Τετάρτη 12 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΠΑΣΧΑΛΟΥΔΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΧΕΔΩΡΟΥ (ΣΙΝΔΟΣ - ΙΩΝΙΑ -ΚΑΛΟΧΩΡΙ), ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ"
Στόχος η προστασία του περιβάλλοντος

- Υπογράφηκε πριν λίγες μέρες η σύμβαση για την κατασκευή της μονάδας πολυπροπυλενίου της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη. Φορείς και κάτοικοι της περιοχής είχαν εξ αρχής αντιδράσει, κάτω από το φόβο της νέας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Ποια είναι η θέση του Συνδυασμού για την εγκατάσταση της μονάδας;

- Εχουμε ξεκαθαρίσει από καιρό πως θα δεχτούμε την εγκατάσταση της μονάδας, μόνο αν διασφαλιστούν όλες εκείνες οι παράμετροι στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος. Δηλαδή, αν η μονάδα γίνει με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και αφού προηγουμένως υπάρχει επιστημονική γνωμοδότηση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που να βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για επιπλέον επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Είμαστε επιφυλακτικοί γιατί έχουμε κακιά πείρα από υποσχέσεις, άλλων βιομηχανιών, και υπουργών ακόμη, σχετικά με μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, τις οποίες δεν κράτησαν. Η περιοχή είναι τρομερά επιβαρυμένη, με στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα. Εχει γίνει, δηλαδή, μια χαβούζα αποβλήτων και αυτό κάνει τους κατοίκους ιδιαίτερα ανήσυχους.

- Γιατί χαρακτηρίζετε την περιοχή ως χαβούζα αποβλήτων;

- Υπάρχουν δεκάδες βιομηχανίες και εκατοντάδες βιοτεχνίες, που πολλές φορές λειτουργούν χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Δε λειτουργούν τους βιολογικούς καθαρισμούς, τα φίλτρα κλπ. Επίσης μεγάλες μονάδες και χημικές βιομηχανίες θάβουν όπου βρουν, ανεξέλεγκτα, τα στερεά απόβλητα, χωρίς να υπολογίσουν τις επιπτώσεις, που έχει αυτό στην υγεία των κατοίκων. Μολύνουν τα νερά των ποταμών, τον αέρα που αναπνέουμε και τώρα το καλοκαίρι η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Η ΤΕΚΟΣΑ, π.χ., παράγει βακελίτη για μπαταρίες. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες και πληροφορίες που έχουμε από γιατρούς της περιοχής μας, η αέρια ρύπανση που προκαλεί επιδρά στο νευρικό σύστημα των κατοίκων.

- Πώς μπορεί η ΤΑ να συμβάλει στον έλεγχο και τον περιορισμό της επιβαρυντικής για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία δράσης των βιομηχανιών;

- Αγωνιστικά, διεκδικητικά. Θα αγωνιστούμε, π.χ., ώστε να ενημερώνεται ο δήμος για κάθε εγκατάσταση νέας βιομηχανίας, το προϊόν που θα παράγει, τη μέθοδο παραγωγής και τα μέτρα προστασίας που θα λαμβάνει για την προστασία του περιβάλλοντος. Με έλεγχο συστηματικό, να επιβάλεται η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, να γίνονται μετρήσεις τακτικά για τα ποσοστά ρύπανσης κλπ. Υπάρχουν βιομηχανίες που λειτουργούν επί χρόνια χωρίς να έχουν άδεια λειτουργίας. Και εδώ έχουν τεράστια ευθύνη οι αρμόδιοι του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΥΠΕΧΩΔΕ.

- Οι απερχόμενες διοικήσεις των δήμων δεν πήραν μέτρα σ' αυτήν την κατεύθυνση;

- Οι δήμαρχοι που πέρασαν μέχρι τώρα δε θέλησαν να ασχοληθούν με τα προβλήματα. Τυπικά, έχουν ορίσει επιτροπές περιβάλλοντος, οι οποίες δε λειτούργησαν ποτέ. Πρέπει να ενεργοποιηθούν αυτές οι επιτροπές και να υπάρχει πλήρη διαφάνεια σε κάθε δραστηριότητα των βιομηχανιών που αφορά τους κατοίκους. Οι κάτοικοι θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαιτήσουν, με μπροστάρη την ΤΑ, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Α. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «κερασάκι» στις συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τον λαό (2023-04-15 00:00:00.0)
Πράσινα κέρδη για το κεφάλαιο, μαύρα μαντάτα για το περιβάλλον και τα λαϊκά στρώματα (2021-04-03 00:00:00.0)
Αντίθετη στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο δήμο Θέρμης (2019-08-23 00:00:00.0)
Μολύνεται από την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών (2012-09-16 00:00:00.0)
Κυβερνητικό «ξέπλυμα» με... βιολογικό καθαρισμό! (2001-07-14 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στη Ν. Ιωνία (1997-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ