Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Απουσία μηχανισμών ελέγχου

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οδηγείται η Ελλάδα

Μια ακόμα απόδειξη της απουσίας μηχανισμών ελέγχου σε ό,τι αφορά την πολιτική φαρμάκου στη χώρα μας αποτελεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη νομοθεσία της σχετικά με τον καθορισμό και την έγκριση των τιμών χονδρικής πώλησης φαρμάκων.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι έλαβε καταγγελίες - προφανώς από φαρμακοβιομηχανίες - ότι οι περιορισμοί που τίθενται στη χώρα μας καθιστούν αδύνατη την εμπορία στην Ελλάδα μιας σειράς φαρμάκων που παράγονται και κυκλοφορούν νόμιμα μόνο σ' ένα κράτος - μέλος της ΕΕ, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει, να περιορίζονται οι εισαγωγές από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ στην Ελλάδα.

Το σύστημα καθορισμού τιμών για τα φαρμακευτικά προϊόντα στην Ελλάδα βασίζεται σε μια «εγκεκριμένη τιμή» η οποία είναι ίση με τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η τιμή ενός εισαγόμενου φαρμάκου δεν μπορεί να εγκριθεί στην Ελλάδα αν το εν λόγω προϊόν δε διατίθεται ήδη στην αγορά τουλάχιστον δύο κρατών - μελών, σε ένα εκ των οποίων εφαρμόζεται ένα κρατικό σύστημα ελέγχου των τιμών. Που σημαίνει ότι η χώρα μας, που δε διαθέτει μηχανισμούς ελέγχου των φαρμάκων, δέχεται ως θέσφατο την «υιοθέτηση» φαρμάκων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις τιμές που καθορίζονται στις χώρες αυτές.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές δε συμμορφώνονται με ορισμένες διατάξεις της οδηγίας 89/105/ΕΟΚ σχετικά με τη διαφάνεια των μέτρων που ρυθμίζουν τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, είτε δεν απαντούν καθόλου ή απαντούν με μεγάλες καθυστερήσεις στις αιτήσεις συμπερίληψης διαφόρων προϊόντων στο πεδίο εφαρμογής του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ