέμων στην Αττική για τις επόμενες μέρες. Την απόφαση αυτή έλαβε, σε χτεσινή συνεδρίασή του, το Συντονιστικό Νομαρχιακό Οργανο, ανακοινώνοντας πως θα συνεχιστούν, επί 24ώρου βάσεως, οι μεικτές περιπολίες από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Αστυνομίας, καθώς και οι περιπολίες εθελοντών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις δασικές εκτάσεις της Νέας και Παλιάς Πεντέλης, της Εκάλης, της Ερυθραίας, της Κηφισιάς και των Μελισσίων. Στις ίδιες περιοχές ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 7 το πρωί.

Ομως, οι εμπρηστές ξαναχτύπησαν χτες το μεσημέρι στην περιοχή της Ραφήνας.Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπήρχαν πέντε διαφορετικές εστίες, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που ήταν σε επιφυλακή στην περιοχή, έθεσαν την πυρκαγιά υπό έλεγχο μετά από δύο ώρες. Κάηκαν περίπου 200 στρέμματα δασικής έκτασης.

Δυο άλλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χτες στην Κοινότητα Κρυονερίου Ηλείας και στην περιοχή Παλέσια Μεγαλόπολης,αλλά δεν επεκτάθηκαν σε μεγάλη έκταση.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε χθες στις 4 το απόγευμα στην περιοχή της Ορμύλιας Χαλκιδικής,κοντά στη Μονή του Βατοπεδίου.Στην κατάσβεση της φωτιάς πήρε μέρος το σύνολο της Πυροσβεστικής που σταθμεύει στον Πολύγυρο, μικρή δύναμη από τον Μαρμαρά και ένα "Καναντέρ". Η φωτιά έκαψε μικρή περιοχή με πουρνάρια, ενώ δεν απειλήθηκε κατοικημένη περιοχή.

Η κυβέρνηση στο μεταξύ, προχώρησε χτες στην επικήρυξη των εμπρηστών. Σύμφωνα με την κοινή απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου και του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, η αμοιβή καθορίζεται από 5 εκατ. μέχρι 20 εκατ. δραχμές, ανάλογα με την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς, την έκταση, τα θύματα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει. Η συνδρομή των προϋποθέσεων αυτών θα προκύπτει από ένορκη διοικητική εξέταση την οποία θα κάνει η υπηρεσία που διενεργεί την προανάκριση. Για τα πρόσωπα που θα δώσουν πληροφορίες θα εξασφαλιστεί ανωνυμία έναντι κάθε αρχής και οιουδήποτε τρίτου. Το υπουργείο ζητά πληροφορίες όχι μόνο για τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και για εκείνες που εκδηλώνονται σε χορτολιβαδικές ή αγροτικές εκτάσεις.

Επίσης το Συντονιστικό Νομαρχιακό Οργανο Αττικής αποφάσισε τη μεταφορά των κορμών των καμένων δέντρων και των κλαδιών στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, ώστε να μην αποτελούν εστίες νέας πυρκαγιάς. Στην κατεύθυνση αυτή η Νομαρχία Αθηνών έχει μισθώσει φορτηγά, που ωστόσο δεν επαρκούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη μέχρι τώρα καταγραφή των συνεργείων της Νομαρχίας στην περιοχή της Νέας και Παλιάς Πεντέλης, έχουν ελεγχθεί 78 κατοικίες από τις οποίες οι 40 καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι υπόλοιπες μερικώς. Επίσης ελέγχθηκαν δέκα καταστήματα, από τα οποία τα οχτώ καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα δυο έπαθαν μικρές ζημιές. Επίσης έχουν υποβληθεί άλλες εκατό αιτήσεις για αποτίμηση ζημιών από Παλιά Πεντέλη και 30 από Νέα Πεντέλη. Το δε προνοιακό επίδομα των 200.000 δραχμών που δίνεται από τη Διεύθυνση Πρόνοιας της Νομαρχίας Αθήνας (Μεσογείων 456) ζητήθηκε και καταβλήθηκε σε μία περίπτωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ