Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προς συνολικό ξεπούλημα ο ΟΤΕ;

Την παραχώρηση και του μάνατζμεντ, μαζί με το πακέτο 17%-20% των μετοχών στο «στρατηγικό σύμμαχο», προωθεί πλέον η κυβέρνηση

Το έδαφος για τη μεταβίβαση και του μάνατζμεντ στο «στρατηγικό σύμμαχο» του ΟΤΕ στρώνει η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την έλλειψη ενδιαφέροντος από τις 11 ξένες μεγάλες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, στις οποίες έχει απευθυνθεί για την πώληση του πακέτου 17% - 20% των μετοχών του Οργανισμού.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχουν απαντήσει μόνο τέσσερις από τις 11 (Telecom Italia, Telefonica, South Bell Company,NTT) και αυτές χωρίς ιδιαίτερη «ζέση».Παράγοντες του ΥΠΕΘΟ διαχέουν ότι οι ξένοι δε θα αγοράσουν μετοχές, χωρίς να τους παραχωρηθεί το μάνατζμεντ του ΟΤΕ, κάτι που για την ώρα αρνείται φραστικά η κυβέρνηση. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι οι ξένοι μπορεί να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και να δικαιωθούν, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί το ελληνικό κράτος μόλις με 33,4% των μετοχών να διατηρεί αποκλειστικά το μάνατζμεντ.

Τέτοιες πληροφορίες δε διαχέονται αθώα. Με βάση και την επιλογή της κυβέρνησης να ξεπουλά το δημόσιο πλούτο, με τη συμφωνία της ΝΔ, γίνεται κατανοητό ότι η προσπάθεια ξεπουλήματος του ΟΤΕ θα συνεχιστεί. Αν η τωρινή διαδικασία παρουσιαστεί ως «αποτυχία» και συμπληρωθεί πιθανά με μία προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ανοίγει ο δρόμος για να παρουσιαστεί ως αναγκαία και επιτακτική η παραχώρηση και του μάνατζμεντ. Δηλαδή του συνολικού ξεπουλήματος του Οργανισμού, που έχει στηθεί με χρήματα των Ελλήνων και το μόχθο των εργαζομένων του.

Ενδιαφέρον για την ασύρματη

Στο πεδίο της ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας - που θα αποτελέσει άμεσα τον ανταγωνιστή του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία - εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον. Μέχρι χθες, είχαν προμηθευτεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων το τεύχος προκήρυξης της δημοπρασίας για τις επτά άδειες (θα δοθούν το Δεκέμβρη) οι εταιρίες: Κίον ΑΕΤΕ, PANAFON, LANET, EUROPE I GREECE, ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ERICSSON, ACN, BANK OF AMERICA, INTEAL TELECOM, PRIORITY WIRELESS BV, SILK ROUT, FORTHNET, EUROCOM COMMUNICATIONS, STET ΕΛΛΑΣ, ELTEL ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, TELECOM ITALIA, ΔΕΗ και ΟΣΕ.

Ειδικά για τη ΔΕΗ, προχτές εγκρίθηκε η σύσταση της θυγατρικής της εταιρίας που θα δραστηριοποιηθεί στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Η ΔΕΗ αναζητά συνεταίρο στο εγχείρημα εισόδου στις τηλεπικοινωνίες, που να έχει την ανάλογη τεχνογνωσία. Η Επιχείρηση εμφανίζει ως προτέρημά της το γεγονός ότι έχει πελατολόγιο 6,5 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Το προβάδισμα στην ανάπτυξη ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας έχουν - σε σύγκριση με τους άλλους ενδιαφερόμενους ιδιώτες - οι ΠΑΝΑΦΟΝ και ΤΕΛΕΣΤΕΤ. Οι δύο της κινητής έχουν αναπτύξει υποδομές, εμπορικό δίκτυο και πελατολόγιο, πράγματα πολύτιμα. Η επιπλέον επένδυση για αυτούς θα είναι μικρότερη από ό,τι όσων ξεκινήσουν από το μηδέν. Ενδέχεται να υποσχεθούν και μειωμένα τιμολόγια σταθερής τηλεφωνίας. Το 1996 το αστικό τηλεφώνημα άξιζε τρεις δραχμές το λεπτό και σήμερα εννέα. Ο πήχης ανέβηκε τόσο, που μπορεί να παρουσιαστεί μείωση μιας δραχμής και να παρουσιαστεί ως όφελος του «ανταγωνισμού».

Τέλος, ο ανταγωνισμός στον ΟΤΕ θα γίνεται με τα ίδια του τα δίκτυα. Βάσει των νομοθετημάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, νοικιάζει τα κυκλώματά τους στους ιδιώτες παροχείς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών - όπως δείχνουν και τα ενοίκια των εταιριών κινητής, σε τιμή και κάτω του κόστους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ