Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Απεργία για τη διώρυγα

Αποφάσισαν τελικά να κινητοποιηθούν ενάντια στο ξεπούλημα της διώρυγας της Κορίνθου οι εργαζόμενοι στην υπό ιδιωτικοποίηση εταιρία. Μετά και την επίσκεψη, την προηγούμενη Παρασκευή, κυβερνητικού κλιμακίου στην Κόρινθο και το «όχι» του υπουργού Επικρατείας, Μ. Παπαϊωάννου, στο αίτημα της Νομαρχίας και των Δήμων Κορίνθου και Λουτρακίου να τους παραχωρηθεί η εταιρία, αποφασίστηκε να γίνει απεργία στις 2 και 3 Νοέμβρη. Τα δύο σωματεία - το Σωματείο Εργαζομένων στη Διώρυγα και το Σωματείο Ναυτικών της Διώρυγας - συγκάλεσαν τις γενικές τους συνελεύσεις και αποφάσισαν τη 48ωρη απεργία και τον αποκλεισμό της διώρυγας. Ζητούν να μην ξεπουληθεί η εταιρία σε ιδιώτες και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Τα πνεύματα στην Κόρινθο, τις τελευταίες μέρες έχουν οξυνθεί, κι αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στις 20 Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Νομαρχίας, όπου συναντήθηκε το κλιμάκιο με τους φορείς του νομού, προκειμένου να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους για την προκήρυξη πώλησης της ΑΕΔΙΚ, που δίνει στον υποψήφιο αγοραστή - μεταξύ άλλων - τη δυνατότητα να επαναπροσλάβει όσους χρειάζεται από το σημερινό προσωπικό. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι επιτέθηκαν φραστικά στον Μ. Παπαϊωάννου και στα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, τους οποίους κατηγόρησαν για ανακολουθία των προεκλογικών δεσμεύσεων. Οσο για το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δοθεί σ' αυτή η ΑΕΔΙΚ, ο υπουργός τους είπε πως μπορούν να καταθέσουν κι αυτοί τη δική τους πρόταση, συμμετέχοντας στο διαγωνισμό...

«Οι τελευταίες εξελίξεις για το ξεπούλημα της διώρυγας επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ, ότι η ανελέητη, αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται μόνο με αγώνες κι όχι με παραστάσεις, συζητήσεις και υπομνήματα στους υπουργούς και τους άλλους παράγοντες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ. Επισημαίνει πως ο νομάρχης, οι δήμαρχοι Κορίνθου και Λουτρακίου, καθώς και μέρος της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων στη διώρυγα είναι έκθετοι στον κορινθιακό λαό, γιατί «ενώ γνώριζαν τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του ιστορικού μνημείου της Κορινθίας και της χώρας, εντούτοις έπαιξαν συνειδητά το παιγνίδι του αποπροσανατολισμού, διευκολύνοντας το κυβερνητικό ανοσιούργημα με τις κάθε φορά "προτάσεις" τους».

Η ΝΕ Κορινθίας υπογραμμίζει πως είναι αντίθετη με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης σε κάποιο επιχειρηματικό σχήμα, που θα χρυσώνει το χάπι και θα καταλαγιάζει τις λαϊκές αντιδράσεις. «Ο ρόλος και η αποστολή της Αυτοδιοίκησης δεν είναι να παίζει το ρόλο του μεσολαβητή, για την άμεση ή έμμεση εφαρμογή των πολιτικών που θέτει το κεφάλαιο. Πρέπει να μπαίνει επικεφαλής στον ανυποχώρητο αγώνα της υπεράσπισης και της δημόσιας περιουσίας και των συμφερόντων των πολιτών», αναφέρει χαρακτηριστικά. Καλεί τέλος όλους τους εργαζόμενους και τον κορινθιακό λαό, να διευρύνουν το μέτωπο και τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα και την απαξίωση της διώρυγας, ενάντια στις απολύσεις των εργαζομένων και στην επιβολή διοδίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ