ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Νέα απεργία στις 13 Μάρτη σε Ελλάδα και Γαλλία

Συναυλία στήριξης των απεργών από το ΣΕΤΗΠ στις 9 Μάρτη

Νέα απεργία για τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα, αυτήν τη φορά στις 13 Μάρτη, οργανώνουν από κοινού τα κλαδικά Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής και Θεσσαλονίκης, μαζί με τα δύο νεοσύστατα επιχειρησιακά σωματεία σε «Teleperformance» (ΣΕΤΕΠ) και «Webhelp» (WUW).

Μάλιστα, την ίδια μέρα απεργούν οι εργαζόμενοι των επιχειρηματικών ομίλων σε «Teleperformance» και «Webhelp», «Majorel» και στη Γαλλία, κι αυτός είναι ο λόγος που επιλέχθηκε η μέρα αυτή για τη νέα απεργιακή κινητοποίηση μετά τις δύο προηγούμενες απεργίες που πραγματοποίησαν μέσα στον Φλεβάρη.

«Κλιμακώνουμε την πάλη μας! Δεν αφήνουμε ούτε ένα τμήμα που να μη φτάσει το κάλεσμά μας», σημειώνουν τα σωματεία, προσθέτοντας ότι συνεχίζουν με ακόμα μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα. «Είμαστε ήδη νικητές! Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και θα τα πετύχουμε», ξεκαθαρίζουν.

Ενημερώνοντας για τις εξελίξεις επισημαίνουν ότι στο αίτημα 20% αύξηση για όλους, ανεξάρτητα από γλώσσα και προϋπηρεσία, η εργοδοσία της «Teleperformance» πρώτα απάντησε ότι παίρνουμε ήδη πολλά, μετά την πρώτη απεργία ότι η εταιρεία θα φύγει στο εξωτερικό και μετά τη δεύτερη απεργία «θα το σκεφτούμε». Ενώ μετά τη γενική απεργία στις 28 Φλεβάρη «πήγαν στα τμήματα και τις γλώσσες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή και υποσχέθηκαν με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας είτε καθόλου αυξήσεις για όσους έχουν έως έναν χρόνο δουλειάς, είτε 50 ευρώ για τους περισσότερους».

«Ευχαριστούμε την εταιρεία που θεσμοθέτησε για πρώτη φορά στα χρονικά το "απεργιακό επίδομα παραγωγικότητας", δείχνοντάς μας ότι ο μόνος τρόπος να πάρουμε αυτό που θέλουμε είναι να κλείσουμε όσο περισσότερα τμήματα μπορούμε σε όσες περισσότερες γλώσσες μπορούμε», σχολιάζουν χαρακτηριστικά τα σωματεία.

Στη συνέχεια σημειώνουν ότι η πιο μεγάλη απόδειξη πως ο αγώνας τους έχει αποτέλεσμα είναι «η διαπραγμάτευση της εργοδοσίας της "Webhelp" επί των συλλογικά αποφασισμένων αιτημάτων μας. Εχουν επιδοθεί επίσημα, όπως συμφωνήθηκε στην πρώτη επίσημη συνάντηση, και είμαστε σε αναμονή της απάντησής τους».

Τα τέσσερα σωματεία για άλλη μια φορά να καλούν την «Teleperformance» αποσύρει την αγωγή κατά του ΣΕΤΗΠ Αττικής, που υπενθυμίζεται ότι γίνεται με επίκληση του νόμου Χατζηδάκη, «να σταματήσει να κρύβεται από εμάς και να καθίσει στο τραπέζι να διαπραγματευτούμε, με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Σωματείου μας». Στον ίδιο δρόμο, προσθέτουν, βαδίζουν και στις άλλες εταιρείες, «την TTEC και τη "Foundever", μέχρι να αποφασίσουν να απαντήσουν σοβαρά και να διαπραγματευτούν». Ακόμα, «βάζουμε στις γραμμές μας και τους συναδέλφους της "Majorel", πρόσφατα εξαγορασμένης, με 3 δισ. ευρώ περίπου. Εργάζονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα μας».

Τα τέσσερα σωματεία δηλώνουν καθαρά: «Ο τρίτος γύρος είναι εδώ, είμαστε ακόμα στο ζέσταμα, και πάμε για knock out!».

Καλούν στις εξής πρωτοβουλίες:

  • Συμμετοχή στην απεργία από την Τετάρτη 13/03/2024 στις 07.00 έως την Πέμπτη στις 07.00 και μαζικές συγκεντρώσεις μπροστά στα κεντρικά κτίρια των εταιρειών στις 08.00.
  • Συγκέντρωση στις 12.00 στο Σύνταγμα, για να επιδώσουν τα αιτήματά τους στο προεδρείο της Βουλής.
  • Συμμετοχή στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης του ΣΕΤΗΠ (βλ. παρακάτω).

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα:

  • Αμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με βάση τα ψηφισμένα στις Γενικές Συνελεύσεις προσχέδια που έχουν επιδοθεί επίσημα στις μεγάλες εταιρείες των τηλεφωνικών κέντρων.
  • Να αλλάξει άμεσα το επαίσχυντο καθεστώς της άδειας ειδικού σκοπού για τους συναδέλφους μας που είναι από χώρες εκτός ΕΕ.
  • Πλήρης και μόνιμη άδεια παραμονής για όλους.
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων

Στο μεταξύ, τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που, όπως μαρτυρά το όνομά της, «SETIP SOLIDARITY FESTIVAL», σκοπό έχει την ενίσχυση του απεργιακού ταμείου των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα προετοιμάζει το ΣΕΤΗΠ Αττικής.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στους απεργούς με σκοπό την παραπέρα συνέχιση της πάλης τους, τη διευκόλυνση της συμμετοχής στον απεργιακό αγώνα όσων εργαζομένων έχουν οικονομικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό το ΣΕΤΗΠ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Το «SETIP SOLIDARITY FESTIVAL» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μάρτη. Οι πύλες ανοίγουν στις 18.00 στο 1ο Γενικό Λύκειο Ταύρου (Αγίας Σοφίας 16), με τους: «Banda Entopica», «Guests», «Stand Up Comedy Set».

Για συμμετοχή στη συναυλία γίνεται επικοινωνία μέσω των διευθύνσεων:contact@setip.gr, https://www.instagram.com/setip_gr/, Φώτης - 6932.314.963, Βόρεια - Γιάννης - 6932.326.895, Δυτικά - Αντώνης - 6979.983.420.


Σε διαπραγματεύσεις για κλαδική Σύμβαση η Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών

RIZOSPASTIS

Τις διεκδικήσεις της σχετικά με την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έθεσε η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στις εργοδοτικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της έναρξης των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας, τη Δευτέρα 4 Μάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων του κλάδου, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 28 Μάρτη.

Ο κλάδος βρίσκεται χωρίς Συλλογική Σύμβαση εδώ και 15 χρόνια «με αποκλειστική ευθύνη των βιομηχάνων, που αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία επιβάλλουν εργασιακή ζούγκλα, συμπιέζουν τον μέσο μισθό, εντατικοποιούν την εργασία», καταγγέλλει η Ομοσπονδία. Η πραγματικότητα αυτή δεν αναιρείται από το γεγονός ότι «κάποιες επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλες, ενώ αρνούνται όλα αυτά τα χρόνια την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, υπογράφουν επιχειρησιακές Συμβάσεις», οι οποίες ωστόσο δεν αφορούν το σύνολο των εργαζομένων.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν την ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου σε αντιδιαστολή με τους χαμηλούς μισθούς και τα μεροκάματα των εργαζομένων. Τόνισαν ότι η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους, που λόγω της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στο ρεύμα, δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν ούτε σε βασικές ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκαν σε βασικά σημεία της πρότασης που καταθέτουν για τη ΣΣΕ, με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων.

Από την πλευρά τους οι εργοδότες δήλωσαν ότι «περιμένουν την ανακοίνωση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση», για τη διαμόρφωση του οποίου έχουν στείλει την πρότασή τους στο υπουργείο Εργασίας, αποφεύγοντας ωστόσο να ενημερώσουν για το περιεχόμενο της πρότασης αυτής. Οσο για την κλαδική Σύμβαση, το μόνο που ανέφεραν είναι ότι η όποια συζήτηση δεν μπορεί να θίγει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους. Στο φόντο αυτό, η Ομοσπονδία επανέλαβε το αίτημά της στις εργοδοτικές οργανώσεις να τοποθετηθούν συγκεκριμένα στην πρόταση που έχει καταθέσει στην επόμενη συνάντηση.

«Οι βιομήχανοι θα υπογράψουν με όρους που θα επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειές μας μόνο κάτω από την οργανωμένη και μαζική διεκδίκηση των δικών μας συμφερόντων», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους εργαζόμενους για τη συνάντηση. «Είναι στο δικό μας χέρι να επιβάλουμε το δίκιο μας, έχουμε τη δύναμη, θα τα καταφέρουμε!», προσθέτει και καλεί τα σωματεία να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ