Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Χωρίς γιατρό περιφερειακά ιατρεία

Χωρίς γιατρό βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες τα περιφερειακά ιατρεία στο Πλατανιστό και το Παραδείσι Εύβοιας που υπάγονται στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Καρύστου και τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων δύσβατων και απομακρυσμένων περιοχών.

Το ιατρείο Πλατανιστού, το οποίο καλύπτει μια δύσβατη περιοχή περίπου 2.000 κατοίκων, με άσχημο οδικό δίκτυο, βρίσκεται χωρίς γιατρό, καθώς η γιατρός που είναι διορισμένη εκεί λείπει με άδεια μητρότητας. Αντίστοιχα, το ιατρείο Παραδείσιου που καλύπτει μια περιοχή 1.000 κατοίκων των χωριών που βρίσκονται στους πρόποδες και την κορυφή του όρους Οχη, είναι χωρίς γιατρό εδώ και τέσσερις μήνες.

Το πρόβλημα δημιουργείται καθώς από τους 10 αγροτικούς γιατρούς που υπάγονται στο νοσοκομείο - ΚΥ Καρύστου, μόνο οι έξι εργάζονται στα πέντε περιφερειακά ιατρεία της περιοχής, ενώ οι άλλοι τέσσερις εργάζονται στα χειρουργεία και τις κλινικές του νοσοκομείου - ΚΥ, καλύπτοντας έτσι τα κενά του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να προσφέρουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Η απάντηση του υπουργείου Υγείας στο αίτημα του υπεύθυνου για τα περιφερειακά ιατρεία, για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ήταν πως οι ήδη υπάρχοντες γιατροί του νοσοκομείου - ΚΥ θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα μεταξύ τους.

Το νοσοκομείο - ΚΥ είναι ένα από τα 17-18 συνολικά σε όλη την Ελλάδα που θεωρούνται ενιαίοι φορείς. Δημιουργήθηκαν το 1985 σε περιοχές οι οποίες είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα έλλειψης υπηρεσιών υγείας και είναι ΚΥ με ενισχυμένες ειδικότητες. Το πρόβλημα είναι ότι ο οργανισμός του νοσοκομείου - ΚΥ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ιατρική υπηρεσία, περιλαμβάνει δευτεροβάθμια περίθαλψη που είναι το νοσοκομείο, με τους διάφορους τομείς (παθολογικό, χειρουργικό, μικροβιολογικό), αλλά και πρωτοβάθμια περίθαλψη (ΚΥ, περιφερειακά ιατρεία). Δεν υπάρχει διευθυντής ή διοικητικός υπεύθυνος του ΚΥ, που θεωρούνται τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, γιατί λειτουργεί σαν ενιαίος φορέας.

«Στη δικιά μας περιοχή υπάρχουν πέντε περιφερειακά ιατρεία. Ενώ ο γιατρός υπόχρεος υπηρεσίας υπαίθρου προσλαμβάνεται για να προσφέρει υπηρεσία υπαίθρου, που σημαίνει καθαρά πρωτοβάθμια περίθαλψη (αντιμετώπιση περιστατικών, πρόληψη, προαγωγή υγείας, εμβολιασμοί, κατ' οίκον νοσηλεία, διαλέξεις κλπ.), τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται και για δουλιές άλλες εκτός της ειδικότητάς του. Δηλαδή εφημερεύει και για τις κλινικές. Από τους δέκα αγροτικούς γιατρούς, οι τέσσερις έχουν σχέση με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μόνο στα επείγοντα», υπογράμμισε στο «Ρ» ο υπεύθυνος των περιφερειακών ιατρείων, Ιωάννης Δακαρόνιας.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι θέσεις σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου - ΚΥ είναι μεμονωμένες. Ο ένας γιατρός είναι αδύνατο να εφημερεύει και τις 30 μέρες του μήνα και έτσι κάποιες μέρες καλύπτεται από άλλες ειδικότητες με τη βοήθεια ενός αγροτικού γιατρού, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για να κρατήσει την κλινική. Συνολικά, στο νοσοκομείο - ΚΥ και για ολόκληρη τη νότια Καρυστεία υπηρετούν 13 γιατροί ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον Ιω. Δακαρόνια, το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά με το διαχωρισμό του ιδιότυπου οργανισμού, ενώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με το υπάρχον καθεστώς χρειάζεται πρόσληψη επιμελητών, ούτως ώστε οι αγροτικοί γιατροί να μπορούν να ασχολούνται με τον προορισμό τους που είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ