Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αντίθετη στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο δήμο Θέρμης

Παρέμβαση στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας, όπου συζητήθηκε το θέμα

Εν μέσω αντιδράσεων από την πλευρά των κατοίκων της περιοχής, προχώρησε χτες η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα, που προβλέπεται να λειτουργήσει στην περιοχή του δήμου Θέρμης, κοντά στον Αγιο Αντώνιο, στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), που εγκρίθηκε το 2016.

Η απόφαση έγκρισης της ΜΠΕ λήφθηκε από τους συμβούλους της διοίκησης. Καταψήφισε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνοντας ότι στην πράξη υπονομεύεται η ανακύκλωση και προωθείται η καύση.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας - αντί στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης - όπου η διοίκηση επέλεξε να παραπέμψει το ζήτημα, αναζητώντας μια πιο χαλαρή ψήφο, χωρίς τα βαρίδια της εντοπιότητας των περιφερειακών συμβούλων, καθώς στην Επιτροπή Ανάπτυξης συμμετέχουν περιφερειακοί σύμβουλοι από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου θα κατασκευαστούν μια μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων και μια μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Στην πρώτη μονάδα θα οδηγούνται απορρίμματα που θα συγκεντρώνονται και απορρίπτονται από την ανακύκλωση και συγκεκριμένα από τη διαδικασία της διαλογής στην πηγή και της απομάκρυνσης γυαλιού, πλαστικού, μετάλλου, χαρτιού και οργανικού υπολείμματος.

Επιτόπου θα γίνεται μηχανική επεξεργασία με σκοπό τη συγκέντρωση όσο γίνεται περισσότερων ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε το υπόλειμμα της διαδικασίας αυτής να είναι απορριμματογενές καύσιμο (RDF). Αυτό το καύσιμο θα συσκευάζεται και θα στέλνεται για καύση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου. Στη δεύτερη μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό (κομπόστ).

Η μονάδα θα κατασκευαστεί στην περιοχή του δήμου Θέρμης, μεταξύ Αγίου Αντωνίου και Κάτω Σχολαρίου, και θα δέχεται 150.000 τόνους απορρίμματα (με ονομαστική δυναμικότητα 182.000 τόνων/έτος). Βασικό προϊόν της μονάδας Αγίου Αντωνίου θα είναι το απορριμματογενές καύσιμο SRF-RDF, για το οποίο μάλιστα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απορρόφησή του οι τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ.

«Υπονομεύεται η ανακύκλωση»

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Ρέβας σχολίασε τη σπουδή της διοίκησης της ΠΚΜ να φέρει προς έγκριση το θέμα παρά τις αντιδράσεις των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, κυρίως όμως ανέδειξε την υποκρισία που διαπνέει τη διοίκηση, η οποία προσπαθεί να παρουσιάσει το συγκεκριμένο έργο ως φιλοπεριβαλλοντικό, όταν στην πράξη υπονομεύει την ανακύκλωση.

Ο Β. Ρέβας θύμισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε καταψηφίσει τον επικαιροποιημένο ΠΕΣΔΑ στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 3/11/2016 και τοποθετήθηκε συνολικά για το πρόβλημα αντιμετώπισης των αποβλήτων.

Ανέδειξε ότι η αστική οπτική για τη διαχείριση των αποβλήτων αποβλέπει στην ανάδειξή τους σε πόρους ικανούς να προσελκύσουν και να εξασφαλίσουν το αναγκαίο ποσοστό κέρδους, για τα κεφάλαια που λιμνάζουν αναξιοποίητα και στη συνέχεια να αποτελέσουν πρώτη ύλη για την επικερδέστερη δραστηριότητα άλλων κλάδων της καπιταλιστικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Η τέτοια λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) είναι προφανές ότι καμία σχέση δεν έχει με την προστασία του περιβάλλοντος, λειτουργεί ενάντια στην ανακύκλωση, οι δε κίνδυνοι που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία, από την καύση του βασικού της προϊόντος RDF (το υλικό αυτό περιέχει πάνω από 90% χαρτί, χαρτόνι και πλαστικό, δηλαδή ανακυκλώσιμα υλικά) ή SRF, από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απορρόφησή του, θα είναι ανυπολόγιστοι, από την έκλυση στερεών αλλά και καρκινογόνων αέριων ρύπων.

Επιπρόσθετα, η ΜΕΑ ανατολικού τομέα χωροθετείται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, από τη λειτουργία, δεκαετίες πριν, του ΧΥΤΑ Ταγαράδων, χωρίς να υπάρχει σχετική μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

Η δική μας πρόταση εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το "πληρώνω όσο πετάω". Είμαστε αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

Γι' αυτό προτείνουμε ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό της διαχείρισης των αποβλήτων, με επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αποκλειστικά δημόσια διαχείριση, με κριτήριο τον βέλτιστο συνδυασμό κόστους και προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση για τις χωματερές και ειδικά τον ΧΥΤΑ Φυλής (2023-09-29 00:00:00.0)
Διαχείριση αποβλήτων με κριτήριο την προστασία της υγείας, της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος (2023-09-28 00:00:00.0)
Συγκέντρωση - συναυλία την 1/9 ενάντια στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (2021-08-27 00:00:00.0)
Παρέμβαση ενάντια στην καύση SRF/RDF στο εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ (2020-05-21 00:00:00.0)
Ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ του εγκλήματος διαρκείας σε βάρος του λαού (2020-04-17 00:00:00.0)
Μόνο βάρη φορτώνει στο λαό η διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του κεφαλαίου (2019-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ