Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχείρηση ελέγχου των αναπήρων

Επιστολή του Χ. Χουρδάκη, πρώην μέλους του ΓΣ της ΕΣΑΕΑ και εκπροσώπου του ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες

Απάντηση στο περιεχόμενο του μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στις 12 Σεπτεμβρίου 2000 για την κατάσταση του αναπηρικού κινήματος και ιδιαίτερα για την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) απέστειλε ο Χάρης Χουρδάκης πρώην μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) και εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).

Στο αφιέρωμα αυτό, όπως αναφέρει η επιστολή, περιλαμβανόταν άρθρο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και επίτιμου προέδρου της ΕΣΑΕΑ Π. Κουρουμπλή με τίτλο «Σκιές πάνω από την ΕΣΑΕΑ», άρθρο «υμνολόγιο» προς τον Π. Κουρουμπλή από τον Γ. Πλεμμένο, δηλώσεις από τους Ι. Βαρδακαστάνη, πρόεδρο ΓΣ της ΕΣΑΕΑ και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες ευρωεκλογές, Π. Αποσκίτη πρώην ΓΓ του υπουργείου Υγείας επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Ηλ. Σοφιανό πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μεσογειακής Αναιμίας και κατά καιρούς ειδικός σύμβουλος υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Το αφιέρωμα περιλάμβανε ακόμη σχόλιο της εφημερίδας και φωτοτυπία της ποινικής δίωξης που φαίνεται το όνομα του υπογράφοντος (Χ. Χουρδάκης), τη μηνυτήρια αναφορά που όμως οι υπεύθυνοι δε θεώρησαν σκόπιμο να ζητήσουν, έστω την άποψή του για τα διαδραματιζόμενα στην ΕΣΑΕΑ.

Υπενθυμίζουμε πως ο εισαγγελέας Αθηνών Ισ. Ντογιάκος έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά της ηγεσίας της ΕΣΑΕΑ για υπεξαίρεση, πλαστογραφία και υπεξαγωγή εγγράφων. Ομως, μέχρι σήμερα η εφημερίδα δε δημοσίευσε την απάντηση.

Ετσι, ο Χ. Χουρδάκης κοινοποίησε και προς τον υπόλοιπο Τύπο την επιστολή που έστειλε προς την «Ελευθεροτυπία». Στην επιστολή του ο Χ. Χουρδάκης παρουσιάζει όλα εκείνα τα δρώμενα στο εσωτερικό της Συνομοσπονδίας, που οδήγησαν στην υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς, τη μετατροπή της σε φερέφωνο της κυβέρνησης, τη χειραγώγησή της από τους κυβερνώντες, με αποτέλεσμα αντί να μάχεται για τους ανάπηρους να έχει μετατραπεί σε μηχανισμό εκμετάλλευσης των αναπήρων. «Η σημερινή ηγετική ομάδα με τον Ι. Βαρδακαστάνη, επισημαίνει στην επιστολή του, μετά τη δίωξη του εισαγγελέα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη θέση της στην ΕΣΑΕΑ και τις σχέσεις της με τον κυβερνητικό μηχανισμό, για να αμυνθεί. Η δε ομάδα του κ. Κουρουμπλή ετοιμάζεται να επανέλθει στην ηγεσία της ΕΣΑΕΑ σαν σωτήρας μετά την αποκάλυψη των ευθυνών της σημερινής ηγετικής ομάδας για τα οικονομικά της Συνομοσπονδίας. Δηλαδή, πάνω από όλα να διασωθεί ο μηχανισμός. "Αναίμακτη" αλλαγή φρουράς, προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος και πυροδοτηθούν διαδικασίες αφύπνισης των αναπήρων, ριζοσπαστικοποίησής τους και αλλαγής πλεύσης της ΕΣΑΕΑ σε αγωνιστική κατεύθυνση στη βάση των μεγάλων αιτημάτων του αναπηρικού κινήματος, ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης των πάντων και της παράδοσής τους στους νόμους της αγοράς».

Και αφού περιγράφει μια σειρά από τα προβλήματα που βιώνουν οι ανάπηροι σήμερα τονίζει πως «όλοι αυτοί έχουν ανάγκη από μια ΕΣΑΕΑ, που σε αγωνιστική συμπαράταξη με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα να μπορεί να επιβάλλει μια πολιτική που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση. Σε τελική ανάλυση, ακόμα και αν αφήσουμε το παρελθόν στον αγώνα αυτό θα κριθεί ο καθένας. Ενας αγώνας για γενναία αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ειδική αγωγή. Για κοινωνική ασφάλιση για όλους, για δημόσια και υψηλής ποιότητας υγεία, πρόνοια, ειδική αγωγή με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους ζωτικούς κοινωνικούς τομείς. Για δουλιά για όλους με μέτρα για την επαγγελματική αποκατάσταση όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων, με μέτρα για την πρόσβασή τους σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Επίσης, η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ-ΑμΕΑ) με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό πως ο κ. Κουρουμπλής δεν εκδιώχτηκε από τη Σχολή Τυφλών, αλλά έφυγε όπως έφευγαν όλοι οι τυφλοί μαθητές που συμπλήρωναν το 18ο της ηλικίας τους. Πως ήταν αυτός που το Δεκέμβριο του 1994 ανακοίνωσε ως Γραμματέας Πρόνοιας την απόφαση της κυβέρνησης για το κόψιμο του επιδόματος της πολύτεκνης μητέρας. Αυτός που πήρε στην πλάτη του την ευθύνη να εισηγηθεί στη Βουλή εκ μέρους της κυβέρνησης το νόμο 2646/98. Νόμος που διαλύει τις όποιες δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας στο όνομα της μείωσης των κοινωνικών δαπανών και της ΟΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ