Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
«Μύλος» με τις μελέτες

Οι Γάλλοι πιέζουν για να τις αναλάβουν, αλλά ήδη εκπονούνται «εθελοντικά» από διάφορα μελετητικά γραφεία!

Ενα ακόμα... επεισόδιο της σκληρής επιχειρηματικής κόντρας για τη μελέτη και κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, το κόστος του οποίου θα ξεπεράσει τα 120 δισ.δρχ. και που θα κατασκευαστεί με χρήματα των εργαζομένων δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, διαδραματίστηκε χτες.

Εκπρόσωποι δύο γαλλικών εταιριών («Architecture Studio» και «Architectes Associes pour l' environement»), που πιέζουν ώστε να αναλάβουν την εκπόνηση των μελετών του έργο, έδωσαν συνέντευξη Τύπου και κατηγόρησαν τον ΟΕΚ για «παραποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης που εκπόνησαν για το Ολυμπιακό Χωριό» στο πλαίσιο διαγωνισμού του «Αθήνα 2004» και στον οποίο βραβεύτηκαν με το πρώτο βραβείο, καθώς και για «παραβίαση της νομοθεσίας για την ανάθεση μελετών».

Αν και η προκήρυξη του διαγωνισμού του οργανισμού «Αθήνα 2004», δεν υποχρέωνε τον ΟΕΚ να επιλέξει τη μελέτη ή τις μελέτες που θα βραβευτούν - γεγονός που παραδέχτηκαν χτες οι εκπρόσωποι των παραπάνω εταιριών - θεωρούν ότι δεν έγινε ούτε σύνθεση των βραβευθέντων μελετών, ούτε χρησιμοποιήθηκε μία από αυτές, όπως προέβλεπε η προκήρυξη. Αντίθετα, «έγινε μπαστάρδεμα της βραβευθείσας μελέτης από τον ΟΕΚ», όπως ισχυρίστηκε ο δικηγόρος των εταιριών Γ. Σταμούλης.

Οι δύο γαλλικές εταιρίες, που έχουν προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, ζητούν ή να τους ανατεθεί η μελέτη από τον ΟΕΚ ή να ακολουθηθεί διαδικασία διαγωνισμού για την ανάθεση των μελετών. Αυτό που τους ενδιαφέρει και για το οποίο πιέζουν, είναι να αναλάβουν την εκπόνηση των μελετών, κάτι που διαπραγματεύονταν και με τον ίδιο τον ΟΕΚ, μέχρι πριν από λίγο διάστημα. Αλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι από το Μάη, που κατάλαβαν οι Γάλλοι ότι «παραποιήθηκε» η μελέτη τους, μέχρι και τον Οκτώβρη, που προσέφυγαν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, πέρασαν περίπου έξι μήνες. Προσπαθώντας μάλιστα να εξηγήσουν χτες γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ να προσφύγουν στα δικαστήρια απάντησαν ότι «χρειάστηκε χρόνος για να καταλάβουμε τι γίνεται»!

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΕΚ και το υπουργείο Εργασίας με τους χειρισμούς τους αποδεικνύουν ότι εξυπηρετούν αντίθετα με των Γάλλων επιχειρηματικά συμφέροντα. Συγκεκριμένα, επιχείρησαν αρχικά τον περασμένο Ιούλη να αναθέσουν τις μελέτες χωρίς διαγωνισμό σε οκτώ μελετητικά γραφεία. Αυτό δεν έγινε και, σύμφωνα με πληροφορίες, καθ' υπόδειξη του υπουργείου, αποφασίζεται η πρόσληψη 20 συμβούλων για να βοηθήσουν στην εκπόνηση των μελετών. Ούτε αυτό όμως υλοποιείται και πάλι κατόπιν συνεννοήσεων με το υπουργείο αποφασίζεται να προσληφθούν πέντε σύμβουλοι. Τελικά, ούτε αυτό έγινε και ο ΟΕΚ ανέλαβε να εκπονήσει από μόνος του τις μελέτες.

Πάντως, χτες οι εκπρόσωποι των εταιριών κατήγγειλαν ότι τις μελέτες που «υποτίθεται πως εκπονεί ο ΟΕΚ, τις εκπονούν τεχνικά γραφεία». Σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστά τεχνικά γραφεία που συμμετείχαν μάλιστα στον πρώτο (σ.σ. ακυρώθηκε) και στο δεύτερο διαγωνισμό του «Αθήνα 2004», συμμετέχουν στην εκπόνηση των μελετών και μάλιστα όπως ισχυρίζονται στελέχη του ΟΕΚ, αυτό γίνεται... εθελοντικά. Να δούμε πόσο θα κοστίσει τελικά αυτός ο «εθελοντισμός».

Τέλος, να σημειώσουμε ότι προχτές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών ενέκρινε την Πολεοδομική Μελέτη του ΟΕΚ σε μια απόφαση καθαρά τυπικού χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ